Lars von Trier (forrás: University of Copenhagen)

FESZTIVÁL

Üdvözlet Cannes-ból, a teljesen ismeretlen filmek és noname arcok fesztiváljáról!

Kránicz Bence

2018/05/07

Cannes idén nem a nagy nevekről szól, de a Prizma azért ott lesz.

Hivatalosan kedden kezdődik a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Én jelenleg Budapesten vagyok, de csütörtökön, a hajnali géppel csatlakozom a kint tömegelő újságírókhoz. Azokhoz a sajtómunkásokhoz, akik áprilisban egy emberként hördültek föl, mikor meglátták a programot.

Mike Leigh eltűnt, Harmony Korine-t kiutálták, Xavier Dolan elaludt, Terrence Malicknek ajtót mutattak, Paolo Sorrentino a kanyarban sincs, a mi fiunkat, Nemes Jeles Lászlót pedig pofátlanul megalázták. Sajnos a repülőjegyet már kifizettem, mikor mindez kiderült, úgyhogy most mehetek nézni az egyiptomi nők elsőfilmjeit és az egymással tökéletesen fölcserélhető japán kismesterek halkan csobogó drámáit.

Mit várunk mégis Cannes-ban? Elsősorban Lars von Trier The House That Jack Built című, súlyosan parának ígérkező filmjét, amiről jó eséllyel lemaradok, mert az új szabályok értelmében az esti vörös szőnyeges premierekből nem tartanak aznap korábbi sajtóvetítést, nekem pedig másnap jön haza a gépem. De mindegy, botrányra nincs okunk számítani, Trier szegény jószerével két értelmes mondatot sem tud már elmondani. Biztosan látni fogom viszont Spike Lee ugyancsak remek című filmjét (Blackkklansman) és az új Godard-t (Le livre d’image).

Forrás: David Lee / Focus Features

Blackkklansman. Forrás: David Lee / Focus Features

Nyomasztó kelet-európai filmeket általában kevésbé van kedvem nézni egy napsütötte mediterrán városban, de jelen lesz a Putyin pribékjei által vegzált orosz rendezők tetemes része, valamint a szerencsésen rövid filmeket – ezúttal egy 84 perceset – jegyző Pawel Pawlikowski. Szeretném 70mm-es filmről megnézni Lichter Péter kedvenc filmjét, valamint meghallgatni Christopher Nolant a mesterkurzusnak csúfolt közönségtalálkozón.

Az ismeretlen filmek persze lehetnek baromi jók. Hamar elterjedhet a hír, hogy a kenyai versenyfilm bizony remekmű. Ha így lesz, a Prizma kelletlenül, morcosan és éhesen ugyan, de be fog állni a sorba, hogy megnézze, és elmondja, valóban megkerülhetetlen csodáról van-e szó, vagy középutas szerencsétlenkedésről. Jó lesz!

Címke: , , , ,

Blackkklansman (forrás: Festival de Cannes)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

Lazzaro Felice (forrás: Cannes Film Festival)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2016-05-17 - 21.59.54

FESZTIVÁL

Cold War (forrás: Festival de Cannes)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

lnt

EXKLUZÍV

nolan02

EXKLUZÍV

jz02

EXKLUZÍV

kahiu

EXKLUZÍV

cikk4

EXKLUZÍV

201819686_2_IMG_FIX_700x700

KRITIKA

Képernyőfotó 2018-02-22 - 11.03.58

KRITIKA

Képernyőfotó 2017-12-05 - 14.54.38

AJÁNLÓ

squarelead

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-28 - 13.10.49

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-28 - 9.51.53

DOC.KOMMENTÁR

franco4-

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-25 - 14.21.27

FESZTIVÁL

haneke1

FESZTIVÁL

clint2

FESZTIVÁL

let-the-sunshine-in-un-beau-soleil-interieur-review

FESZTIVÁL