FESZTIVÁL

Üdvözlet Cannes-ból, a teljesen ismeretlen filmek és noname arcok fesztiváljáról!

Kránicz Bence

2018/05/07

Cannes idén nem a nagy nevekről szól, de a Prizma azért ott lesz.

Hivatalosan kedden kezdődik a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Én jelenleg Budapesten vagyok, de csütörtökön, a hajnali géppel csatlakozom a kint tömegelő újságírókhoz. Azokhoz a sajtómunkásokhoz, akik áprilisban egy emberként hördültek föl, mikor meglátták a programot.

Mike Leigh eltűnt, Harmony Korine-t kiutálták, Xavier Dolan elaludt, Terrence Malicknek ajtót mutattak, Paolo Sorrentino a kanyarban sincs, a mi fiunkat, Nemes Jeles Lászlót pedig pofátlanul megalázták. Sajnos a repülőjegyet már kifizettem, mikor mindez kiderült, úgyhogy most mehetek nézni az egyiptomi nők elsőfilmjeit és az egymással tökéletesen fölcserélhető japán kismesterek halkan csobogó drámáit.

Mit várunk mégis Cannes-ban? Elsősorban Lars von Trier The House That Jack Built című, súlyosan parának ígérkező filmjét, amiről jó eséllyel lemaradok, mert az új szabályok értelmében az esti vörös szőnyeges premierekből nem tartanak aznap korábbi sajtóvetítést, nekem pedig másnap jön haza a gépem. De mindegy, botrányra nincs okunk számítani, Trier szegény jószerével két értelmes mondatot sem tud már elmondani. Biztosan látni fogom viszont Spike Lee ugyancsak remek című filmjét (Blackkklansman) és az új Godard-t (Le livre d’image).

Forrás: David Lee / Focus Features

Blackkklansman. Forrás: David Lee / Focus Features

Nyomasztó kelet-európai filmeket általában kevésbé van kedvem nézni egy napsütötte mediterrán városban, de jelen lesz a Putyin pribékjei által vegzált orosz rendezők tetemes része, valamint a szerencsésen rövid filmeket – ezúttal egy 84 perceset – jegyző Pawel Pawlikowski. Szeretném 70mm-es filmről megnézni Lichter Péter kedvenc filmjét, valamint meghallgatni Christopher Nolant a mesterkurzusnak csúfolt közönségtalálkozón.

Az ismeretlen filmek persze lehetnek baromi jók. Hamar elterjedhet a hír, hogy a kenyai versenyfilm bizony remekmű. Ha így lesz, a Prizma kelletlenül, morcosan és éhesen ugyan, de be fog állni a sorba, hogy megnézze, és elmondja, valóban megkerülhetetlen csodáról van-e szó, vagy középutas szerencsétlenkedésről. Jó lesz!

Címke: , , , ,

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

LISTA

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

KRITIKA

KRITIKA

AJÁNLÓ

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

DOC.KOMMENTÁR

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL