AJÁNLÓ

Tehetetlenségükben floridai fiatalok nyúlra vadásznak a szántóföldeken

PRIZMA

2017/12/05

November végén rendezték 70 ország 500 filmjével a 33. Interfilm Rövidfilmfesztivált Berlinben.

A városban számtalan óriásplakát, szpot és matrica jelezte, idén sem érdemes kihagyni a Berlinale után a második legfontosabb filmes dzsemborit. Volt queer, horror, exjugoszláv és jazz blokk, és még a leghatékonyabban összerakott fesztiválnaptárral is óhatatlanul lemaradtunk izgalmas filmekről.

A kiemelt vendég USA négy szekciót is kapott, a “Travel the country” a vidéki Amerikáról szólt: a filmek a fegyvertartás, a faji ellentétek és a munkanélküliség témáit járták körbe. Például az amerikai-magyar koprodukcióban készült Rabbit Hunt szereplői floridai fiatalok, akik jobb lehetőség híján nyulakra vadásznak a szántóföldeken, hogy levágva őket eladhassák a húsukat.

A dokumentumfilmek közül az Imbiss egy görög szigetre kalauzol a menekültválság idején, és arról szól, hogyan megy rá az üzlet reményében az érkezőkre egy büfét üzemeltető család. Az ISIS ellen harcoló női alakulatot követő kézikamerás anyag (Meryem) pedig  közelről mutatja be a háborús mindennapokat.

A legerősebb összeállítás a „Konfrontációk” szekción belül a Remote Control volt. A blokk névadója az a francia kisjátékfilm, amelyben két, dróntámadásokat irányító katona beszélgetését és végső döntését nézzük végig egy sötét szobában. Az a 15 perc olyan erős és intenzív élmény az egyik legújabb háborús fegyverről, hogy azt hihetjük, nem fokozható. Tévedtünk, a francia külvárosi rendőrökről, a bevándorlás és a rasszizmus témáját feszegető Les misérables  legalább annyira húsbavágó, de érdekes a libanoni Obedience is, amely egy, a férje által megerőszakolt nő kafkai harcát követi végig a hivatallal. 

Díjat kapott a poszttraumatikus stresszt ábrázoló holland Gamechanger, a magyar filmek közül külön elismeréssel tért haza David Dell’ Edera Balkonja, Dombrovszky Linda Volt egyszer két balerinája pedig a legjobb dokumentumfilm közönségdíját érdemelte ki.

___

Gál Krisztián

Címke:

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

KRITIKA

KRITIKA

KINO LATINO

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

AJÁNLÓ

KINO LATINO

ANIMATÉKA

KINO LATINO

KRITIKA

FESZTIVÁL, KINO LATINO

ANIMATÉKA

AJÁNLÓ

magazin

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

TRAILERPARK

HÍREK

KRITIKA, Titanic