KINO LATINO

Még elcsíphetjük moziban az év egyik leglátványosabb filmjét

Árva Márton

2015/11/11

A most vasárnapig tartó Verzió filmfesztiválon vetítik, később nem biztos.

A latin-amerikai dokumentumfilm legendája, a chilei Patricio Guzmán a hatvanas évek vége óta készíti az emberi jogokkal és politikai konfliktusokkal foglalkozó dokumentumfilmjeit, amelyek főként az elnyomásban élő indián lakosság lehetőségeit, illetve Allende köztársaságát és az azt megdöntő Pinochet-diktatúrát mutatják be.

A gyöngyház gomb, a 74 éves mester legújabb műve egyszerre ad állandó témáinak univerzális kontextust és személyes hangot.

pearl-button02

A világűr és az Andok-hegylánc képeivel nyitó grandiózus esszéfilm, a mostani Verzió filmfesztivál egyik bemutatója, a víz motívumán keresztül vezeti le az élet, a szabadság és a természet eszményeit, kozmikus összefüggésbe helyezve személyes élményeket, történelmi tényeket és anekdotákat.

A címben is szereplő „gyöngyház gomb” a brit expedícióval – egy gombért cserébe – hajóra szálló, majd Londonban „civilizálódó” őslakos, Jim Button történetét köti össze a Pinochet-diktatúra alatt az óceánba vetett áldozat maradványaival, amelyek között egy hasonló gombot találtak meg a búvárok.

pearl-button

Így a víz, az emberellenes cselekedetek, a gyarmatosítás és a Pinochet-éra vérengzései kerülnek egymás mellé Guzmán már-már herzogi jellegű, állandóan duruzsoló narrációjával, lélegzetelállító természeti képekkel és magasztos zenei aláfestéssel kísérve („Vajon Patagónia indiánjai menedékre találhattak volna egy másik vízzel teli bolygón?”).

A különböző perspektívák váltakozása, a csillagászati távlatok és a nagyon is konkrét tanúságtételek egymásra vetítése

elegáns líraiságban állnak össze monumentális humanista érveléssé, amely az emberiség egyetemes felelősségét és a népek egymásra utaltságát hangsúlyozza.

*

A gyöngyház gombot a Verzió filmfesztiválon lehet megtekinteni, november 12-én, 21:30-kor a Művész moziban, és november 15-én, 19:00-kor a Cirkó-Gejzírben.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

KRITIKA

KRITIKA

AJÁNLÓ

KINO LATINO

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

AJÁNLÓ

KINO LATINO

ANIMATÉKA

KRITIKA

FESZTIVÁL, KINO LATINO

ANIMATÉKA

AJÁNLÓ

magazin

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

TRAILERPARK

HÍREK

KRITIKA, Titanic