zero1

TRAILERPARK

Három egyszerű ok, amiért a Zéró az általunk legjobban várt magyar film

PRIZMA

2015/07/09

Nemes Gyula filmjére tényleg nagyon várunk. És nem azért, mert szétlövik benne egy bizonyos politikus arcképét.

1.

Nemes Gyula (sz.:1974) a legeredetibb magyar filmrendezők egyike. Munkáit (Papagáj, Egyetleneim, Letűnt világ, Fúga) nem aktuális divathullámok és görcsös tetszeni akarás hajtja, hanem egy olyan mára már kihalt szemlélet, ami a filmnyelvi játékosságot, a mozgóképes radikalizmust nem egy, az új hullámmal kihalt hóbortnak tartja, hanem egy ma is élő hagyománynak.

Nemes filmnyelvi világa teljesen páratlan a kortárs magyar film petyhüdten konzervatív sivatagában.

zero3

2.

Nemes Letűnt világ című rövid lírai filmje (Karlovy Vary: Kristály glóbusz) az elmúlt évtizedek legjelentősebb magyar dokumentumfilmje.

Itt leírjuk miért.

3.

Ha a magyar sajtóban “fárasztó katyvaszként” (Index) hivatkoznak egy vállaltan experimentális formavilágú filmre, aminek “valamelyik kortárs művészeti galériában kellene peregnie” (Népszabadság), akkor az minket egészen biztosan érdekel.

Ha meg azt írják egy filmről, hogy a Godard-ra jellemző megoldások “utoljára 45 éve voltak érdekesek” (Origo filmklub), akkor kimondottan tűzbe jövünk, mert szerintünk ezek a formanyelvi megoldások most is érdekesek lehetnek. Ahogy mondjuk a 105 éves premier plán is lehet ma is érdekes, vagy a 90 éves párhuzamos montázs is lehet egy kortárs filmben felvillanyozó.

+ 1.

Amire Andy Vajna azt mondja, hogy “ez nem film”, az nagyon-nagyon lázba hoz minket.

Mi odavagyunk a nemfilmekért.

Címke: ,