Die Vermessung der Welt

KRITIKA

Csodálatos elmék – A világ fölmérése

Kránicz Bence

2013/09/26

Daniel Kehlmann debütáló könyve, A Beerholm-illúzió megjelenése óta a kortárs német irodalom üdvöskéjének számít, eddigi legnagyobb dobása azonban 2005-re datálható. A világ fölmérése egyszerre kínál párhuzamos életrajzokat, olvasható történelmi kalandregényként, ráadásul Kehlmann kísérletet tesz rá, hogy a felvilágosodás korában felvetődő ismeretelméleti kérdéseket és fordulatokat közérthetően tálalja a művelt, de a tudománytörténet iránt érthető módon kevéssé érdeklődő olvasó számára. Ez utóbbi réteget leszámítva a regény nagyszerű filmes alapanyag: a 17-18. század fordulójának porosz-német városai mellett a szűzföldnek számító latin-amerikai dzsungelek biztosítják a látványos külsőségeket, a hősökként kijelölt történelmi alakok pedig lenyűgöző életműveikkel ejthetik ámulatba a közönséget. Amíg Alexander von Humboldt természettudósként egymaga tüntette el a világtérkép fehér foltjainak tetemes hányadát, addig a zseniális matematikus, Carl Friedrich Gauss 21 éves korára összefoglalta és kicsikét továbbgondolta mindazt, amit a számelméletről az előző két évezredben megtudtak, hogy hátralévő napjait a statisztikának és a mágneses mezőknek szentelhesse.

Kehlmann milliós példányszámokat elérő, kritikailag is jól fogadott bestselleréből tavaly készült nagy költségvetésű, 3D-ben is vetített filmváltozat. Az adaptációkban jártas rendező, Detlev Buck nem érezte szükségét, hogy komolyabban belenyúljon a regény szerkezetébe, így jelenetenként váltogatja Humboldt és Gauss történetét, egészen a film vége felé bekövetkező személyes találkozásig. Noha hagyományos értelemben mindenképp Humboldté az izgalmasabb életút, a felfedező jelenései egy idő után csak az Amazonas medrétől a szibériai fennsíkokig ívelő egzotikus kulisszák miatt maradnak érdekesek. A Kehlmann közreműködésével készült forgatókönyv elszürkíti az utazó barátja és asszisztense, a nőcsábász Bonpland karakterét, ezzel összefüggésben pedig Humboldt homoszexualitására is csupán egyetlen, alig észrevehető célzást kapunk. Ellenben Gauss karaktere az első, kisiskolásként megoldott egyenletektől kezdve a félszeg leánykérésig ellenállhatatlanul azonosulásra csábítja a nézőt. A sztáralkatú Florian David Fitz szimpatikus alakításában az ifjú zseni pökhendi magabiztossága és a saját egójának börtönébe zárt, emiatt boldogtalanságra ítélt tudós gyötrelmei is átélhetővé válnak – igaz, az öregkor első perceiben a gyengén sikerült maszkok kissé megzavarják az élményt.

Die Vermessung der Welt

Ha a jó tempóban haladó, de a sűrítés miatt az érzelmi csúcspontok mellett rendre elsiető cselekmény önmagában nem is különösen érdekfeszítő, a gondosan kimunkált képi világnak köszönhetően A világ fölmérése egy pillanatig sem válik unalmassá. A produkció legfontosabb igazolása kétségkívül a veterán lengyel operatőr, Slawomir Idziak (Három szín: kék; Gattaca), aki gondosan megkomponált és találékony kompozíciók, valamint a digitális technikát jókor és mértékkel hasznosító jelenetátkötések egész sorával kényezteti a befogadót. Mindemellett olyan frappáns vizuális megoldásokra is akad példa, amelyek nemcsak egy jeleneten belül reflektálnak a történet alakulására, de adott esetben a film más pontjain felvetődő problémákat is árnyalják (lásd a két főszereplő alakját felváltva kitakaró inga mögül vett beállítást, amely akkor telítődik jelentéssel, mikor két jelenettel később főhőseink azon tanakodnak, vajon melyikük távozik előbb az élők sorából).

Végeredményben Buck presztízsfilmje minőségi szórakoztatásra törekvő, gyönyörűen kivitelezett és többféle nézői igényt kielégítő darab, némi hiányérzetre azonban mégis okot ad. Kehlmann regényének legfőbb vonzereje abban a könnyed, levegős, üdítő hatású szövegformálásban rejlett, ami lehetővé tette az olvasó számára, hogy átélje a Humboldtot és Gausst lázban tartó tapasztalatoknak, a tudás örömének és a gondolkodás szabadságának az eufóriáját. A filmadaptáció ugyan megőriz valamit az eredeti mű humorából, de ezzel az intellektuális élménnyel adós marad – mintha Gauss csendes revelációi helyett inkább Humboldt látványos hódításaira lenne büszkébb.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

o-A-MOST-WANTED-MAN-facebook

KRITIKA

Feuchtgebiete

KRITIKA

wallstreetlead2

KRITIKA

hobbit2lead

KRITIKA

November 1st, 2013 @ 20:51:56

KRITIKA

hungergames2lead

KRITIKA

enderlead

KRITIKA

Clara_c_Hesse_Greutert_Film_AG_web

KRITIKA

ohboy

KRITIKA

jams

KRITIKA

Z világháború

KRITIKA

Tajtékos napok

ESSZÉ

gatsby

KRITIKA

now-is-good07

KRITIKA

shadow-dancer-grande-banniere

KRITIKA

dreddlead

KRITIKA

JACK REACHER

KRITIKA

anyomorultaklead

KRITIKA

pieletelead

KRITIKA

hobbitlead

KRITIKA