godfather

DIA/FILM

A keresztapa-trilógia, Annie Hall, Az elnök emberei – A Sötétség Hercegének legszebb képei

Mega Sára

2014/05/21

A napokban elhunyt Gordon Willis az új hollywoodi éra egyik legtehetségesebb operatőre volt, nevéhez olyan filmek fűződnek mint A keresztapa-trilógia, Az elnök emberei vagy az Annie Hall. 

Willis az árnyékokra specializálódott világítási technikájának és jellegzetesen alulexponált képeinek köszönheti a Prince of Darkness becenevet, amit barátja, a korszak szintén egyik híres operatőre, Conrad Hall aggatott rá. Az igazi ismertséget Alan J. Pakula 1971-es Klute című thrillere hozta meg számára, amiről Scorsese így nyilatkozott:

„Az olyan filmek, mint a Klute, amiben Gordon Willis fényképezése olyan jellegzetes textúrájú, és, ahogy mondani szokás, túl sötét, teljesen megváltoztatják a filmkészítés módját. Ez elsőre ijesztő volt azoknak az embereknek, akik megszokták, hogy a stúdiórendszeren belül hogy kell csinálni a dolgokat. És mivel a stúdiók terméket adnak el, ezért féltek, hogy az emberek túl sötétnek fogják ezt gondolni.”

Az egy évvel később készült A keresztapában Scorsese-nek még komolyan ki kellett állnia Willis oldalán a stúdió embereivel szemben, akik kezdetben hallani sem akartak arról, hogy Marlon Brando szemei sötétben maradjanak (habár a hamar ikonikussá vált kép később az operatőr védjegyévé vált. Később még többször dolgozott együtt Pakulával, majd az 1977-es Annie Halltól Woody Allen állandó munkatársa lett.

Alább legjobb képeiből válogattunk:

1. A keresztapa ominózus narancsai.

thegodfather5

2. A Parallax-terv – itt is dominál a sötétség

parallax

3. Az elnök embereinek Deep Throat-jelenetei tele vannak fény-árnyék játékokkal.

YouTube előnézeti kép

4. Az Annie Hall ál-osztott képernyős jelenete – Willis javaslatára Allen a díszlettervezőkkel építtetett egymás mellé két rendelőt (osztott képernyőt imitálva) és egy beállításból vette fel a jelenetet.

anniehall_splitscreen

5. Willis egyik legszebb munkája a Woody Allen-féle Manhattan Keaton és Allen a Queensboro híd lábánál a film plakátján.

manhattan

Címke: ,