xl_High-Maintenance

AJÁNLÓ

Brooklynban házhoz jön a szmoki

Mega Sára

2014/11/20

Hihetetlen, hogy lehet még újat mondani ebben a témában. A kábítószer kultúrát gyártói, fogyasztói, értékesítői, bűnüldözési oldalról számos sikeres széria dolgozta már fel – gondoljunk csak a Breaking Badre, a Weedsre, a Wire-re vagy a Skins “mindenevő” kamaszaira. Ezekben a sorozatokban a drog társadalmi megítélése, vagy a fogyasztás következményei általában központi szerepet játszanak. A High Maintenance esetében ezek a tényezők nem különösebben fontosak. A websorozat főhőse egy névtelen New York-i biciklis drogfutár (kuncsaftjai csak “The Guy”-ként emlegetik), aki házhoz szállítja a telefonos megrendeléseket. Minden egyes epizódban egy új ügyfél életébe csöppenünk bele, teljesen in medias res módon, hiszen az 5-10 perces részekben nincs helye expozíciónak.

Az általában (felső) középosztálybeli kliensek között találunk aszexuális hobbibűvészt, agorafóbiás Helen Hunt fanatikust, Übermensch-szindrómás futóbolondot,

de, ez csak az extrémebbje. Az AirBnB kulturálatlan vendégeitől megfáradt házaspárnak, a szorongásaival küszködő személyi asszisztensnek vagy a sznob “seggfejéknek” ugyanúgy szükségük van néha egy kis kikapcsolódásra.

A sorozat alkotói: Ben Sinclair – aki egyébként a sorozat főhősét alakítja – és felesége, Katja Blichfeld így nyilatkoztak a High Maintenance-ről:

„Nem egy ilyen tipikus “szívós” sorozatot akartunk csinálni. Azok az emberek, akiket mi ismerünk egyáltalán nem hasonlítanak a filmekben látott jellegzetes füvezős formákra. Épp ellenkezőleg ők a legtermékenyebbek, legkreatívabbak, legsikeresebbek az ismerősi körünkből. A High Maintenance arra a világra akar hasonlítani, amiben élünk.”

sinclair_

Sinclair és Blichfeld, az echte hipsterpár

„Akkor kezdtek el rendesen kifejlődni az epizódok, amikor rájöttünk, hogy a füvezés ténye, sokkal kevésbé érdekes, mint az emberek személyes indítékai.”

Sinclairék erre jól ráéreztek. Mert bár egy külföldi kritikus úgy fogalmazott, hogy egy másik országban ennek a sorozatnak a főszereplője lehetne a tejesember vagy postás is, hiszen a hangsúly azon a különös bizalmi viszonyon van, amivel idegen embereket beengedünk a házunkba, abban az alkotóknak teljesen igaza van, hogy a füvezésnek általában speciálisabb okai vannak, mint a tejivásnak. Például, hogy közeledik a hétvége és a gyerekeket elviszik a nagyszülők. Ugyanis New Yorkban, és ez teszi a High Maintenance-t igazán változatossá, a marihuána fogyasztás sokkal elfogadottabb jelenség, nem rétegsport. Ennél fogva a “Guy”-nak nagyon különböző helyzetekhez és figurákhoz kell alkalmazkodnia, amik néha szupervicces, néha pedig meglepően drámai szituációkat eredményeznek, hiszen van az úgy, hogy az ember csak egy kis odafigyelésre vágyik.

A széria első évadát (13 epizódot), ami két évvel ezelőtt indult, az alkotók saját pénzből finanszírozták. De az új évadhoz, aminek első három része két hete került fel a netre, már a Vimeo videómegosztó oldal nyújtott anyagi segítséget, cserébe a legújabb részek már fizetősek (darabja $1,99 vagy $7,99 a hat epizód).

Nézzétek meg az első pár részt (a vimeón van angol felirat), és garantáltan beleszerettek. Szerintünk az a 8 dollár a hülyének is megéri!

Itt megtaláljátok az első évad összes epizódját.

Címke: