korinelead

PRIZMATUBE

Harmony Korine esetei David Lettermannel, avagy mihez kezd egymással két ember, akiket galaxisok választanak el

Roboz Gábor

2015/03/10

Három rövid videó a kilencvenes évekből.

Abszolút nincsen semmi aktualitása, és sokan talán már látták az alábbi felvételeket, de esetleg nem mindenki, és ezeket tényleg érdemes, azoknak is, akiknek még nem volt szerencséje Korine-filmhez. Vasárnap este, hogy defibriláljam magam, újranéztem a Gummót, és erről később eszembe jutott, hogy a filmet író-rendező Harmony Korine (aki sokak számára a Spring Breakersszel lett ismert) a kilencvenes évek második felében háromszor is vendégeskedett David Lettermannél, a legendás amerikai tévésnél, akivel nem mindennapi műsort hoztak össze.

YouTube előnézeti kép

Korine először 22 évesen járt a showmannél, miután bemutatták a Kölykök című ’95-ös filmet, amelynek a forgatókönyvét részben ő írta. A rendező a videón inkább tűnik kamaszsrácnak, mint huszonévesnek, de ez lényegtelen, mindenesetre láthatóan baromira zavarban van, folyton vakaródzik, lükén vigyorog és dobol a lábával, a műsorvezető pedig hamar nyeregbe kerül. Korine-nak talán nem minden mondandóját sikerül átadnia, de azért vannak tényleg erős dialógrészletek, pl. „A Kölyköket 19 évesen írtad. Hogyan lett ebből a forgatókönyvből film?” „Hát, azt nem tudom.”

YouTube előnézeti kép

A két évvel későbbi felvétel akkor készült, amikor bemutatták Korine Gummo – Tétova lelkek című első saját játékfilmjét. Az ezúttal is elegánsan felöltözött rendező testi jelenléte, gesztusai, zavarodottsága változatlan. Letterman annyit mond a filmről, hogy „Ilyet korábban nem láttam”: kár, hogy nem megy bele jobban, érdekes lenne meghallgatni, hogy ez a fickó mit gondol erről a töredezett szerkezetű, sokkoló “suburbia-horror”-ról.

A videón megfigyelhetjük azt, ami talán már a korábbin is érzékelhető volt: van valami nehezen megfogalmazhatóan abszurd ebben az egész beszélgetésben, ami egy fiatal avantgárd művész és egy népszerű talkshow házigazdája között zajlik, aki néha csak úgy kedvesen ironizál, néha kicsit kineveti a vendégét, máskor meg persze nem hagyja végigmondani, amit a srác akar, és eközben a közönség nyerítve, vinnyogva röhög szinte mindenen, még azokon a mondatokon is, amik igazából nem is viccesek. A nézők egyébként már akkor nevetgélnek, amikor Korine még csak arról beszél, hogy ő másfajta filmet akart készíteni, mint amilyeneket manapság szokás. A rendező a pár perces beszélgetés vége felé már láthatóan pillanatokra van attól, hogy felpattanjon a fotelből, bár ez persze azért is lehet, mert mint megjegyzi, csak rövid időre lehet lekötni a figyelmét.

YouTube előnézeti kép

A harmadik videó sajnos pocsék minőségű, de nem találtam jobbat, mindenesetre a lényeg átjön. Másfél évvel az előző után készült, a leglátványosabb változás az, hogy Korine ezúttal zsíros hajjal, borostásan és elég leharcolt ruhában érkezett a stúdióba (Letterman a felvétel végén forró zuhanyt javasol neki). Ekkor már megjelent az első könyve, az A Crack-Up at the Race Riots című kísérleti regény, amiből mi is közöltünk részletetet. Korine beszél többek között arról, hogy szívesen rendezne folytatást az épp friss Titanichoz, és amikor Letterman a könyvéről kérdezi, válasz helyett idétlen vihorászásba kezd. Amúgy sok minden nem változott: a műsorvezető néha vele nevet, néha rajta, és teljesen világos, hogy hiába ülnek egymástól húsz centire, ezeket az embereket galaxisok választják el egymástól.

A fenti videókból talán úgy tűnhet, szimplán arról van szó, hogy Korine még túl fiatal volt, és túlságosan idegennek érezte magát a műsorban ahhoz, hogy kezelni tudja a zavarát, de a helyzetet némiképp árnyalja, hogy egy évtizeddel később bevallotta, ekkoriban sokat drogozott, elég szétcsúszott életet élt, talán ezért viselkedett a műsorban úgy, ahogy. Letterman amúgy később kitiltotta a showból, és 2013-ban elárulta, miért: amikor egy alkalommal belépett Meryl Streep öltözőjébe, hogy üdvözölje, Korine-ra nyitott rá, aki éppen lopott a színésznő tárcájából.

Letterman idén májusban visszavonul, de addig igazán meghívhatná még egyszer, utoljára Korine-t, izgalmas lenne látni, közel húsz év szünet után mit produkálnak.

Címke: