INTERJÚ

Súlyos károkat akarok okozni

PRIZMA

2016/04/01

Kellemes percek Korine-nal.

Nemrég ugyanaz jutott eszébe a Guardiannek, ami nekünk kb. havonta: hogy vajon mi a helyzet Harmony Korine-nal.

A rendező keményvonalas rajongói valószínűleg tudják, hogy 1998-ban – vagyis öt évvel az után, hogy Larry Clark filmet készített első forgatókönyvéből, a Kölykökből – egy évet azzal töltött, hogy megverette magát az utcán, ortodox zsidótól fekete leszbikuson át arab taxisofőrig mindenkivel, hogy a dulakodásokról készített felvételekből összeálljon a Fight Harm című film. Amikor aztán egy londoni kidobóember eltörte a bokáját, agyrázkódásig ütötte, és még a letartóztatásáról is gondoskodott, a projekt félbe maradt, de Korine nemrég elkezdte digitalizálni az anyagot.

Őszintén szólva az volt a célom az egésszel, hogy megnevettessem az embereket. Rossz nyomon jártam, de a szívem mélyén tényleg úgy gondoltam, hogy a Fight Harm lehet a világ egyik legnagyobb filmje. Most már leginkább az a szórakoztató benne, hogy milyen hülye voltam. Néha eszembe jut, hogy le kéne vetíteni, de még mindig vacillálok.

korine01

Korine-t régóta a filmes világ egyik rosszfiújaként tartják számon, aki a munkái mellett néha a nyilatkozataival is sokakat sokkol, de úgy tűnik, nem zavarja.

Ki vagyok vele békülve. Súlyos károkat akarok okozni. Bomlasztani akarok, nem érdekel a flow, nem akarok sodródni vele.

Úgy volt, hogy a Spring Breakers bűnöző csajai után hivatásos gengszterekről is készít filmet, be is számoltunk a The Trap című ambiciózus tervéről, de néhány héttel a forgatás megkezdése előtt leállt a projekt (májusban elvileg újraindítják). A rendezőnek személyes problémái támadtak az egyik színésszel, de a részletekbe nem megy bele, csak annyit jegyez meg, hogy számára a filmkészítés mindig hadviselés. Az elmúlt néhány hónapot többek között azzal töltötte, hogy nashville-i raktárában két–két és fél méteres vásznakra pszichedelikus gömböket festett, amelyek azóta kikerültek a londoni Gagosian Galéria falára.

korine02

Harmony Korine, Scapp Willter Circle, 2015, oil on canvas, 84 × 102 inches (213.4 × 259.1 cm). Photo by Rob McKeever

Az interjúban szóba kerül még Korine drogos múltja – vagyis az ismert sztori: nem volt felkészülve a fiatalon jött hírnévre, és kissé elszállt –, és hogy most, 43 éves apaként megváltozott-e a látásmódja, illetve hogy tud-e lépést tartani napjaink kultúrájával.

Kivagyok az ilyen kérdésektől. Az nyilván számít, hogy van egy lányom, akit szeretek, de ha ez bárhogy is hatott rám, hát inkább még agresszívebbé tett. Túlterheltnek meg soha nem érzem magam, inkább alulterheltnek. Néha DJ-kre, ilyen laptopos srácokra tudok rákattanni, a hangszeres zenére nem annyira, igazából nem is értem, manapság mire megy valaki egy gitárral. Egyébként a segges videókat, a nagy seggű csajokról készült videókat is szeretem.

korine03

A mainstream közönség soha nem tudott mit kezdeni a rendezővel, ő viszont állítása szerint pont arra törekszik, hogy minél mainstreamebb legyen, azt akarja, hogy amerikai üzletközpontokban vetítsék a filmjeit. Szóba kerül a Mitch Poppins című rövidfilm is, amelyet a 2000-es évek elején készített Chris Cunninghammel, és idén végre a nézők elé kerülhet. Nem mintha ezzel a rendező betörhetne a fősodorba – a kisfilm egy Tourette-szindrómás fickóról szól, aki annyira kritikus eset, hogy a tikkeléséből breaktánc lesz.

Korine-t mindenesetre nem lehet eltántorítani a céljától.

Persze, néha vannak kételyeim azzal kapcsolatban, amit csinálok, de nagy félelmeim azért nincsenek. A végeredmény úgyis olyan, amilyennek lennie kell.

 

(szerk., ford.: Roboz Gábor)

(Forrás)

Címke: ,

INTERJÚ, KINO LATINO

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ, KINO LATINO

HÍREK

PRIZMATUBE

OFF SCREEN

INTERJÚ

INTERJÚ

INTERJÚ, Jegyzet

OFF SCREEN

INTERJÚ

INTERJÚ

HÍREK

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

INTERJÚ

INTERJÚ

INTERJÚ

EXKLUZÍV, INTERJÚ