OFF SCREEN

Shia LaBeouf hipnotikus mélyinterjút adott

Mega Sára

2014/12/03

Újabb fejezettel bővült Hollywood egyik legkiismerhetetlenebb figurájának botrány legendáriuma. Korábbi írásunkban hosszan foglalkoztunk LaBeouf különös megnyilvánulásaival, amiket egyesek a sztáron eluralkodó őrület jeleként értelmeztek, míg mi másokkal együtt a performansz-sorozat mögött tudatos művészi koncepciót véltünk felfedezni.

A színész még nyáron végigkergetett egy embert a Times Square-en, majd ugyanaznap este bilincsben vezették el a Studio 54-ből, amiért megzavart egy színházi előadást. LaBeof ezután féléves alkohol elvonókúrára jelentkezett. 4 hónappal később Jimmy Kimmel talkshowjában arról beszélt, hogy:

„az ír whiskey, a foci vb és a litván válogatott tehet az egész műsorról”

YouTube előnézeti kép

A napokban megjelent egy interjú a Dazed magazinban, amiben a színész újabb zavarba ejtő nyilatkozatot tett. Állítása szerint a februári #IAMSORRY-performansz ideje alatt (amiről részletesen itt olvashattok) az egyik női látogató megerőszakolta. Egész pontosan így fogalmazott:

„Egy nő, akinek a barátja az ajtón kívül várakozott, tíz percen keresztül ostorozta a lábamat, majd levetkőztetett és megerőszakolt°

A projekt lényege az volt, hogy LaBeouf hat napon keresztül ült egy Los Angeles-i galériában, fején a Cannes-i Filmfesztiválról ismerős “I am not famous anymore” feliratú papírzacskóval, a látogatók egyesével bemehettek hozzá, és magukkal vihették a terem előtt elhelyezett asztalon lévő tárgyak egyikét. Így került a szobába az ostor.

labeouf_asztal

Nem tisztünk eldönteni, hogy pontosan mi történt azon az ominózus februári napon. A cinikus és hitetlenkedő kommentelőkkel ellentétben maximálisan tiszteletben tartjuk LaBeouf állításait (a vádakat egyébként az #IAMSORRY-projekt két társművésze, Luke Turner és Nastja Rönkkö is megerősítette), de az ügy innentől kezdve a rendőrségre tartozik. Viszont szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra a bizonyos interjúra, amiben a színész a megerőszakolásáról nyilatkozott.

A beszélgetés rendhagyó körülmények között zajlott, és a végeredmény legalább olyan izgalmas lett, mint LaBeouf korábbi performanszai.

A Dazed fiatal újságírónője, Aimee Cliff egy szeptemberi szombat reggel félálomban nézegette az emailjeit, amikor feltűnt neki, hogy az egyik levél feladója Shia LaBeouf. Cliff eleinte nem tulajdonított különösebb jelentőséget a dolognak, mivel a munkája során sokat foglalkozott a színésszel, és ennek kapcsán számos twitter felhasználót követett, akik a művész különböző performanszairól adtak hírt. Egy kis időbe telt, mire realizálta, hogy a hús-vér LaBeouf küldött neki üzenetet. A levélben ez állt:

„Szia, Shia vagyok. Ha van kedved, beszélgethetnénk. Ha nincs, semmi gond. Tetszik, ahogy gondolkodsz.”

A nő kapva kapott az alkalmon, aminek az eredménye egy két hetes, nagyon intenzív levélváltás lett.  Cliff leginkább a színész metamodernista megnyilvánulásairól és a különböző perszónáinak (LaBeouf mint method actor, mint performansz művész, mint ember) összeegyeztethetőségéről faggatta LaBeoufot, aki gyakran csak gondolat foszlányokban válaszolt. Következzen néhány részlet a színész tudatfolyamszerű leveleiből:

„Nagyon ironikus, cinikus ember vagyok. A Simpsonson meg a South Parkon nőttem fel. Ez van nálam alaplapon. […] De mégis hiányzott valami reménykeltő, magasztos, a fantázia, isten? … nem a hallelujás ISTEN – hanem valami… ISTEN halott

istenre visszatérve – Én a csodákban hiszek

Sztanyiszlavszkij egyszer rendezett egy jaltai terroristáról szóló darabot, amihez irtózatos pénzekért igazi pálmafákat hozatott. Amikor a fák felkerültek a színpadra, a reflektorfényben egyszerűen nem tűntek igazinak. Úgyhogy kellett csináltatni műpálmákat, amik valóságosnak néztek ki. Nagyon meta-modern.

Ami a publikus/privát-kérdést illeti: a kedvenc filmjelenetem a Reszkessetek betörőkből az a rész, amikor karácsony van, és az egész család, vagy ötven ember rohangál fel s alá a lépcsőn, az maga a mennyország. Egyke gyerek vagyok, és hosszú ideig eléggé egyedül voltam. A zenék és filmek amikkel találkoztam mind az “egyedüllétről” szóltak, meg arról, hogy “az élet szar”. Ahogy a legtöbb könyv is: Moby Dick, Huckleberry Finn, az Iliász meg az Odüsszeia. Nem tett jót nekem, hogy így éltem.

Mindenkinek azt javaslom, hogy csatlakozzatok mindenféle szervezethez, nem számít mihez, lehet akármilyen hülyeség. Egyszerűen azért, hogy több ember legyen körülötted. Nem számít, ha mindenki totálisan idióta, a lényeg, hogy sok ismerősünk legyen. Nem online közösségek, nagy családok. A számítógépek csak szellemeket csinálnak, akik pont annyira fokozzák az agyműködésedet, mint a nyerőgépek. A komputer tanítja meg az embernek, hogy hová fejlődhetnek a komputerek. Úgy tekintek a közösségi médiára, mint a Tetrisre, ez egy játék, úgy is kezelem. Ez nem egy kiterjedt család. Nem gondolom, hogy az embereknek a virtuális térben kéne próbálkozniuk a kiterjedt családalapításra. Azt mondom menj és szerezz magadnak egy görkorit, aztán nevezz be a helyi görkori versenyre!

[…] ez a pálmafás rizsázásom is elég posztmodernnek tűnik, de asszem azt akartam mondani vele, hogy jobb egy műfának tűnő igazi fa, mint egy igazinak tűnő mű. Szóval lehet, hogy az igazi fát kell megcsinálnom, hogy egy kicsit műnek tűnjön, azért hogy valóságosabbnak nézzen ki. és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább és így tovább”

LaBeouf még a levelezés elején felveti, hogy találkozhatnának személyesen is, hiszen pár hét múlva filmfesztiválra utazik Londonba. Az újságírónő lelkesedése akkor sem hagyott alább, amikor megtudta, hogy a színész rendhagyó interjúval készül. LaBeouf koncepciója az volt, hogy úgy találkozzanak egy londoni hotelszobában, hogy mindkettejük fejére egy-egy GoPro kamera van erősítve, amivel egymást veszik, és az együtt töltött óra alatt, egyikük se szólaljon meg, csak szemtől szembe ülve nézzék egymást.

Én tényleg nem láttam még ehhez foghatót.

Labeouf ugyanis egy kellő értelmi és érzelmi intelligenciával rendelkező partnert talált ehhez a mostani performanszhoz, ami egyértelműen egybecseng a színész korábbi hasonló projektjeivel. Iszonyú izgalmas nézni Cliff arcát, ahogy a kezdeti zavarodottság (ami egyértelműen LaBeouf sztár perszónájának szól) szép lassan elmúlik, és átveszi a helyét a kíváncsiság, a szeretet, valamiféle nyugalom, ahogy elkezdi látni a vele szemben ülő embert. LaBeouf szintén fantasztikus: az elején bátorító, támogató, sugárzik belőle a kedvesség, és ahogy a nő lassan megnyugszik, mintha egyre többet engedne látni magából, az arca gyakran elkomorul, a tekintetéből mintha fájdalom sugározna.

A színész és az újságírónő megállapodtak, hogy a felvétellel együtt nyilvánosságra hozzák az egész levelezésüket, így a két dolog kiegészíti egymást. A projekt #interview címszó alatt külön helyett kapott a LaBeouf metamodernista performanszait egybegyűjtő honlapon. Böngésszétek szeretettel!

Címke: , ,

INTERJÚ, KINO LATINO

INTERJÚ

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ, KINO LATINO

OFF SCREEN

HARDCORE

INTERJÚ

INTERJÚ

INTERJÚ, Jegyzet

INTERJÚ

INTERJÚ

INTERJÚ

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

INTERJÚ

INTERJÚ

INTERJÚ

EXKLUZÍV, INTERJÚ

INTERJÚ