INTERJÚ, Jegyzet

Ismerd meg a vak filmkritikust, aki soha nem látott még egy filmet se

PRIZMA

2014/12/09

De nem panaszkodik, így is szereti a filmeket.

Tommy Edison szereti a filmeket, csak nem látja őket: vakon született, de ez nem akadályozta meg abban, hogy szenvedélyes filmrajongóvá váljon. Sőt, a YouTube-nak hála befutott online filmkritikusként: videóit gyakran több mint egy millióan kattintják, bár ezek nagy része láthatóan nem filmes témájú, inkább olyan kérdésekre válaszol, mint pl. “Hogyan használják a vakok az Instagramot?”, ill. “Tudnak-e írni a vakok tollal?”.

Mottója: Nincsenek spoilerek. Azt sem tudom, mi történt.

A pergő nyelvű amerikai fickó sok humorral, öniróniával és szóviccel dolgozik, és mióta Roger Ebert 2011-ben felkarolta, a CNN-től a Howard Stern Show-ig számos műsorban szerepelt. Mindenki kitalálhatja, milyen becenéven lett ismert.

Hogy ezt miért csinálja, és mégis hogyan csinálhatja, arról így nyilatkozik:

Arra gondoltam, szórakoztató lenne vak emberként filmeket kritizálni, így a látó emberek átérezhetnék, milyen is ez a frusztráció. Sokan persze megkérdezték, hogyan csinálhatom ezt, ha nem is látom a filmeket. Csak szólok: 1928 után elkezdtek hangos párbeszédeket rakni a filmekbe. Jó, tény, azelőtt nem ment volna.

Nyilván kedvencei is vannak. A Guardian szerint talán meglepő, hogy pont ezek, szerintem annyira azért nem.

Szeretem A leleményes Hugót, ennivaló a története. A Nagymenőket is, azt szerintem bármilyen látó ember megnézhetné a képek nélkül, egy rossz tévén, akkor is értené. A Shop-stoppal ugyanez a helyzet. Nagyon tetszett az Amerikai botrány is, ami díjakat nyert a jelmeztervezésért, bár erről nem tudok véleményt formálni.

YouTube előnézeti kép

A vak befogadóknak néhány moziban és DVD-kiadványon lehetőségük van élni az “audio description”-nel: ez lényegében egy hangalámondás, amely narrálja, mit lehet látni a vásznon/képernyőn – Edison ennek köszönhetően fogadhatta be élete első némafilmjét.

Értettem a filmet, nagy élmény volt! Elnézést a szóviccért, de ez a technológia felnyitotta a szemem.

Edison múlt héten a melbourne-i The Other Film Festivalon vendégeskedett, ahol zsűrizett is: a Murnau 1922-es Nosferatujához készített audio descriptionök közül kellett kiválasztaniuk a legjobbat. A férfi ugyanakkor a filmkritikáinál nem él ezzel a hangalámondással, sőt, számára az is tabu, hogy egy barátja elmesélje neki, mi történik a vásznon.

Így károsodna a filmélményem, mert akkor arról tudnék csak beszámolni, amit az adott barátom látott. Az a szabály, hogy a film után feltehetek kérdéseket, de közben nem. Inkább én próbálok rájönni, mi történik.

YouTube előnézeti kép

(via)

Címke:

INTERJÚ, KINO LATINO

INTERJÚ

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ, KINO LATINO

OFF SCREEN

INTERJÚ

INTERJÚ

OFF SCREEN

INTERJÚ

INTERJÚ

MI FOLYIK ITT?

INTERJÚ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

INTERJÚ

INTERJÚ

INTERJÚ

EXKLUZÍV, INTERJÚ

INTERJÚ

MI FOLYIK ITT?

HARDCORE