Song of the Sea2

ANIMATÉKA

Fókatündér mint bohócdoktor

Orosz Anna Ida

2015/03/04

A héten mozikba kerülő A tenger dala című rajzos mesefilmet lemészárolt fókatetemek ihlették, amikbe egy családi nyaraláskor botlott tízéves fiával a film rendezője, Tomm Moore…

…ahogy arról a népszerű animációs blogon, a cartoonbrew.com-on is mesél. Azért ez durva, nem? Ennek ellenére a most következő filmet gyerekeknek is ajánljuk!

A szemtanúként átélt fókatragédia következménye a film személyes hangvétele. A tenger dala (The Song of the Sea) a 38 éves Moore gyerekkorában, a 80-as évek végén játszódik, főhősét, a tízéves Bent a rendező saját fiáról mintázta.

A film kiindulóhelyzete egy súlyos családi dráma. A főszereplők egy traumatizált csonkacsalád tagjai: a most tízéves Ben édesanyja hat évvel ezelőtt, a kishúg Saoirse születésekor meghalt. Apjuk, aki a világítótorony őreként dolgozik, azóta súlyos depresszióval küzd, az estéket a parti kocsmában tölti. A kisfiú képtelen megszeretni a kishúgát, akit kimondatlanul azzal vádol, hogy ő okozta anyja halálát. A kislány pedig hatéves kora ellenére nem tud még beszélni, legfőbb játéka, hogy a jeges tengerben pancsikol, amitől akut tüdőgyulladásban szenved. Ehhez a hármashoz érkezik még a zsémbes nagymama, aki mentálhigiénés okokra hivatkozva kiszakítja szétesőben lévő otthonukból a gyerekeket, és a füstös nagyvárosban lévő házába cipeli őket, ahol délután négykor már takarodó van.

Ennyi borzalom ellenére a filmet továbbra is ajánljuk kicsiknek is!

song-of1

Merthogy a második nagyfilmjét elkészítő fiatal ír rendező, Tomm Moore a súlyos családi tragédiákat a rajzfilm eszközeivel mesebeli kalandokká lényegíti át. Ehhez az ír mondavilágot hívja segítségül, ami minden ponton átszövi a félárva kisgyerekek kalandmeséjét, és az őket körbeölelő, ködös kékekben, izzó smaragdzöldben burjánzó varázslatos ír tájat. A mitológiai figurák, a fókatündérek, a bagolybanyák, az erdei manók, a tenger istene, a mesemondó bárd mind a gyerekek környezetében lévő, hétköznapi szereplők, akiknek létezése és tettei az élő népi hiedelemvilágon átszűrve kap értelmet.

song_of-the3

Moore 2009-es Kells titka (The Secret of Kells) című, egy középkori kódex lapjait megelevenítő kalandmeséje inkább tűnik az ír történelemről szóló ismeretterjesztő filmnek A tenger dala mellett.

Az új film a földi halandók életének hétköznapi drámáit segíti feldolgozni úgy, hogy ebben a meseterápiában az ír–kelta mondavilág fantasztikus lényei a bohócdoktorok.

A film itthon magyar szinkronnal került forgalmazásba, hogy minden ízében gyerekkompatibilis legyen. Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy azért ez az ír mesefilm, bár célja, hogy bárki számára érthető és emészthető legyen, akkor lenne 100%-osan autentikus audiovizuális élmény, ha az eredeti ír színészek tolmácsolásában (pl. a zseniális Brendan Gleeson!) kerülne vászonra, ahogy például az Anilogue-on volt látható tavaly novemberben, vagy lesz remélhetőleg a júniusi kecskeméti fesztivál, a KAFF európai egészestés filmeket felvonultató programjában 1-2 vetítés erejéig.

Ezért bármennyire ajánljuk A tenger dalát gyerekeknek is, kérjük a tisztelt forgalmazókat, ne vegyék el teljesen az olvasni tudó felnőtt nézőktől a szerző-rendező által eredetileg megformált audiovizuális élményt a mozibevétel maximalizálása érdekében. Merthogy A tenger dalát felnőtteknek is meleg szívvel ajánljuk!

Címke: