POSZTERFOLIO

Majdnem ilyenek lettek a Ragyogás plakátjai

PRIZMA

2015/06/09

Kubrick és Bass együttgondolkodása.

Nem mai sztori, de csak nemrég bukkantunk rá: nyilvánosságra kerültek azok a posztervázlatok, amelyek a végleges verzió elfogadása előtt készültek a Ragyogáshoz. Kubrick a Spartacuson már együtt dolgozott Saul Bass grafikussal, ezért kérte fel őt a húsz évvel későbbi film plakátjának megtervezéséhez, de nem volt egyszerű menet. Mutatjuk a vázlatokat és egy rövid levélváltást.

shining01

“A kéz és a bicikli is túl irreleváns. A cím csúnya, kicsi. Olyan, mintha a tinta nem fogta volna meg a papírt, ahol a fényfolt van.”

shining02

“Mintha science fiction film lenne” / “Még ilyen méretben is nehezen olvasható”

shining03

“A labirintus túl elvont és túl hangsúlyos” / “A címhez lásd a 3-as megjegyzést”

shining04

“Nem tetszik a rajz, a hotel furcsán néz ki, és túl terpeszkedő a grafika, nem elég kompakt” / “Nem tetszenek a pontok a címben. Kicsiben nem nézne ki jól. Még ebben a méretben is nehezen olvasható.”

shining05

“Túl hangsúlyos a labirintus, szerintem ne használjuk ezt a promócióban” / “A címhez lásd a 3. megjegyzést”

1978. október 10.

Kedves Saul!

Párszor próbáltalak felhívni, de nem sikerült. Nagyon kevés időm van a forgatás miatt. Remélem, ez a levél is megteszi. Azt gondolom a tervekről, amiket küldtél, hogy gyönyörűek, de szerintem egyik se lesz jó. A konkrét megjegyzéseimet a levélhez csatolt képeken találod. Szeretném felvetni, hogy a továbbiakban készíts NAGYON SOK CERUZARAJZOT, hogy egyezségre jussunk az alapokat illetően, mielőtt túl sok időt áldoznál arra, hogy néhány ötletből közel végleges plakátot készíts. Szerintem így meg is gyorsíthatnánk a munkafolyamatot. Ha véglegesítjük a logót, a regény sok újrakiadása ezt használná. Egyébként mi lett azzal az arcos változattal, amit még Londonban mutattál?

Ha telefonon szeretnél beszélni a dologról, azt javaslom, hívj fel londoni idő szerint este 9-kor, a 9534366 számon.

Minden jót:

Stanley (Kubrick)

U.I.: szeretném felhívni a figyelmed, hogy a film a rettegésről szól (ez alapvető jelentőségű) és a természetfelettiről (ha ezt figyelembe tudod venni)

shining06

1978. szeptember x.

Kedves Stanley!

Itt az öt terv, amely azóta született, hogy újra nekiálltam dolgozni. Mindegyikkel kapcsolatban lelkes vagyok, és rendesen meg tudnám érvelni, miért lennének erős és hatásos marketingeszközök a filmhez. De szerintem a legerősebb az első. Provokatív, félelmetes és érzelmes. Van mérete, és olyan filmet ígér, amilyet még nem láttam. És kicsiben is gyönyörűen fest. A kollégáim hasonlóan vélekednek róla. Sid Ganis is egyetért, aki pár napja eljött megnézni, min dolgozom. Mindenki erősen reagált mindegyik vázlatra, más-más okból. De érdekes módon mindenki (anélkül, hogy befolyásoltam volna őket) erre harapott rá leginkább, ugyanazon okból.

Mit gondolsz?

A legjobbakat:

Saul Bass

U.I.: az 5. vázlatot úgy képzeltem el, hogy a fekete égbolton lebeghetne egy kéziratoldal, valami ilyesmi szöveggel:

“Segítség kerestetik: gondnokra lenne szükség egy szállodába, holtidényben. Négy hónap a hó alatt. A legközelebbi szomszéd 100 kilométerre lakik. stb.”

*

Ez lett az egyik végleges:

shining07

(via)

 

Címke: ,

PRIZMATUBE

ESSZÉ

AJÁNLÓ

ESSZÉ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

POSZTERFOLIO

HARDCORE

ESSZÉ

TRAILERPARK

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

INTERJÚ, Jegyzet

POSZTERFOLIO

AJÁNLÓ, DIA/FILM

HARDCORE, KÍSÉRLETI VETÍTŐ

ESSZÉ, SZÉLESVÁSZON