Miért nincs még mindig Inherent Vice-unk? És mi ez az észbontó előzetes?

Paul Thomas Anderson filmje lázban tart minket.

Talán feltűnhetett, hogy nem igazán álltunk bele az Inherent Vice-sztoriba (csak egy előzetes erejéig foglalkoztunk vele), pedig aki kicsit is követi a külföldi filmes sajtót, tudja, hogy képtelenség nem belebotlani PTA legutóbbi mozijával foglalkozó cikkekbe. Arra vártunk, hogy előbb-utóbb bejelenthetjük végre a magyar premier időpontját, aminek apropóján írunk róla valamit, aztán csak vártunk és vártunk, de hiába: jelenleg nem tudni, láthatjuk-e valaha hazai moziban az Inherent Vice-ot.

Lehet furcsállni, hogy egy nagy stúdiónál (Warner) készült, ekkora publicitáshoz jutott, ismert színészekkel készített műfaji film magyar bemutatója ennyire várat magára, pedig a forgalmazók hezitálása valahol érthető.

inherentvice01

Bármennyire is rajongunk érte, Joaquin Phoenix nem tartozik azon színészek közé, akiket nálunk is mindenki olyan villámgyorsan beazonosít, mint bármelyik hollywoodi szupersztárt, nem beszélve a film többi szereplőjéről, és az alapregény ismertségére sem lehet építeni. A kortárs szépirodalom egyik legnagyobb alakjaként emlegetett Thomas Pynchon Beépített hibája ugyan nem annyira szerteágazó és nehezen emészthető, mint korábbi munkái, és bár jó fogódzót ad az olvasáshoz a krimi műfaja, azért távolról sem bestseller-esélyes könyvről van szó, ami itthon megágyazhat a mozibemutatónak.

És bármekkora elánnal is épül hónapok óta az Inherent Vice körüli kultusz, a külföldi kritikusok valójában nem estek hanyatt az adaptációtól (elég rápillantani például a Rotten Tomatoes adatlapjára), többen „inkoherens”, „szétesett” filmről beszélnek, vagyis a szerkezete gyanúsan emlékeztet a spanglizó magánnyomozó főhős személyiségére. Eleve kérdés, nálunk kíváncsiak lennének-e több tízezren egy a hetvenes évek Amerikájában játszódó sztorira, pláne úgy, hogy az – különböző esztétikai döntéseknek köszönhetően – nem feltétlenül igazodik a sablonokhoz.

Egy címkekedvelő Slate-es szerző, Chris Wade egyébként felvetette, hogy a filmet a slacker noir kategóriába is besorolhatnánk, közvetlenül A nagy Lebowski után (slacker = kb. henye, lásd a korai Linklatert vagy Kevin Smitht). Ez a halmaz olyan filmeket tartalmazna, amelyek főhőse egy detektív, aki különböző okoknál fogva baromira nem akar belegabalyodni az ügybe, épp ellenkezőleg, ki akarja vonni magát belőle:

Nem valószínű, hogy biztos befektetés lenne nálunk moziban bemutatni egy olyan filmet, ami – a fentiek alapján – szinte semmivel sem tudná megszólítani az ínyenceken kívüli közönséget. Az sem annyira biztató, hogy mint nemrég kiderült, az Elrabolva 3. című bugyuta akciófilmre a hazai nyitóhétvégén több mint százezren voltak kíváncsiak (egy ilyen számmal egy midcult produkció sehogy sem veheti fel a versenyt), és PTA filmjének rengeteg erénye lehet, de az egész biztos, hogy Liam Neeson nem rúg benne szét seggeket, sőt még Osvárt Andreát sem döntik meg benne.

Könnyen lehet, hogy kénytelenek leszünk kivándorolni valamelyik közeli országba egy Inherent Vice-mozizásért, mindenesetre annak örülünk, hogy egy új, rajongói előzetes azért eljutott hozzánk. A hetvenes évek modorában készített, képi és hangi hibákkal teletűzdelt, tipográfiájában is profi, pszichedelikus trailer hibátlan stílusérzékről árulkodik, ritkán lehet találkozni ilyen erős kedvcsinálóval:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PrK7Im5UqP4[/youtube]

Egyébként a hivatalos plakátok mellett egy bizonyos Midnight Maraduer az előzetes mintájára készített egy nemhivatalos posztert is, ami szintén kincs:

inhviceseventies

Tudjuk, hogy egy filmforgalmazó nem karitatív szervezet, hanem gazdasági egység, ahol az üzleti szempontok felülírják az esetleges rajongást, de rettenetesen szeretnénk látni az Inherent Vice-t, ezért már csak az az érvünk van, hogy egyáltalán nem muszáj mindig racionálisan cselekedni.