aloys00

TRAILERPARK

Ettől még Charlie Kaufman szeme is tágra nyílna

Roboz Gábor

2016/03/29

Legalábbis megkockáztatjuk.

Ha egy pályakezdő rendezőnek nincs túl sok pénz a zsebében, viszont fel szeretné hívni magára a figyelmet, és nem ijed meg a szokatlan vizuális/dramaturgiai megoldásoktól, jó választás az elmejáték-film, amelyben akár egészen vad ötletekkel is feldobhatja a cselekményt.

Lehet persze, hogy Tobias Nölle milliárdos, de ez a bemutatkozó nagyjátékfilmje előzetesén nem látszik, az mindenesetre már ennyiből is gyanús, hogy egy szeretni valóan kifacsart krimivel állt elő.

aloysposter

A film főhőse egy középkorú magánnyomozó, de nem az a fajta, akinek jól áll a magány és a piálgatás. Az Aloys Adorn nevű fickó különösen az után kerül padlóra, hogy édesapja, egyben üzlettársa meghal, így végleg bezárul a saját kis világába – a férfi ugyanis a napi 24 órában működő megfigyelő kamerák felvételeinek rabja. Egy nap azonban eltűnik a képanyag, majd felhívja egy rejtélyes nő, aki zsarolni kezdi, hogy visszaadja a felvételeket, ha kipróbálja vele a “telefonos séta” nevű különös japán játékot. Aloys beleszeret a nő hangjába, és igent mond, amivel elkezd végérvényesen széthullani a világa. (Az előzetes is nagyon informatív, de a hivatalos szinopszisból puskáztam – RG.)

ALOYS by Tobias Noelle / Georg Friedrich as Aloys ©Hugofilm / Simon Guy Faessler

ALOYS by Tobias Noelle / Georg Friedrich as Aloys
©Hugofilm / Simon Guy Faessler

Manapság eleve nagyon ritkán láthatunk moziban vérbeli krimit, pláne olyat, amire még emlékezni is lehet egy hét után, és a svájci produkció előzetese ezt ígéri. Az Aloys tipikusan olyan film, aminek csak két alkalommal lehet esélye magyarországi bemutatóra, a Szemrevaló Fesztiválon vagy a Titanicon – és a jó hír, hogy ez utóbbi beválogatta az idei versenyprogramjába, vagyis ott a helyünk a vetítésen.

Címke: ,