gangsofwlead00

TRAILERPARK

Tedd félre a Keresztapát, ennél epikusabb gengszterfilmet egy darabig úgyse fogsz látni

Roboz Gábor

2015/01/15

Szabadidő azért kelleni fog.

Filmnézőként is megvan a komfortzónánk, a legtöbben amerikai és európai produkciókat fogyasztunk, valamiért ritkán merészkedünk keletebbre. A távol-keleti filmművészet talán még viszonylag szerencsés helyzetben van: ha máshol nem is, a Titanicon vagy például a Koreai Filmfesztiválon (amelyet tavaly rendeztek meg hetedjére, és ingyenes volt a belépő) találkozhatunk olyan filmekkel, amelyeknek nagyon kevés esélye van egy átlagos hétfő esténken, a dél-koreai mozi ráadásul annyira megerősödött az elmúlt tizenegynéhány évben, hogy szinte biztosan akad az ismeretségi körünkben valaki, aki erre állt rá. Indiai Filmfesztiválok is vannak nálunk, a legutóbbit tavaly november végén–december elején rendezték meg, de talán megkockáztatható a kijelentés, hogy az indiai mozi-rajongók tényleg szűk réteget alkotnak.

Amit most ajánlani szeretnék, az egy több mint 5 órás indiai gengszterfilm.

gangsofw02

A Gangs of Wasseypur még tavaly év végén szivárgott be az angolszász sajtó figyelmébe, amikor nyilvánosságra hozták az angol nyelvű előzetest, és korlátozott moziforgalmazást kapott Amerikában. Amúgy 2012-ben, Cannes-ban (!) volt a premierje, utána főleg fesztiválokon járt, nem meglepő módon két részre bontották, és meglepő módon jó alapos Wikipedia-oldal készült hozzá.

A sztorit háttérismeret nélkül is meg lehet tippelni: a film családok rivalizálásáról szól. Olyan hetven évet fed le, állítólag több mint száz szereplőt mozgat, és központi figurából is legalább egy tucatnyi van.

Egy ilyen monumentális vállalkozás természetesen nem egy végzős filmszakos diplomamunkája, Anurag Kashyap a kilencvenes évek vége óta aktív, producerként és forgatókönyvíróként durván negyven nagyjátékfilmet jegyez, rendezőként tucatnyit, A sárga csizmás lány című bűnügyi filmje hozzánk is eljutott, talán valakinek volt hozzá szerencséje. A rendezőt a Gangs of Wasseypur kapcsán egyébként egyes külföldi kritikusok Scorsesével, Leonéval és Tarantinóval hozzák összefüggésbe. Itt-ott valószínűleg Coppola neve is felmerül, és nyilván szó nincs arról, hogy ez a film kitörli a Keresztapa emlékét. (Ugyanez vonatkozik A rajtaütés 2.-re is, csak az már nem fért ki a címbe.)

gangsofw01

A kérdés persze kikerülhetetlen:

320 perc nagyon sok idő, miért nézzünk meg egy indiai filmet, amikor egy csomó amerikai-európai filmet be kéne még pótolnunk, van egy rakás jó sorozat, kevés a szabadidőnk, valamikor Facebookozni is kell, és ennyi idő alatt majdnem (újra) végig lehet nézni a Sátántangót?

A kérdésre persze nagyjából lehetetlen meggyőző választ adni, mert ha valaki eleve viszolyog egy öt órás indiai film gondolatától, annak úgyis hiábavaló minden szó, és az alábbi előzetes sem fogja megváltoztatni az álláspontját. De talán akkor érdemes leülni a Gangs of Wasseypur elé, ha ezt eseményként tudjuk kezelni: ha a büdös életben nem nézünk indiai produkciókat, akkor is lehetünk annyira nyitottak, hogy szorítunk helyet egy ilyen filmnek, ami tényleg élményszámba megy.

YouTube előnézeti kép

Címke: ,