INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

Capone szart a filmekre

Jankovics Márton

2014/09/17

Vagy csak dühös volt rájuk? Mindenesetre most már örökre be kell érnünk De Niróval és Stephen Grahammel.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy Hollywood 30-as évekbeli gengszterfilmjei nem holmi romantikus képzelgésekben, hanem a kortárs amerikai hétköznapokban gyökereztek. A Közellenség, a Kis Cézár vagy az eredeti Sebhelyesarcú sztorijai ugyanis a korabeli szalagcímekkel feleseltek. Az ihlethez nem volt szükség szárnyaló fantáziára, elég volt kinyitni egy hírlapot.

Ki más lett volna a legfontosabb ihletforrás, mint a hírnevére oly érzékeny Al Capone, aki amúgy nem mindig volt elragadtatva kora népszerű gengszterfilmjeiől.

A Gengszterkorzó most fel is idézte azt az 1931-es Capone-interjút, melyben a maffiavezér lefitymálja a szervezett bűnözés világát bemutató filmeket. A Variety szerencsére nem volt rest a honlapján újra közzétenni a több mint 80 éves anyagot, mely alapján a jelenet készült: Capone kijelenti, hogy már számos alkalommal kapott felkérést producerektől, de ő a világ minden pénzéért sem vállalna szerepet egy filmben. Ezt követően még lazán megfenyegetett egy szerzőt, aki bennfentesnek tűnő könyvet írt az üzelmeiről: “Ha találkozik vele, adja át neki jókívánságaimat egy orrbavágás kíséretében.” – mondta kedélyesen az a kaliforniai újság riporterének.

capone4

Nem ez volt az utolsó eset, hogy Capone művészeti tanácsokat osztogatott puszta előzékenységből: a Sebhelyesarcú forgatókönyvíróját, Ben Hechtet 1932-ben látogatta meg két verőembere, akik a főhős kiléte, és a cselekmény alakulása felől érdeklődtek a maguk szelíd módján. Az úriemberek csak azt követően távoztak a feszengő filmestől, hogy meggyőződtek róla: nem a főnökről szól a film.

A valóság persze bonyolultabb, hisz Capone ennek ellenére állítólag lelkesedett a Sebhelyesarcúért.

Azonban akár imádta, akár gyűlölte a gengszterfilmeket; és akár kapott valóban felkéréseket a stúdióktól , akár nem, az biztos, hogy tartotta magát ígéretéhez, és soha nem vállalt filmszerepet – amiben  persze 1932-es letartóztatása is közrejátszhatott. Ám szerencsére, a filmtörténet nem szenved hiányt fantasztikus Capone-alakításokban: a brit Stephen Graham például zseniálisan hozza a figurát a Gengszterkorzóban.

Íme a híres Variety-interjú:

capone1

capone5

Címke: , , ,

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

HÍREK, LÁNCREAKCIÓ

KRITIKA

KRITIKA

JÁTÉK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

Jegyzet

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

AJÁNLÓ

PRIZMATUBE

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

HÍREK

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

HÍREK