JÁTÉK

Miért érdekeljen, hogy melyik sötét hajú lány melyik furkó bőrdzsekissel jár? Őszintén a Twin Peaks-ről

Kránicz Bence

2017/06/01

 

Coming out: soha egy percet sem láttam a Twin Peaksből, de ezen most változtatok.

David Lynch nemrég mutatta be a kultikus sorozat 3. évadának első két részét Cannes-ban. Nem voltam ott, és nem is értettem értettem volna belőle semmit. Most viszont megnézem az 1. évad első részét, és percről percre tudósítok az élményről, így az is kiderül, mennyire működik a Twin Peaks őspilotja 2017-ben.

pilot_001

00:01 – Egy madár. Ez volna a híres vörösbegy? Nem értek a madarakhoz.

00:30 – Ipari életképeket látok, gépek köszörülnek dolgokat. A melósok élete is téma lesz?

00:45 – Kiírták, hogy Twin Peaks. Jó sorozatot nézek.

01:20 – A nevezetes Twin Peaks városjelző tábla. 31.201 ember vagy 51.201 ember lakja? Nem látom tisztán, gyenge felbontású .avi-fájlt sikerült letöltenem.

01:30 – A stáblista szerint Lara Flynn Boyle is játszik a sorozatban! Őt kedvelem.

02:38 – Kiskacsák!

02:47 – Para van, egy ázsiai nő nézegeti magát a tükörben. A híres „lynchi szürreália” kezdő képsorai lennének ezek? Közben halászni indul egy férfi.

03:48 – Mit talált a horgászó férfi? Vicces a kalapja. Egy csaj hullája!

04:40 – Mókás, behéliumoslufizott hangon beszél egy titkárnő. A rendőrségen vagyunk, bejelentették a halott lány felbukkanását. Egy faszi megy is helyszínelni, vészjósló zene szól.

06:42 – A fotós elsírja magát fotózás közben. Bizarr szituáció, az első erős pillanatnak érzem. Magának a rendőrnek nagyon unalmas feje van, mintha Bobby rondább változata lenne a Dallasból.

07:40 – Felismerik a halott lányt, Laurának hívják. Úgy tűnik, sokan ismerik őt a városban.

08:30 – Az anyja szólongatja Laurát. Szegény, amikor megtudja…

09:14 – Az anya egy barátnőjét hívja, hogy hol lehet Laura. A barátnőnél olló van, vágás után már jegyzetfüzet. Kontinuitáshiba vagy a híres lynchi összezavaró taktika?

10:46 – Egy csávó beleköpött a kandallóba. Remek ötlet, bár gusztustalan. Eddig a finom kis megoldások, szürke zakók és nettségükben nyomasztó szobabelsők sorozata ez.

13:50 – Laura anyja felhívta Laura apját, de közben megérkezett Truman seriff. Mindkét szülő azonnal összetörik és sírnak. Hatásvadász pillanat, főleg ezzel a zenével. Most az anya üvölt, ez erősebb, a jelenetzáró fade out viszont megölte a hangulatot.

16:15 – Egy bőrdzsekis hülyegyerek táncdalstílusú popzenét indított el a jukeboxon. Mikor játszódik ez a sorozat, az ötvenes években vagy a kilencvenes években? Ez vajon ugyanaz a posztmodern időtlenség és nosztalgiakonstrukció, amiről Fredric Jameson ír a Kék bársony kapcsán?

19:30 – Király hosszúszoknya-nagymamakardigán szerelés egy sötét hajú lányon. Viszont itt minden lány sötét hajú, és hasonlít egymásra, ebből baj lesz. Nem biztos, hogy meg tudom jegyezni, ki kicsoda.

21:17 – Előbb a gimi folyosóján táncikált a hülyegyerek, most flegmán válaszol a névsorolvasásnál. Ha ez egy olyan sorozat lesz, ahol meghalnak még emberek, erről a srácról le tudnék mondani.

22:00 – Újra kapott egy közelit a pökhendi srác, és lehet, hogy ez egy másik srác, mint a táncikálós.  Elvesztettem a fonalat, Twin Peaks az ikrek városkája.

24:00 – Az első hülyegyereket hallgatják ki a rendőrök. Bobby-nak hívják, egy csapnivaló színész alakítja, aki teátrálisan bizonygatja a halott lány iránt érzett szerelmét.

26:04 – Nagyon sír az egyik barna hajú lány, sokkal jobb ez a sírás, mint az anyukáé vagy az igazgató úré. Hoppá, itt is van megint az anyuka. Az unalmas képű seriff kérdezgeti, hogy mikor látta utoljára a lányát.

28:17 – A képi világ azért nem valami formabontó, többnyire funkcionális kistotálok és szekondok viszik a sztorit. Látszik, hogy a nagy tévésorozatbumm előtt járunk.

30:48 – Gyári konfliktus: egy fiatalabb, nadrágkosztümös ázsiai-amerikai nő le akarja kapcsolni a termelést. De mi köze ennek a lány eltűnéséhez? Most meg mintha Laura egyik osztálytársa is eltűnt volna. Teljesen összezavarodtam.

32:30 – Tépett ruhájú, remegő lány botorkál a rozsdás hídon. A változatosság kedvéért neki is sötét haja van. Ő tűnt el?

34:35 – Itt van Kyle MacLachlan. Milyen fiatal. Autót vezet, közben azt mondja a diktafonba egy Diane nevű nőnek, még sosem látott ennyi fát. Utána időjárásjelentést mond. Fura fazon.

35:55 – Még mindig a diktafonba beszél, valami baja van ennek az embernek? Remélem, képes lesz felderíteni ezt a szövevényesnek tűnő bűnügyet.

37:04 – Apró győzelem: Kyle megtudta, milyen fák nőnek Twin Peaks határában. Cooper ügynök a neve a sorozatban, most megmondták.

40:30 – Jópofa külsejű, de kissé taszító orvos környékezi meg Cooperéket, akik az élve előkerült lányt vizsgálják. Coop a lányok körmét nézi, nyugtalanító dolgokat mond a diktafonjába és más embereknek.

44:20 – Elég szappanoperás a műsor. Miért érdekeljen, hogy melyik sötét hajú lány melyik furkó bőrdzsekissel jár? Mit tesznek ők hozzá a rejtélyhez?

47:00 – Van ez a mellékszereplő rendőr, aki állandóan sír. Őt miért nem helyezik át? Nem helyes, hogy ilyen mimózákat küldenek helyszínelni, inkább adminisztratív munkát bíznék rá.

51:51 – Az egyik sötét hajú lány neve Audrey. Most németül beszélő, öltönyös férfiak közé merészkedett, és kacéran-zavaróan áll a sarokban. Mi ez a komédia?

56:40 – Coopy kihallgatta a síró Lara Flynn Boyle-t, majd rögtön utána kiszúrta a motoros hülyegyerek motorját egy videófelvételen. Twin Peaksben az összes rendőr irtó béna vagy sír, egyedül Coops dolgozik, de ő is kattant.

58:45 – Cooper „Tűz, jöjj velem” feliratú cetlit talál a véres földben. Ez a címe a Twin Peaks-mozifilmnek is, ami sokak szerint David Lynch leggyengébb alkotása.

1:00:10 – Szarvastrófea a rendőrségi asztalon. Senki sincs meglepve. Abszurd (groteszk?) pillanat.

1:01:30 – A megerőszakolt lány neve Ronette Pulaski. Roman Polanskit értettem, mikor Coop kimondta a nevét. Szándékos névhasonlóságról lehet szó.

1:02:30 – Újabb röhejes hajú ficsúr tűnt fel a sorozatban. Remélem, a Twin Peaks-i gyilkos ilyen slashergonosz típusú figura lesz.

1:04:20 – Cooper ráizgult a gyártulajdonosnőre. A ronda seriff bemutatja neki a városka lakóit, köztük egy középkorú nőt a kezében egy farönkkel. Abszurd (groteszk?) pillanat.

1:09:30 – Hülyeségekről beszélget két lánytestvér. Kezdem unni, és még húsz perc hátravan.

1:17:58 – Jó ideje most volt csak egy emlékezetes mondat: Coop fánkot kért. Utána az erdő szépségét méltatja. Előtte érdektelen fiatalok hőzöngtek a bálteremben.

1:18:08 – Rájöttem, kinek kellett volna játszania ebben a sorozatban. Jennifer Connellynek! Közben az egyik bőrdzsekis fiú bevall valamit Laurával kapcsolatban, de nem tudom, melyik, mert sötét van az erdőben és az .avi-fájlon. Viszont most csókolóznak Lara Flynn Boyle-lal, végre valami.

1:24:33 – A rendőrök az összes hülyegyereket letartóztatták. Nyilván Cooper sem bírja őket.

1:27:21 – Idiótáék a börtönben üvöltöznek. Nagyon fáj, hogy Laurának kellett meghalnia, és nem ezeket a nyikhajokat ölték meg.

1:29:21 – Vége. Az volt a cliffhanger, hogy a gyáros csaj és a ronda rendőr összejöttek? Vagy hogy sikítozott Laura anyukája?

Hát nem tudom, annyira nem pörögtem rá a korszakalkotó sorozatra.

Címke: ,

KRITIKA

Jegyzet

Jegyzet

Jegyzet

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

AJÁNLÓ

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

HÍREK, LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

ESSZÉ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

LISTA