AJÁNLÓ

Mácsai szingli lett, és beköltözött a bulinegyedbe

Mega Sára

2014/10/30

Derül ki a Terápia 2. évadának első részeiből. Az HBO sikersorozatának legújabb szezonja ugyanis, miután múlthéten megtartották a flancos díszbemutatót, a héten debütált a magyar csatornán.

A Terápia rövid története

A Terápia gyökerei egy 2005-ös izraeli sorozatig a BeTipulig nyúlnak vissza. A BeTipul két, díjakkal gazdagon megjutalmazott évadot ért meg, főszereplője a viharos magánéletű Assi Dayan volt (aki tavasszal, 68 éves korában hunyt el), és többek között Ari Folman (A futurulógiai kongresszus, Libanoni keringő) is közreműködött benne forgatókönyvíróként.

A sorozat gyakorlatilag egy bat mitzvah-nak (a zsidó lányok szertartásos felnőtté avatási ceremóniája) köszönhetően jutott el Amerikába, ugyanis amikor Noa Tishby, az izraeli származású Los Angelesben élő színésznő 2005-ben Tel Avivba látogatott a 12 éves unokahúga tiszteletére rendezett ünnepségre, az egész ország a BeTipul éppen befejeződő első évadának lázában égett.

Tishby 48 óra leforgása alatt ledarálta a 45 epizódot, részt vett az unokahúga bat mitzvah-ján, felkereste a sorozat alkotóját, Hagai Levit, akinek kifejezte határtalan lelkesedését.

Innentől már csak egy lépés volt, hogy a széria első részeit tartalmazó dvd a HBO szórakoztatási részlegét vezető Carolyn Strauss asztalán landoljon.

A csatorna ráharapott az ötletre, megvásárolta a BeTipul jogait, és In Treatment (bővebben itt írtunk az amerikai változatról) cím alatt megcsinálta a sorozat amerikai verzióját, amit a korábbi gyakorlattal ellentétben nem igazítottak a helyi közízléshez, csupán angol anyanyelvű színészekkel újraforgatták az izraeli verziót. Az In Treatment alkotói oldalról leginkább Rodrigo García nevéhez köthető (aki, talán nem mindenki tudja, a kolumbiai író Gabriel García Márquez fia), Dr. Paul Weston terapeutát Gabriel Byrne (Közönséges bűnözők, A halál keresztútján) alakítja, de Mia Wasikowskával (akit legutóbb a Térkép a csillagokhoz főszerepében láthattunk) is találkozhatunk az első évadban. A sorozat Amerikában is számos díjat söpört be (Emmy, Golden Globe) ezért elkészülhetett a második, majd a harmadik szezon is.

Gabriel Byrne, az In Treatment terapeutája

Gabriel Byrne, az In Treatment terapeutája

2009-ben az HBO közép-európai divíziója bejelentette, hogy a csatorna elkészíti több európai országban – többek között Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Moldovában – a sorozat helyi verzióját. A fenti országokon kívül lett saját terapeutája Szerbiának, Szlovéniának, Horvátországnak, Kanadának, Japánnak, Argentínának, Brazíliának, Orosz- és Olaszországnak. Apróbb változtatások persze mindenhol születtek az eredetihez képest

például az orosz sorozatnak női főszereplője van, a japán változat pszichológusa középiskolásokra specializálódott, az argentin széria terapeutáját alakító Diego Peretti pedig a való életben is pszichiáter végzettségű.

 

Az első évad

A Terápia első évadában megismerkedhettünk Dr. Dargay András (Mácsai Pál) pszichológussal, aki budai házának nappalijában fogadja minden hétköznap a pácienseket. A terapeutához hétfőnként a fiatal és vonzó Laura (Marozsán Erika) jár, akiről hamar kiderül, hogy gyengéd érzéseket táplál András iránt, keddenként a sikeres, de meglehetősen öntelt vállalkozó, Abonyi Máté (Nagy Ervin) Dargay vendége, a szerdai páciens egy szuicid, kamasz tornászlány (Sztarenki Dóra), csütörtökönként párterápia zajlik a boldogtalan pár, Petra (Szamosi Zsófia) és Tamás (Nagy Zsolt) részvételével. Péntekenként Dargay önvizsgálatot tart és szupervízióra jár egykori kollégájához és mentorához Ágneshez (Csákányi Eszter). Az évad nem éppen megnyugtatóan zárul: Abonyi Máté öngyilkos lesz; Petra és Tamás egyre távolabb kerül egymástól, András pedig rájön, hogy szerelmes Laurába, otthagyja a családját, ám a nő az utolsó pillanatban visszautasítja.

Dargay és Abonyi

Dargay és Abonyi

A magyar változat vezető forgatókönyvírója Tasnádi István drámaíró lett, míg az epizódokat Enyedi Ildikó (Az én XX. századom, Bűvös vadász, Simon mágus)és Gigor Attila (A nyomozó) rendezték. Az első évad igazi úttörőnek számított a magyar gyártású tévésorozatok történetében (az egy évvel korábbi, hasonló gyártástörténeti háttérrel rendelkező Társas játék minőségileg szintén kiemelkedik a magyar szériák közül, de történetstruktúrája nem sokban különbözik a kereskedelmi tévék végtelenített szappanoperáitól) hiszen az alkotók egy olyan értelmiségi célközönséget próbáltak megszólítani, akiknek egy teljesen új kategóriát a színvonalas magyar sorozatot kellett eladni. Míg a Társas játék alapvetően szerelmi szálak kusza egymásba fonódásának humoros kálváriája, ami mindig is könnyen eladható formula volt és lesz a szórakoztatóiparban,

a Terápia sikere, mivel az epizódok a szigorúan kontrollált pszichoterápiás üléseket követik végig, egyedül két komponensen: a tökéletesre csiszolt forgatókönyvön és a tűpontos színészi játékon múlik, pont azon a két dolgon, amin a magyar filmek többsége elbukik.

Az első évad sikeresen vette ezeket az akadályokat. Sikerült életszerű mondatokat adni a szereplők szájába, ami tényleg ritkaságszámba megy itthon. Mácsai remek választásnak bizonyult a mindent tudó, de érzelmileg gyakran túlságosan involválódó Dargay szerepére, és valószínűleg a budapesti színházi élet kultikus figurájának neve hívószó volt az értelmiség számára. És bár magyar viszonylatban nincs értelme külön színházi és filmszínész kategóriákról beszélni, a casting során mintha odafigyeltek volna arra, hogy ne a magyar film ügyeletes sztárjaiból, inkább színházi berkekből válogassanak. Külön öröm volt látni az első évadban a teljesen ismeretlennek számító, Táncművészeti Főiskolát végzett Sztarenki Dórát, akinek maníroktól mentes játékára égető szükség van az itthoni mozgóképgyártásban.

 

A második évad

A második évad bő egy évvel a az első vége után játszódik. Kiderül, hogy Dargay elköltözött a családjától, és a belvárosban bérel egy tágas lakást, ami rendelőként és otthonként is funkcionál.

Futni kezdett, lead jó pár kilót, gyakorlatilag a klasszikus kapuzárási pánik tüneteit produkálja.

De az élete nem tűnik kevésbé stresszesnek az első évadhoz képest: Abonyi Máté apja őt okolja fia haláláért, és perrel fenyegeti, miközben ő maga is elbizonytalanodik a saját felelősségével kapcsolatban. Jogi segítségért egykori pácienséhez, Orsolyához (Péterfy Bori) fordul, akiről hamar kiderül, hogy hosszú idő után is ellentmondásos érzelmeket táplál egykori pszichológusa iránt, amiért annak idején rábeszélte, hogy vetesse el a gyermekét. Lelki támogatást pedig korábbi szupervízoránál, Ágnesnál talál. Emellett van három új páciens: a szexuális zavarokkal küzdő Virág (Kurta Niké), egy magas beosztású politikus, aki pánikrohamoktól szenved (Máté Gábor), és az előző évadban megismert pár, Petra és Tamás gyermeke, Misi (Surányi Áron).

Dargay és Orsolya

Dargay és Orsolya

Az első részek alapján természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de úgy tűnik az alkotók ismét nagy energiát fordítottak a szereplőválogatásra, és az előző évadban bevált stratégiát alkalmazták. Nagyon ígéretes a két fiatal színész: Kurta Niké és Surányi Áron. Nikének erős a jelenléte a vásznon , tökéletesen hozza a karakterére jellemző enigmatikusságot. Áronnak ez az első szerepe, de, ha érződik is némi zavar a játékán, ez remekül illik az elvált szülők, szeretethiányos gyerekének figurájához. Péterfy Bori olyan, mintha ráírták volna a domina ügyvédnő szerepét, kemény és férfias, ráadásul már az első részben van egy imádnivaló jelenete az apját alakító Jordán Tamással. Egyedül Máté Gáborral voltunk kicsit elégedetlenek, egyrészt az arrogáns politikus jellemvonásai sokban emlékeztetnek az első évadbeli üzletemberre, másrészt Máté játéka is helyenként kicsit maníros, bár úgy tudjuk ezt hamar sikerül majd levetkőznie.

Türelmetlenül várjuk a folytatást!

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

KRITIKA

Jegyzet

KRITIKA

JÁTÉK

INTERJÚ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA

KRITIKA

Jegyzet

Jegyzet

Beszélgetés

Jegyzet

INTERJÚ

Jegyzet

Jegyzet

AJÁNLÓ

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ