Jegyzet

A rókatündér jobban teljesít

Mega Sára

2015/03/05

Ujj Mészáros Károly két hete bemutatott filmje, a Liza, a rókatündér 15 százalékkal túlszárnyalta az első hétvégén produkált nézőszámokat. Emellett nem mehetünk el szó nélkül.

Tények

 

·     A Lizára a mindent eldöntő nyitóhétvégén 12.000 néző váltott jegyet.

Ez tisztességes, de nem kiemelkedő eredmény. Összehasonlításképp: legutóbb a Swing című zenés vígjáték kezdett hasonlóan a mozikban, de tegyük hozzá, hogy az egy magyar sztárokat felvonultató, szélesebb célközönségre kalibrált film volt. A VAN, a Fehér Isten, az Isteni műszak és az Utóélet, amik sok szempontból közelebb állnak a Liza stílusához, mint a Swing, 5000 körüli számokkal nyitottak.

 ·     A film nézettsége a második hétvégén 15 százalékkal nőtt a nyitó            hétvégéhez képest.

(Erre a különösen ritka jelenségre lejjebb keresünk magyarázatot.) Az össznézettség, az origo három nappal ezelőtti cikke szerint, már túlszárnyalta a 30.000-es határt. A Swing két hónap alatt 80.000 nézőt hozott, a VAN négy hónap alatt érte el az 50.000-et.

lizus1

Nézőszámok

 

·     Egy filmet (szinte) mindig a nyitóhétvégén néznek meg a legtöbben.

Hiszen az emberek legtöbbször az új filmekre kíváncsiak. Az első hétvége nézőszámai ezért kiemelt fontosságúak, hiszen következtethetünk belőle a film végső nézettségi adataira. Ha a filmet vetítő mozik száma nem változik, a 40 százalékos nézőszámcsökkenés a második hétvégén teljesen normálisnak mondható. (Érdekes, hogy a második hétvége átlagos nézőszámcsökkenése a nyolcvanas években még csak 15 százalék volt)

Persze időről időre vannak filmek, amik ellentmondanak ennek a törvényszerűségnek.

Legutóbb a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan csinált csodát azzal, hogy hétvégi nézőszámai több héten keresztül az első heti adatok közelében maradtak. Így érhette el a film az ötezres kezdés ellenére az ötvenezres álomhatárt.

·     Ütős kampány, sztárok és pozitív kritikák

Általában ez a sikerfilmek kulcsa, de garanciát még ez sem jelent. A Swing rendes marketing kampányt kapott, a leghíresebb magyar filmszínészek szerepeltek benne, és a kritikusok sem szedték ízekre, mégis haloványan kezdett az első hétvégén. Az Utóéletet hiába tűzte zászlajára fél éven keresztül gyakorlatilag a teljes online kulturális média, a magyar nézők ingerküszöbét nem érte el. Ha nem alakul ki egy virális hypehullám a filmek körül, ahogy történt ez a VAN és a Liza esetében is, a tömjénező kritikák nem sokat érnek. Nem véletlenül kérte meg Reisz Gábor filmjének egyik első vetítésén a közönséget, hogy terjesszék a VAN hírét.

lizus2

Rókatündér, avagy a szóbeszéd meglepő ereje

A Liza erényeit már sokan számba vették. Szerintünk emiatt beszél mindenki két hete erről a filmről:

•  A Liza egy faék egyszerűségű szerelmi történetet kínál, egzotikus csomagolásban

•  A film jelzésszerűen felmutatja a hagyományos magyar vígjátéki humort (Reviczky), majd zseniálisan ellenpontozza azt groteszk, néhol abszurdba hajló, saját világára jellemző poénjaival

•  Ezt a trükköt a magyar romkomok tipikus figuráival is eljátssza. Hildácska (Kocsis Mariann), a szomszéd szőke liba és Henrik (Schmied Zoltán), mintha Dobó Kata és Kamarás Iván gonosz ikertestvérei lennének. Főhőseink: Liza (Balsai Móni) és Zoltán zászlós (Bede Fazekas Szabolcs) hozzájuk képest esetlenek és szerencsétlenek, de kétségtelenül szerethetőbb figurák.

•  Az alkotók elszakadtak a közönségfilmek visszataszítóan hamis és steril Ikea-Budapestjétől, a kisrealizmus helyett viszont inkább saját, látványos víziót álmodtak.

•  Tomy Tani (David Sakurai), a fiatalon elhunyt japán táncdalénekes gonosz szelleme úgy tökéletes, ahogy van

•  Tövisházi Ambrus az utóbbi évek legütősebb soundtrackjét írta a filmhez: Dánsz dánsz háb a gud tájm!

YouTube előnézeti kép

Címke:

KRITIKA

Jegyzet

INTERJÚ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA

KRITIKA

Jegyzet

Beszélgetés

Jegyzet

INTERJÚ

Jegyzet

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

KRITIKA

Jegyzet

TRAILERPARK

KRITIKA

ESSZÉ

INTERJÚ

KEREKASZTAL

TRAILERPARK