LÁNCREAKCIÓ

A sorozat, ami lenyomná a House of Cardsot

Jankovics Márton

2014/10/22

Ám sosem fog elkészülni. A Drót folytatása kizárólag a politikára koncentrált volna.

Aidan Gillant mára legtöbben a Trónok harca nagy machinátoraként ismerik, ahogy évadról-évadra és epizódról-epizódra kavarja a szart Westeros várainak félreeső zugaiban. Ám a Drót elkötelezett rajongói pontosan tudják, hogy a csibészes mosolyú ír színész csak másodsorban Kisujj megtestesítője,

mindenek felett azonban ő Tommy Carcetti, Baltimore főpolgármestere, aki szintén otthonosan mozog a politikai háttéralkuk világában.

Egészen nagyszerű karakterről van szó. Nem véletlen, hogy a Drót fináléja után az alkotók épp neki szerettek volna spinoffot indítani. A városházát hihetetlen médiacsatában bevevő Carcetti karrierje ugyanis logikusan továbbvihető lett volna a kormányzóság felé, és akár azon túl is – lehetőséget nyújtva az USA teljes politikai rendszerének feltérképezésére. Az HBO végül is nem adott zöld utat a spin-offnak, David Simon most azt is summázta, hogy miért:

wire2

“A városházán játszódó évadot próbáltuk továbbvinni egy tisztán politikai sorozattá. Írtunk is egy rakás szkriptet, de az HBO nemet mondott, arra hivatkozva, hogy bőven elég nekik egy olyan Baltimore-ba helyezett sorozat is, melyet a kutya sem néz.”

Szó mi szó, már az is kegyelmi állapotnak minősült, hogy Simonék a Drótot tisztességesen lekerekíthették annak idején, hisz hétről-hétre alulmaradt az olyan riválisokkal folyó nézettségi versenyben, mint például a Kemény zsaruk. Mára azonban kultikussá vált, és rendre a “Minden idők legjobb sorozata”-címkét aggatják rá, ami az HBO hosszútávú és minőségelvű műsorpolitikáját igazolja.

Bizonyára a Carcettire épülő spinoff sem ültetett volna több nézőt a tévé elé, mint Az elnök emberei vagy annak gonosz ikertestvére, a House of Cards, de arra nagyobb összegben fogadnánk, hogy még ezeknél is hitelesebb képet rajzolt volna a politika működéséről. Hisz az újságíróból lett Simonnál senki sem ért jobban az intézmények szürkezónáinak bemutatásához. Sosem démonizál, és nem is idealizál a dramaturgiai feszültségkeltés kedvéért.

A kútba esett projekt óta Gillian és Simon is megtalálta útját a politikába – mindketten az HBO istállóján belül. Előbbi a már említett Trónok harcában konspirál nagyokat, utóbbi pedig a nemrég lezárult Tremében is foglalkozott kicsit a Katrina utáni New Orleans nagy mutyijaival, most pedig még közelebb jut az elkaszált spin-off témájához: egy polgármesterről indít sorozatot Show Me a Hero címen, a nagyszerű Oscar Isaac-kal a főszerepben.

Címke: , , ,

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

KRITIKA

JÁTÉK

Jegyzet

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

AJÁNLÓ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

HÍREK, LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

ESSZÉ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

LISTA

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ