wire

LÁNCREAKCIÓ

A sorozat, ami lenyomná a House of Cardsot

Jankovics Márton

2014/10/22

Ám sosem fog elkészülni. A Drót folytatása kizárólag a politikára koncentrált volna.

Aidan Gillant mára legtöbben a Trónok harca nagy machinátoraként ismerik, ahogy évadról-évadra és epizódról-epizódra kavarja a szart Westeros várainak félreeső zugaiban. Ám a Drót elkötelezett rajongói pontosan tudják, hogy a csibészes mosolyú ír színész csak másodsorban Kisujj megtestesítője,

mindenek felett azonban ő Tommy Carcetti, Baltimore főpolgármestere, aki szintén otthonosan mozog a politikai háttéralkuk világában.

Egészen nagyszerű karakterről van szó. Nem véletlen, hogy a Drót fináléja után az alkotók épp neki szerettek volna spinoffot indítani. A városházát hihetetlen médiacsatában bevevő Carcetti karrierje ugyanis logikusan továbbvihető lett volna a kormányzóság felé, és akár azon túl is – lehetőséget nyújtva az USA teljes politikai rendszerének feltérképezésére. Az HBO végül is nem adott zöld utat a spin-offnak, David Simon most azt is summázta, hogy miért:

wire2

“A városházán játszódó évadot próbáltuk továbbvinni egy tisztán politikai sorozattá. Írtunk is egy rakás szkriptet, de az HBO nemet mondott, arra hivatkozva, hogy bőven elég nekik egy olyan Baltimore-ba helyezett sorozat is, melyet a kutya sem néz.”

Szó mi szó, már az is kegyelmi állapotnak minősült, hogy Simonék a Drótot tisztességesen lekerekíthették annak idején, hisz hétről-hétre alulmaradt az olyan riválisokkal folyó nézettségi versenyben, mint például a Kemény zsaruk. Mára azonban kultikussá vált, és rendre a “Minden idők legjobb sorozata”-címkét aggatják rá, ami az HBO hosszútávú és minőségelvű műsorpolitikáját igazolja.

Bizonyára a Carcettire épülő spinoff sem ültetett volna több nézőt a tévé elé, mint Az elnök emberei vagy annak gonosz ikertestvére, a House of Cards, de arra nagyobb összegben fogadnánk, hogy még ezeknél is hitelesebb képet rajzolt volna a politika működéséről. Hisz az újságíróból lett Simonnál senki sem ért jobban az intézmények szürkezónáinak bemutatásához. Sosem démonizál, és nem is idealizál a dramaturgiai feszültségkeltés kedvéért.

A kútba esett projekt óta Gillian és Simon is megtalálta útját a politikába – mindketten az HBO istállóján belül. Előbbi a már említett Trónok harcában konspirál nagyokat, utóbbi pedig a nemrég lezárult Tremében is foglalkozott kicsit a Katrina utáni New Orleans nagy mutyijaival, most pedig még közelebb jut az elkaszált spin-off témájához: egy polgármesterről indít sorozatot Show Me a Hero címen, a nagyszerű Oscar Isaac-kal a főszerepben.

Címke: , , ,

Drot5

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

Drot1

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

feud 23

KRITIKA

Donna-Hayward

JÁTÉK

sons-of-anarchy-1680x1050-002

Jegyzet

olivelead2

LÁNCREAKCIÓ

3028440-poster-p-1-from-freaks-and-geeks-to-hbos-silicon-valley-how-martin-starr-became-a-geek-god

LÁNCREAKCIÓ

terapia

AJÁNLÓ

Owen4

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

tp

HÍREK

fincher1

HÍREK, LÁNCREAKCIÓ

vaughn2

HÍREK

walterw

LÁNCREAKCIÓ

keyhol2

LÁNCREAKCIÓ

td1

HÍREK

topofthelake

ESSZÉ

capone2

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

1238

LISTA

orangelead2

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

leftovers1

LÁNCREAKCIÓ