3028440-poster-p-1-from-freaks-and-geeks-to-hbos-silicon-valley-how-martin-starr-became-a-geek-god

LÁNCREAKCIÓ

A Szilícium-völgy vezetői valójában beképzelt idióták

Huber Zoltán

2014/11/02

Kissé meglepő életrajzi tény, de mielőtt Mike Judge megteremtette a tűzőgépfüggő Milton alakját és felröfögte Beavis ikonikus nevetését, programozóként közreműködött többek között az F18-as vadászgép fejlesztésében. Az eredetileg fizikusként induló Judge 1987-ben még a Szilícium-völgyben is dolgozott, de az akkoriban csúcsra lendülő start-up kultúra gyorsan kikészítette. Alkotónk olyannyira nem bírta a légkört, hogy röpke három hét után otthagyta a videókártyás törpecéget, és inkább basszusgitárosnak állt, majd nem sokkal később az animáció felé fordult.

A történet folytatását ismerjük: Judge élményei és hihetetlen munkatapasztalatai azóta is rendszeresen visszaköszönnek a munkáiban. Bő negyedszázad után most a garázscéges emlékeiből gyúrt össze egy remek sorozatot.

Szilícium-völgy az Apple-Google-Microsoft bűvöletében élő IT-arcok rendkívül vicces paródiája.

Judge a divatos vállalatok hangzatos jelszavai és a valóság közötti szakadékból indul ki. A határtalan kreativitást, szabad munkakörülményeket és korlátlan lehetőségeket ígérő multiknál valójában szolgalelkű droidok és agymosott zombik dolgoznak. A sorozat sajátos szektaként ábrázolja a feltörekvő kockákat, akik Jobs, Page vagy Gates nevét vallásos áhítattal veszik csak a szájukra és abban hisznek, hogy a megfelelő ötlettel ezen istenségek oldalára ülhetnek fel.

Judge nem kíméli a vállalatvezetőket sem, az emberiség boldogabb jövőjét zászlajukra tűző guruk valójában beképzelt idióták, akik eszméletlen összegeket ölnek mindenféle marhaságba és a nagy számok törvénye alapján néha bejön nekik egy-egy software. A Szilícium-völgy humorát a pontos karikatúrák adják. A szereplők annyira elborultak, hogy simán hitelesnek tűnnek, a Hivatal és a Kockafejek garázscéges keresztezése remek ötlet.

YouTube előnézeti kép

A sorozat egy frissen induló vállalkozás viszontagságos indulásán keresztül térképezi fel ezt a bizarr mikrovilágot. A felbukkanó karakterek a vertikális tabló fontos típusfigurái, az egyes epizódok a vállalkozás életciklusának egy-egy fordulópontja köré szerveződnek. Richard félénk, visszahúzódó programozó, amolyan lúzer-Zuckerberg, aki tudtán kívül egy forradalmi algoritmust készített. A forradalmi tömörítési eljárásra két óriásvállalat vezetője is azonnal felfigyel, a riválisok őrült licitbe kezdenek,

míg azonban a Holli (azaz a Google) vezetője megvenné, a karizmatikus kockázati befektető Peter Gregory (belassult Steve Jobs) tőkével szállna be a projektbe.

Richard a barátaival egy olyan inkubátor-házban él, melynek a tulajdonosa a lakhatásért cserébe részesedést kér az esetleges ötletekért. Az önmagát Jobs és Ballard szerelemgyerekének képzelő Bachman gyorsan meggyőzi a hezitáló ötletgazdát, csinálják meg együtt a saját cégüket.

Judge azt a helyzetet képzeli el, ahogyan egy ígéretes elképzelésre hirtelen rápörög az egész iparág. Richard rendkívül esetlenül mozog ebben a közegben, fogalma sincs a játékszabályokról, csak abban biztos, hogy egy másfajta vállalatot képzelt el. Közben mindenki a kegyeit keresi, a völgyben mindenkinek van egy megváltó app-ötlete, amihez csak egy kis pénz kellene. A haverjai részesedést akarnak, Bachman a saját vízióit próbálja keresztülvinni, Richard pedig azért küzd, hogy ne darálja be végleg a rászakadó őrület.

Judge a Hivatali patkányok szatirikus hangulatát nagy adag kocka-humorral és a dotcom-őrület cinikus paródiájával keveri, kiváló eredménnyel. A Szilícium-völgy kíméletlenül lerántja a leplet a start-up mítoszáról és igazságot szolgáltat a nagy szlogenek árnyékában gürcölő, a kitörésben reménykedő informatikusoknak – rendkívül szórakoztatóan.

Címke: , ,

feud 23

KRITIKA

Donna-Hayward

JÁTÉK

sons-of-anarchy-1680x1050-002

Jegyzet

olivelead2

LÁNCREAKCIÓ

terapia

AJÁNLÓ

Drot5

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

Drot1

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

wire

LÁNCREAKCIÓ

Owen4

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

tp

HÍREK

fincher1

HÍREK, LÁNCREAKCIÓ

vaughn2

HÍREK

walterw

LÁNCREAKCIÓ

keyhol2

LÁNCREAKCIÓ

td1

HÍREK

topofthelake

ESSZÉ

capone2

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

05_sms_lead02

Jegyzet, PRIZMATUBE

03_mirandalead

Jegyzet, Rövidfilm

1238

LISTA