LÁNCREAKCIÓ

A Szilícium-völgy vezetői valójában beképzelt idióták

Huber Zoltán

2014/11/02

Kissé meglepő életrajzi tény, de mielőtt Mike Judge megteremtette a tűzőgépfüggő Milton alakját és felröfögte Beavis ikonikus nevetését, programozóként közreműködött többek között az F18-as vadászgép fejlesztésében. Az eredetileg fizikusként induló Judge 1987-ben még a Szilícium-völgyben is dolgozott, de az akkoriban csúcsra lendülő start-up kultúra gyorsan kikészítette. Alkotónk olyannyira nem bírta a légkört, hogy röpke három hét után otthagyta a videókártyás törpecéget, és inkább basszusgitárosnak állt, majd nem sokkal később az animáció felé fordult.

A történet folytatását ismerjük: Judge élményei és hihetetlen munkatapasztalatai azóta is rendszeresen visszaköszönnek a munkáiban. Bő negyedszázad után most a garázscéges emlékeiből gyúrt össze egy remek sorozatot.

Szilícium-völgy az Apple-Google-Microsoft bűvöletében élő IT-arcok rendkívül vicces paródiája.

Judge a divatos vállalatok hangzatos jelszavai és a valóság közötti szakadékból indul ki. A határtalan kreativitást, szabad munkakörülményeket és korlátlan lehetőségeket ígérő multiknál valójában szolgalelkű droidok és agymosott zombik dolgoznak. A sorozat sajátos szektaként ábrázolja a feltörekvő kockákat, akik Jobs, Page vagy Gates nevét vallásos áhítattal veszik csak a szájukra és abban hisznek, hogy a megfelelő ötlettel ezen istenségek oldalára ülhetnek fel.

Judge nem kíméli a vállalatvezetőket sem, az emberiség boldogabb jövőjét zászlajukra tűző guruk valójában beképzelt idióták, akik eszméletlen összegeket ölnek mindenféle marhaságba és a nagy számok törvénye alapján néha bejön nekik egy-egy software. A Szilícium-völgy humorát a pontos karikatúrák adják. A szereplők annyira elborultak, hogy simán hitelesnek tűnnek, a Hivatal és a Kockafejek garázscéges keresztezése remek ötlet.

YouTube előnézeti kép

A sorozat egy frissen induló vállalkozás viszontagságos indulásán keresztül térképezi fel ezt a bizarr mikrovilágot. A felbukkanó karakterek a vertikális tabló fontos típusfigurái, az egyes epizódok a vállalkozás életciklusának egy-egy fordulópontja köré szerveződnek. Richard félénk, visszahúzódó programozó, amolyan lúzer-Zuckerberg, aki tudtán kívül egy forradalmi algoritmust készített. A forradalmi tömörítési eljárásra két óriásvállalat vezetője is azonnal felfigyel, a riválisok őrült licitbe kezdenek,

míg azonban a Holli (azaz a Google) vezetője megvenné, a karizmatikus kockázati befektető Peter Gregory (belassult Steve Jobs) tőkével szállna be a projektbe.

Richard a barátaival egy olyan inkubátor-házban él, melynek a tulajdonosa a lakhatásért cserébe részesedést kér az esetleges ötletekért. Az önmagát Jobs és Ballard szerelemgyerekének képzelő Bachman gyorsan meggyőzi a hezitáló ötletgazdát, csinálják meg együtt a saját cégüket.

Judge azt a helyzetet képzeli el, ahogyan egy ígéretes elképzelésre hirtelen rápörög az egész iparág. Richard rendkívül esetlenül mozog ebben a közegben, fogalma sincs a játékszabályokról, csak abban biztos, hogy egy másfajta vállalatot képzelt el. Közben mindenki a kegyeit keresi, a völgyben mindenkinek van egy megváltó app-ötlete, amihez csak egy kis pénz kellene. A haverjai részesedést akarnak, Bachman a saját vízióit próbálja keresztülvinni, Richard pedig azért küzd, hogy ne darálja be végleg a rászakadó őrület.

Judge a Hivatali patkányok szatirikus hangulatát nagy adag kocka-humorral és a dotcom-őrület cinikus paródiájával keveri, kiváló eredménnyel. A Szilícium-völgy kíméletlenül lerántja a leplet a start-up mítoszáról és igazságot szolgáltat a nagy szlogenek árnyékában gürcölő, a kitörésben reménykedő informatikusoknak – rendkívül szórakoztatóan.

Címke: , ,

KRITIKA

JÁTÉK

Jegyzet

LÁNCREAKCIÓ

AJÁNLÓ

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

HÍREK, LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

HÍREK

ESSZÉ

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

Jegyzet, PRIZMATUBE

Jegyzet, Rövidfilm

LISTA