image-w1280

HANGOK A JÖVŐBŐL

A cyberpunknak lőttek, maga a világ lett cyberpunk

Gál Zoltán (ICR)

2017/04/03

Míg a nyugati cyberpunk az irodalomból született meg, addig Japánban a punkzene volt a műfaj bölcsője. Ez itt a prizmatape#7, hangjelek a jövőből. 

Neonfényben úszó nagyvárosok, az élet minden területét uraló technológia, a valóságot kiterjesztő kibertér, elnyomó megavállalatok, emberszerű gépek és gépiesített emberek, hackerek, szimulákrumok, replikánsok. A nyolcvanas években megjelent cyberpunk új irányvonalat és felfrissülést adott a sci-finek, amely már nem a távoli jövőbe és más galaxisokba helyezte pesszimista világképét, hanem

a jelenkor technológiai robbanásával hirtelen átalakult társadalmunk kihívásaival és félelmeivel szembesített.

Bár a cyberpunk korai filmes helyszíne Tokyo, William Gibson műfajteremtő Neurománcával (illetve közvetlen előfutárának tekinthető Philip K. Dick életművével) szemben a japán filmes műfajeredet az irodalmi zsánertoposzoktól szinte teljesen mentes: bizonyos értelemben sokkal közelebb áll Lynch szürreális Radírfejéhez és Cronenberg biohorrorjaihoz, mint Gibson Chiba Cityjének kiber alvilágához, vagy a Szárnyas fejvadász neonnoir L.A.-éhez.

Az urbanizáció, a technológiai fejlődés Japánban olyan sebességgel következett be, hogy meghaladta a társadalmi feldolgozhatóság optimális idejét. A változások okozta szorongás, tehetetlenség, elidegenedés érzésére a ’70-es ’80-as évek fiatalsága lázadással felelt, felszínre tört a punkmozgalom. 1982-ben, épp a Szárnyas fejvadász bemutatójának évében jelent meg – a később több évtizedig Európa-szerte is sikeres ázsiai extrémfilmesek, úgymint Sono, Miike, Kitano munkáit is előrevetítő – rebellis japán underground direktorok első filmjei közül az első cyberpunk előd, a Burst City. Sogo Ishii filmjében a „punk” nem csak a valóságot megkérdőjelező és a csúcstechnika uralta társadalom és egyén közötti szembenállást jelző radikális attitűd. Hanem maga a punk zene.

Ishii maga is zenész, Bacillus Army Project néven alapította bandáját. Koncertjeikre készített háttérvetítéseiben már megelőlegezte későbbi filmes krédóját: frusztrált, roncsolt képek, gyárépületek, posztindusztriális és posztapokaliptikus sivárság, emberkísérletek, erőszak, szenvedés. A super 8-as filmre, nulla pénzből forgatott Burst City is szinte koncertfilm, a kor jeles japán punkbandáit (The Rockers, The Roosters, The Stalin) felvonultató helyszíne akár a Mad Max pusztasága is lehetne, motoros bandái pedig a későbbi cyberpunk animealapvetés, az Akira szereplőinek prototípusai. Sztori nem nagyon van, inkább a képek káosza és az állandó zaj a meghatározó: Sinkanszen-sebességgel száguldó hiperaktív kézikamerás rohanásban,

géppuskaszerű vágásokkal örökíti meg a féktelen energiával tomboló fiatalság zilált életérzését.

Ez a fajta gerilla, biztonságot nem tűrő filmezés Ishinek és pályatársainak leginkább anarchista dühkitörés, és a mindent dehumanizáló elnyomás a céltáblája. Ahogy a hatalom sem válogat az eszközökben, a dühös rebellisek képzeletének, az erőszakos rémálmoknak sincs határa.

— elhagyott raktárépületben egy vaságyhoz kötözött androidnő halálport fújva fogvatartójára hallucinációkkal és explicit módon illusztrált mutációval „szabadítja fel” az embert a hús-vér béklyótól (Death Powder, 1986, Shigeru Izumiya)

— a fokozatosan fémszörnnyé embertelenedő hivatalnok fúrógéppé alakult pénisszel folytat halálos aktust, később egy fémfetisiszta idegennel egyesülve száguldó metálmonstrumként indul világot pusztítani (Testuo, 1989, Shin’ya Tsukamoto);

— hatalmas kőtömböt maga után lánccal vonszoló, üvöltő, habot okádó kiborg szexrabszolga fut végig hisztérikusan a nagyvárosi utcákon, hogy elérve a gyárat, ahol alkották, puszta kézzel tépje szét teremtő mérnökét (964 Pinocchio, 1991, Shozin Fukui);

— titkos kísérleteket folytató kutatócsapat pszichikus erőket próbál felszabadítani vizsgálati alanyai kínzásával, de később maguk is áldozatai lesznek a bizarr szado-mazo-gore-horror őrületnek (Rubber’s Lover, 1996, Shozin Fukui)

— a sokkterápiától feltöltődött, eltűnt gyíkok után nyomozó detektív, Dragon Eye Morrison elektromos gitár agyongerjedt tépésével vezeti le kisüléseit, háztetőkön csap össze a gyerekként nagyfeszültségű áramütéstől elektromos szuperemberré váló Thunderbolt Buddhával (Electric Dragon 80000V, 2001, Sogo Ishii).

A fókuszálatlan düh kísérte pszichológiai és fizikai transzformációk elidegenítő érzetét minden esetben zaj, kakofónia, torzítás, gépzörejek, statikus hibahangok alkotta hangsáv illusztrálják, egyfajta avantgárd filmzeneként megújítva a soundtrack műfaj hagyományait is. Ezek a zenék nem csak a kilencvenes években japanoise-ként elhíresült csináld-magad zajzenei műfajt vetítették előre, de a manapság is erős elektronikus tánczenei zsáner, az industrial-techno vonalán ténykedő producereknek is ihlető forrást jelentettek.

MTV Japan „Top of the Hour” station id (kép: Tsukamoto Shinya, zene: Nine Inch Nails):

Apropó industrial. Sogo Ishii, amellett hogy színészével Tadanobu Asano-val alapított Mach 1.67 nevű zenekarával készítette az Electric Dragon zenéjét, a német Einstürzende Neubauten japán turnéja alkalmával forgatott egy gyárépületben bizarr performansz-koncertfilmet (Halber Mensch). Shin’ya Tsukamoto a japán MTV-nek forgatott reklámjához az amerikai industrialnagyágyú Trent Reznor írt aláfestőt, később pedig a Tetsuo harmadik részéhez szolgált betétdallal. Chu Ishikawa, a Tetsuo-filmek állandó zeneszerzőjének zajzenei repertoárját leginkább ritmikák alkotják. Zenéi szintik és gitárok mellett főként agresszív nehézipari hangokból épülnek fel, mintha egy gyártósort hallanánk. Egyedi ütőshangszereit fémipari hulladékokból, autó- és motoralkatrészekből készítette.

A robotikával, biotechnológiával kapcsolatos primitív félelmek az évek alatt alábbhagytak. Ezek eszközei egyre inkább beépültek a mindennapokba, a káosz elmaradt, a csúcstechnológiára szakértelemmel tekintők pedig optimistább világképet hirdettek, így a cyberpunk is átalakult. Míg az önkifejező punkok zsigerből közelítettek a témához, addig az Akira és a Páncélba zárt szellem nyitottabb direktorai már intellektuálisabb, közérthető és nézőbarát formában nyúltak az ember-gép viszonyhoz, a mesterséges intelligencia kérdéseihez, szélesebb, nemzetközi szintű sikereket elérve. [Ezzel együtt, mind Tetsuo – a név jelentése „vasember” mellett „tisztán gondolkodó/filozofikus ember” – mutációja, mind Motoko tankkal vívott harcának sokkoló képei egyértelműen a punkelődöket idézik.

Ken Ishii – Extra (rendezte: Koji Morimoto, az Akira animátora, az Animátrix és az Emlékek egy-egy szegmensének rendezője):

A szemkápráztató animációk letisztult esztétikájához igazodva a hangsáv is megszelídült: romboló rockerek után polihisztor tudós-zenészek komponálta meditatív műveket hallhatunk. Az Akira zenéjét Shoji Yamashiro álnév alatt készítő Tsutomu Ohashi multimédia és technológiai karok egyetemi professzora, agy- és viselkedéskutató laborok vezetője, a több száz zenészt, újságírót, doktort, mérnököt stb. kollektívába fogó Geinoh Yamashirogumi kreatív csoport alapítója. Számos albumot szenteltek folkzenei gyűjtéseknek, az Akira központi hangszerei, motívumai is innen erednek: indonéz ősi gamelán együttesek hangszerei (jegog, xilofon, metallofon, gongok, bambuszfuvola stb.), balinéz kecac rituálék, autentikus bolgár kórusok, buddhista mantrák alakítják ki azt a ceremoniális, magasztos élményt nyújtó távol-keleti hangzást, ami nem csak a nyugati fülnek kuriózum.

Mint ahogy kuriózum – az eredetileg atomfizikusnak készülő – Kenji Kawai emblematikus főcímzenéje a Páncélba zárt szellemhez is (Making of a Cyborg). Az ősi japán yamato kotaba nyelven énekelt libabőröztető dal érdekessége, hogy nem japán, hanem a bolgár népzene énekharmóniáit használja (eredetileg a kórus is bolgár énekesekből állt volna!), egyébként pedig a szövege egy tradicionális menyegzői dal.

Scarlett-Johansson-in-Ghost-in-the-Shell

A cyberpunk több évtizedes japán ciklusában a legextrémebb obskuritásoktól kedzve trendteremtő animéken át a nyugati sci-fi fősodorba olvadva beteljesítette társadalmi felelősségvállaló szerepét. Ahogy Kömlődi Ferenc írta, a cyberpunk irodalom megszűnt, a világ lett cyberpunkká. Igaz ez a filmekre is. Már csak az a kérdés, hogy a jelenkori alkotók tudnak-e hasonlóan éles képet festeni humánum és technológia viszonyáról – immár nagystúdiós, széles tömegeknek szánt formában: a Páncélba zárt szellem élőszereplős remake-je és a Blade Runner 2049 még idén válaszokkal szolgálhat. Az említett Kenji Kawai és Vangelis után pedig Lorne Balfe-n, Clint Mansell-en és Johann Johannsson-on a sor, hogy felérjenek úttörő zeneszerző elődeikhez.

Az első videó, vagyis a mixtape tracklistája:

01. Battle Rockers – Cell Number 8 (1982, Burst City)
02. Mach 1.67 – Shock DNA (2001, Electric Dragon 80000V)
03. Riuichi Sakamoto ‎– Riot In Lagos (1983)
04. Yellow Magic Orchestra – Floating Away (lyrics, vocal by William Gibson) (1993)
05. PBC – Kajitete from Earth (remix?) (1996, Rubber’s Lover)
06. Zeitlich Vergelter – PROG FC-4 (1986, Chu Ishikawa)
07. Dowser – Narishima No Theme (1991, 964 Pinocchio)
08. Merzbow – Cannibalism Of Machine (1998)
09. Chu Ishikawa – DH (Drop Hammer) (1992, Tetsuo)
10. Der Eisenrost – Diadectes (1997, Chu Ishikawa)
11. Nine Inch Nails – Theme For Tetsuo The Bullet Man (2010)
12. Tomohiko Sagae – Thallium (2010)
13. Takaaki Itoh – Killing All Anarchists (2004)
14. Go Hiyama – Machine For Rest (2007)
15. Yuji Kondo – Vanishing Curvatures (2017)
16. Harry Hosono and The Yellow Magic Band – Shambhala Signal (1978)
17. Geinoh Yamashirogumi – Tetsuo (1998, Akira)
18. Geinoh Yamashirogumi – Kaneda (1998, Akira)
19. Takkyu Ishino – Polynasia (1998)
20. Bwana – Akira’s Light (2016)
21. Makai ‎– Beneath The Mask (1998)
22. Kenji Kawai – M08 Floating Museum (1995)

Címke: ,

voyage-fantastique-1966-06-g

HANGOK A JÖVŐBŐL

under-the-skin-scarlett-johansson

HANGOK A JÖVŐBŐL

full-synchro

HANGOK A JÖVŐBŐL

letters00

ex4

KRITIKA

john-carpenter-lost-themes-halloween-music-01

HANGOK A JÖVŐBŐL

blomkampalienlead

DIA/FILM, magazin

UnderTheSkin_1600

LISTA

Fog

HANGOK A JÖVŐBŐL

jod1

ANIMATÉKA, HÍREK

interstellar

AJÁNLÓ

exmachina

TRAILERPARK

tomorrowlead

Jegyzet

interstlead

HÍREK

03_hungerg

HÍREK

tomorrowland

PRIZMATUBE

03_infman-lead

TRAILERPARK

5072b6c4

PRIZMATUBE

1238

LISTA

alien

AJÁNLÓ