jod1

ANIMATÉKA, HÍREK

Mégis elkészül minden idők legnagyobb sci-fije?

Jankovics Márton

2014/11/25

Animációként keltenék életre Jodorowsky kútba hullott Dűne-projektjét.

A popkultúra arculatát nemcsak a nagy sikerek, hanem a grandiózus csődök és a füstbe ment tervek is alakítják.  Márpedig ha van monumentális kudarc, mely jócskán befolyásolta a filmtörténet alakulását, akkor az Alejandro Jodorowskyé. A látomásos rendező pályája csúcspontján vágott bele a Dűne adaptációjába, melyre elképesztő csapatot szedett össze magának. Persze ő még véletlenül sem puszta stábnak tekintette mindezt, hanem spirituális harcosokat keresett maga mellé, akikkel együtt vívhatja csatáját a tudatunkat gúzsba kötő hierarchiák ellen.

Már Orson Welles és Salvador Dalí, Mick Jagger és a Pink Floyd, Giger és Moebius is ott volt a megszállott művész űrhajójának fedélzetén, mikor az hirtelen zátonyra – vagy aszteroidára? – futott.

jod2

Az elképesztő sztorit egy tavalyi dokumentumfilm is ecsetelte, melyben maguk a résztvevők tárták fel a szórakoztató részleteket. A film ugyan sosem valósult meg, de egy csomó klasszikus világát ihlette: a Csillagok háborújától kezdve, az Alienen keresztül, egészen a Szárnyas fejvadászig.

Pedig már a bámulatosan aprólékos storyboard is kész volt, mely beállításról-beállításra tartalmazta a cselekményt.

Ezt a vaskos könyvet szeretné most megkaparintani Ari Folman,  hogy cirka 40 éves csúszással beteljesíthesse Jodorowsky álmát. Nem akárkiről van tehát szó, hanem a Libanoni keringő és a Futurológiai kongresszus innovatív rajzfilmeséről, aki nemcsak a filmes fesztiválokat tarolta végig, de ambicíciói is határtalannak tűnnek.

Ó, ez persze nem hiba, hanem alapkövetelmény, ha az ember Jodorowskyval akar dolgozni.

jod3

Úgy tűnik, Folman most magára vette a kultrendező jóslatát, miszerint “egyszer még jön egy nagyszerű animációs rendező, és elkészíti a filmet a storyboard alapján.”

Ez azért is lenne jó, mert feledtethetné a rossz emlékű Lynch-adaptációt, mely a producerekkel való állandó hadakozásban született, és Lynch végül nem is akarta adni hozzá a nevét (Jodorowsky persze rémesen élvezte, hogy legalább egy másik, általa nagyra becsült rendező is kudarcot vallott a Dűnével). Folman mindenesetre most még az Anna Frank naplójának megrajzfilmesítésén dolgozik, de már tett lépéseket a Dűne ügyében is:

“Készen állok a kihívásra. Épp most kaptam meg Jodorowsky válaszát, úgyhogy hamarosan találkozni fogunk. Most ugyan épp teljesen lefoglal egy másik nagy projekt, de mindenképp adok neki egy esélyt. Látni akarom azt a történetet. Elmondhatatlanul kíváncsi vagyok.”

Mi mást mondhatnánk még? Teljes szívünkből drukkolunk, hogy összejöjjön a dolog.

Itt lenne az ideje.

YouTube előnézeti kép

 

Címke: , , , ,

RaidersLostArk_138Pyxurz

LISTA

image-w1280

HANGOK A JÖVŐBŐL

letters00

zsiraf

Rövidfilm

ex4

KRITIKA

bluebird

ANIMATÉKA

voyage-fantastique-1966-06-g

HANGOK A JÖVŐBŐL

spongya

KRITIKA

blomkampalienlead

DIA/FILM, magazin

klip

ANIMATÉKA

arbol-pajarosok

INTERJÚ, KINO LATINO

472738888_1280x720

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

interstellar

AJÁNLÓ

the-boy-and-the-world-prizma

ANIMATÉKA

exmachina

TRAILERPARK

krokodill_01

ANIMATÉKA

kubrlead

PRIZMATUBE

tomorrowlead

Jegyzet

interstlead

HÍREK

Kaguyahime-takahata

ANIMATÉKA, PRIZMATUBE