Kaguyahime-takahata

ANIMATÉKA, PRIZMATUBE

Őrült menet az érzelmek hullámvasútján – Megtaláltuk az év előzetesét

Pálos Máté

2014/10/19

Úgy tűnik, Hayao Miyazaki visszavonulása után sem esik a színvonal a legendás Ghibli stúdiónál. Sőt. Most bukkantunk rá a japánban már év elején, az Egyesült Államokban pár napja bemutatott Kaguya hercegnő meséjének ötperces előzetesébe, és mindjárt dobtunk is egy hátast.

A Kaguya hercegnő meséjét a stúdió egyik alapítótagja, a 78 éves Isaho Takataha rendezte, aki az 1999-es A Yamada család óta nem készített filmet. A történet egy régi japán népmesét dolgoz fel, és ennek megfelelően nem túl bonyolult: egy szegény parasztcsalád egy különös kislányt talál az erdőben, akit magukhoz vesznek és felnevelnek. De a lényeg természetesen a selyempapír könnyedségű pasztellvízfesték-stílus, amitól olyanná válik ez a pár perc, mint egy őrült sebességű menet az érzelmek hullámvasútján. Már ha létezne bármiféle ilyesmi. Érdemes megfigyelni az előzetes végén a látványvilág rohamtempójú változását, összhangban a főszereplő lelki válságával. Az ötperces előzetes kisfilmként is zseniális, győzödjetek meg róla saját szemetekkel.

A Kaguya hercegnő meséje valószínűleg Takataha utolsó mozifilmje. Magyar forgalmazóról egyelőre nem tudunk, de reméljük, lesz olyan hazai mozi, amelyik műsorára tűzi a filmet.

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

Mirai-Mizue-02

ANIMATÉKA

ito_spacy

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

Blackkklansman (forrás: Festival de Cannes)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

zsiraf

Rövidfilm

bluebird

ANIMATÉKA

spongya

KRITIKA

klip

ANIMATÉKA

arbol-pajarosok

INTERJÚ, KINO LATINO

472738888_1280x720

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

jod1

ANIMATÉKA, HÍREK

the-boy-and-the-world-prizma

ANIMATÉKA

krokodill_01

ANIMATÉKA

kubrlead

PRIZMATUBE

books-2

ANIMATÉKA

75

PRIZMATUBE

mons1

PRIZMATUBE

Philip-Seymour-Hoffman-on-Happiness-Blank-on-Blank-2

PRIZMATUBE

fresh-1

ANIMATÉKA

the-external-world-1

ANIMATÉKA

Képernyőfotó 2014-04-22 - 15.12.30

ANIMATÉKA, HÍREK