WIND

ANIMATÉKA, LISTA

A kacsa lebukott a víz alá – Kedvenc animációink 2013-ból

Orosz Anna Ida

2014/01/03

Öt animációs rövidfilm, amelyek 2013-ban kezdték meg a nemzetközi fesztiválkörútjukat, ám az alkotók mégsem voltak restek az internet közönségével is megosztani e remekműveket. Az Animatéka kedvenc 2013-as animáció között van színes ceruzával rajzolt dadaista videoklip, optikai játék a szemtengelyferdüléssel, coming-of-age mese a piros troli vonalán, felnőtt módra előadott gyerekjáték és szélfútta társadalomkritika.

YouTube előnézeti kép

1. Noémie Marsily & Carl Roosens: Autour du Lac (Around the Lake) Félbehagyott szendvicsek, bogárette galambtetem, feldöntött termeszvár, féloldalasan leszakadt hinta, dzsogging közben ritmikusan ugráló mellek. Verses klip a dada és az új tárgyiasság pimasz és lényeglátó szellemében rajzolva a tó körül tett erőltetett sétáról, ahol az élet napos oldalával biztosan nem fogunk találkozni. Pedig csak annyi történt, hogy a kacsa lebukott a víz alá.

2. Nicolai Troshinsky: Astigmatismo A világot lehet szemüvegen keresztül és anélkül is szemlélni. Ez utóbbi sokkal érdekesebb, ha történetesen látászavarban szenvedünk. Ez történik ebben a spanyol kisfilmben is, amikor a film elején főhősünk orráról játszópajtása leveri a szemüvegét, és mi a kamera villámgyors fókuszváltásaira ráhangolódva megpillantjuk a bokrok mögött rejtőzködő csodalényeket. A spanyol rendező sajátgyártású ötsíkú multiplán trükkasztalon alkotta meg kisfilmjét, melynek a kulisszái mögé is érdemes ellátogatni.

3. Nina Bisyarina: Don’t forget to take your belongings when you leave… Ez a meglehetősen sajátos című mesefilm nem rejti véka alá, hogy a felnőttéválás bizony vörösre festett körmökről szól, és a gyerekjátékok is tudnak zombinak tűnni. Coming-of-age sztori a rőt hajú kislányról és az ő nyuszijáról a piros trolibusz hazájából.

YouTube előnézeti kép

4. Yumi Joung: Love Games Lehet-e valami egyszerre maximálisan stilizált és végletesen valószerű? Ebben a dél-koreai filmben igen. Egy férfi és egy nő, akárcsak két gyerek, játszani kezd a földön. Homokteát isznak és kősütit esznek hozzá, bekötött szemmel csókot váltanak, bújócskáznak, orvososat játszanak, halált színlelnek. Közben pedig végtelenül szomorúak.

5. Robert Löbel: WIND Sose pisálj széllel szemben! Főleg, hogyha olyan erővel fúj, mint ebben a német kisfilmben. No persze mit tud az ember csinálni, ha már gyerekként is a szélbe lógatta ki az anyja, meg ha a helyi sport az egyszemélyes légi pingpong. Teszem azt, hozzászokik, a világot megváltoztatni úgysem lehet. A vidám gegek mögött tűéles társadalomkritika bújik meg.

Címke: ,

RaidersLostArk_138Pyxurz

LISTA

anna_blume_lead

ANIMATÉKA, LISTA

A Ghost Story

LISTA, magazin

zsiraf

Rövidfilm

bluebird

ANIMATÉKA

spongya

KRITIKA

nympho

LISTA

foxcatech

LISTA

00enemy

LISTA

BABADOOK-012

LISTA

klip

ANIMATÉKA

arbol-pajarosok

INTERJÚ, KINO LATINO

472738888_1280x720

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

jod1

ANIMATÉKA, HÍREK

the-boy-and-the-world-prizma

ANIMATÉKA

krokodill_01

ANIMATÉKA

kubrlead

PRIZMATUBE

Kaguyahime-takahata

ANIMATÉKA, PRIZMATUBE

books-2

ANIMATÉKA

faun

INTERJÚ, LISTA