satantango

HANGOK A JÖVŐBŐL

Minden egyformán filmzene? – 5 popzenészből lett filmzeneszerző

Horváth Ádám Márton

2014/08/04

Mindenki tud egy-két olyan, klasszikus értelemben vett filmzeneszerzőt mondani, mint John Williams, Ennio Morricone vagy Jerry Goldsmith. A filmzene történetében azonban rendre felbukkannak olyan alkotók is, akik az előadóművészet, a popzene különböző műfajai felől érkeznek a filmvilágba. Itt most ne a filmekhez írt vagy azokban felhasznált dalokra gondoljunk (ezt hívjuk soundtracknek), hiszen azok között ez természetes, hanem a filmekhez szerzett, komponált zenére (a film score-ra). Ilyen érdekes példa a 80-as évekből a Krisztus utolsó megkísértése, aminek a zenéjét Peter Gabriel szerezte, aki korábban a Genesis-ben játszott, majd nagy szólókarriert futott be. Az utóbbi két évtizedből kiemelkedik egy-két hasonló formátumú, eredetileg a popzenéből érkező alkotó, akiknek egyedi zenei stílusa filmről-filmre felismerhető, és gyakran dolgoznak is együt többször ugyanazzal a rendezővel.

Trent Reznor

például zenész és énekes, pályafutását producerként kezdte Marilyn Manson első három albumánál segédkezve, illetve a Született gyilkosok vagy a Lost Highway – Útvesztőben filmzenéinél. (Nem mellesleg ő készítette a Quake zenéit is.) Saját zenekara, az indusztriális rockot játszó Nine Inch Nails nemcsak kritikai elismerésben részesült a kilencvenes majd kétezres években, hanem széles rajongótáborra is szert tett. Sötét zenéjük még az elszáltabb ipari zajorkán ordításának pillanataiban is letisztult, precízen megszerkesztett.

YouTube előnézeti kép

Ebben hasonlítanak David Fincherhez. A rendező patikamérlegen kimért, rideg pontossággal készíti filmjeit. Zsinórban a rendező harmadik filmjén (Social Network – A közösségi háló, A tetovált lány, Holtodiglan) dolgozik együtt Reznor és Atticus Ross a megfelelő hangulatteremtésért. Ez azért is érdekes mert becsatlakozásuk a rendező életművébe egybeesik Fincher szerzői stílusának markánsabbá, letisztultabbá válásával, melynek jelenleg immár alkotó eleme a zenészpáros szintén jól azonosítható szerzőisége. A zeneszerzők Oscar-díjban is részesültek a Facebook-filmben nyújtott munkájukért, ami azért is igazán fontos, mert ezzel a hollywoodi szakma elismerte a szubkulturálisabb műfajból érkező alkotók jelenlétét.

YouTube előnézeti kép

Clint Mansell

karrierjét szintén a 80-as évek végén kezdte énekes-gitárosként a Pop will eat itself nevű alternatív bandában. Zenéjük sajátos indusztriális lüktetést kevert össze new wave-es utánérzésekkel, monoton, inkább szavaló énekléssel kiegészítve. A 90-es évek közepén feloszlottak, majd 2011-ben újra összeálltak, de Mansell végül kiszállt a formációból. Érdekesség, hogy Trent Reznorral is jó barátságot ápolnak, Mansell segédkezett is a The Fragile c. NIN album készítésében.

A filmzeneírással akkor találkoztott először, amikor Darren Arronofsky felkérte első filmje, a Pi zenéjének megírására, azóta minden Arronofsky film zenéjét ő írja. Leghíresebb szerzeménye a Requiem egy álomért fő motívuma, a Lux Atherna egy igazi kortárs klasszikus, amit a film mellett a Kronos Quartett tett még ismertebbé. A tétel tragikus katarzisa a film nélkül is megrázó élmény. Emellett még számos film zenéjét szerezte, az utóbbi évekből talán a legemlékezetesebb munkája Duncan Jones első nagyjátékfilmje.

YouTube előnézeti kép

Cliff Martinez

dobosként játszott több zenekarban is, 1984 és 1986 között az MTV-generáció egyik legfelkapottabb zenekarában, a Red Hot Chili Peppers tagjaként. A zenekar később sem feledkezett meg róla, így őt is felhívták a színpadra a banda 2012-es megdicsőülésére a Rock And Hall of Fame csarnokában. A különböző ütőhangszerekhez való vonzódása későbbi filmzenéiben is tetten érhető, habár neve kétségkívül inkább az atmoszférikus ambienttel fonódott össze. Kedvenc hangszere a Crystal Baschet (kristály kosár). Későbbi szerzői kézjegye az úszó, lebegő zene először Steven Soderbergh kultikus nagyjátékfilmjeben a Szex, hazugság, videóban hangzik fel.

YouTube előnézeti kép

Ez szintén egy érdekes találkozás, hiszen azóta kilenc filmben dolgoztak együtt és habár Soderbergh nem tervez több mozifilmet készíteni, legutóbb az A sebész c. tévésorozatban is együtt dolgoztak. Nemrég Nicolas Windig Refn két egymást követő filmjéhez is emlékezetes zenét szerzett (Drive – Gázt!, Csak Isten bocsájthat meg).

YouTube előnézeti kép

Jonny Greenwood

az angol alternatív rockzene egyik legeredetibb bandájának, a Radioheadnek a szólógitárosa, Thom Yorke mellett ő a másik meghatározó kreatív a csapatban. A zenekar 1985-től máig tartó ereje és lendülete a hiteles megújulásokban és az érzékeny zenei kísérletezésekben keresendő. Greenwood első filmzenéje a Bodysong c. kísérleti dokumentumfilmhez készült, de ő szerezte a zenéjét a Norvégiai erdő és a Beszélnünk kell Kevinről c. filmeknek is.

Emellett ő is már harmadik filmjében dolgozik együtt egy amerikai szerzővel, Paul Thomas Andersonnal (Vérző olaj, The Master, Inherent vice). Ezekben a filmzenéiben kitágítja és lebontja a klasszikus értelemben vett hollywoodi filmzene elemeit, mindezt gyakran elidegenítő módon, a kortárs filmzenékre egyébként is nagy hatással lévő minimalizmussal megspékelve. Ezzel közelítve olyan kortárs klasszikus szerzőkhöz, mint Steve Reich, vagy a Vérző olajban szintén helyet kapó Arvo Part.

YouTube előnézeti kép

Végül, de nem utolsó sorban a magyar film berkeiben is találunk egy a popzenéből érkező filmzeneszerzőt, aki szintén erősen kötődik egy nagy auteur-hőz.

Víg Mihály

dalszerző-gitáros a 80-as évek magyar alternatív zenei szcénájának egyik meghatározó figurája, a Trabant és a későbbi Balaton zenekarok alapító tagja. „Lírai new wave” dalai sajátos melankóliával átitatott valódi költemények, melyek hűen tükrözik a 80-as évek magyar közérzetének állott, lemondó, közönyös időtlenségét. Első filmzenéjét Víg Lukin Gábor zenésztársával közösen szerezte az Eszkimó asszony fázikhoz, melyben a Trabant zenekar is főszerepet játszik.

YouTube előnézeti kép

Később az új érzékenység irányzatának egy másik filmjében, az Őszi almanachban dolgozott együtt először Tarr Bélával, akinek innentől kezdve állandó zeneszerzője, alkalomadtán még színésze is (Sátántangó). Melankolikus, hol éteri magasságokból lenyúló és felemelő (Werckmeister harmóniák) vagy éppen apokaliptikus mélységből feltörő (A torinói ló) zenéi hosszan cirkulálnak a szerző világában, ezzel hozzásegítve ahhoz a szemlélődő filmstílushoz, ami Tarrnak nemzetközi hírnevet hozott.

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

A Ghost Story

LISTA, magazin

image-w1280

HANGOK A JÖVŐBŐL

voyage-fantastique-1966-06-g

HANGOK A JÖVŐBŐL

john-carpenter-lost-themes-halloween-music-01

HANGOK A JÖVŐBŐL

nympho

LISTA

foxcatech

LISTA

00enemy

LISTA

UnderTheSkin_1600

LISTA

BABADOOK-012

LISTA

Fog

HANGOK A JÖVŐBŐL

faun

INTERJÚ, LISTA

5072b6c4

PRIZMATUBE

amerikaipite

LISTA

1238

LISTA

franklead

KRITIKA

Képernyőfotó 2014-07-27 - 15.12.56

PULP

under-the-skin-scarlett-johansson

Jegyzet

under-the-skin-scarlett-johansson

HANGOK A JÖVŐBŐL

Képernyőfotó 2014-07-13 - 12.38.15

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

animal_love_big

LISTA