A NAP KÉPE

Lynch szerelmes az elhagyatott gyárépületekbe, és rendszeresen fotózza őket

Pálos Máté

2014/03/25

Ezekből a képekből nyílt kiállítás Londonban, a The Photographers’ Gallery-ben.

A rendező a Dazednek elmondta, hogy a régi elhagyatott gyárépületek fotózása régóta mániája. “Évek óta szerelmi viszonyban vagyok az iparral és gyárakkal.” “A hangulat, a formák és felületek – ez valami olyan, ami megborzongatja a lelkemet. A fény sokszor ugyanúgy esik a gyárépületekre, ahogy a testekre.” “Ez a szépség a tűzhöz, füsthöz, vashoz, betonhoz, üveghez és fantasztikus gépalkatrészekhez kapcsolódik. Ahogy a természet visszaköveteli őket. Az egész egy tánc. Gyönyörű ennek a táncnak a részesévé válni, és megörökíteni.”

Lynch hozzátette, hogy a természet visszahódítása nem a technika kudarcát jelenti, hanem sokkal inkább a változással van kapcsolatban. “Ezek a gyárak teljesítették feladataikat. Ami manapság zajlik, az kisebb léptékű, hatékonyabb, kevésbé álomszerű, és nincs meg benne a fenség és erő érzete. Ez kicsit lehangoló.”

Arra a kérdésre, hogy tud-e egyet választani a világ képei közül, ami igazán bekúszik a bőre alá, a 68 éves művész így felelt: “Meztelen nő. Az emberi test nagyon különleges, hosszú idő óta megfestik és lefotózzák, és ennek oka van.”

Következzenek Lynch képei (a The Photographers’ Galleryból):

(via)

Címke: , ,

PRIZMATUBE

POSZTERFOLIO

POSZTERFOLIO

Jegyzet

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, magazin

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

HARDCORE

INTERJÚ

HÍREK

HANGOK A JÖVŐBŐL

KRITIKA

A NAP KÉPE

Jegyzet

Rövidfilm

OFF SCREEN

Infografika

AJÁNLÓ, HÍREK

POSZTERFOLIO

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE