AJÁNLÓ, HÍREK

Sikertelen kísérlet a halálfélelem leküzdésére

Pálos Máté

2014/11/12

Nemes Z. Márió tanulmánykötetét jó szívvel ajánljuk, ugyanakkor sok bátorságot is kívánunk az olvasásához. 

Hiszen a talányos című A preparáció jegyében olyan találkozásra invitál minket, legalábbis az előszó szerint, ahol

“játékba hívhatjuk a holtakat és élőket, illetve azokat a köztes létezőket, testeket és hangokat, melyek a preparáció bűvöletében elfeledkeztek a kegyelem profán formáiról.”

Azt is írja, hogy éppen ez köti össze a kötet különböző műfajú és tárgyú szövegeit: az emberi és embertelen közti határomozgások megjelenítésével a tárgyalt művekben az (ön)preparáció alapvető jelentőségűvé válik. Nemes Z. kérdése és a könyv tétje tehát ez:

lehet-e, és ha igen, akkor hogyan lehet felelősségteljesen gondozni élőhalottainkat?

 

Ambiciózus vállalkozás. Őszintén szorítok a szerzőnek – és a könyv leendő olvasójának -, hogy a tizenöt szöveg által kijelölt út végigjárása után közelebb jusson élőhalottaihoz.

Ezen a kalandos úton felmerülnek Győrffy László és Szöllősi Géza testképei, H. P. Lovecraft vizualitása, a meztelenség mint spektákulum, Otto Weininger munkássága, Lovas Ildikó regénye, a formalinban ázó Sziveri János,  Bajtai András és Peer Krisztián költészete.

De – és ezért is ajánljuk itt ilyen hosszan a könyvet – négy szöveggel képviselteti magát a filmművészet. Elemzésre kerülnek a torture porn alműfaj képviselői a Mártíroktól az Antikrisztusig, Jörg Buttgereit Nekromantik-filmjei, illetve Harmony Korine Trash Humpers című vandál akciója és Tarr Béla utolsó filmje, A torinói ló.

Nem titkoljuk, sőt büszkén hangsúlyozzuk: a filmes vonatkozású szövegek mindegyike a Prizma folyóiratban jelent meg először.

Ja, majdnem elfelejttem megmagyarázni a poszt címét. A könyv borítóján szokás szerint van egy fénykép a szerzőről. Ennek a fényképnek a hátterében látható egy másik kép, Győrffy László festménye, aminek címe:

Sikertelen kísérlet a halálfélelem leküzdésére (NZM)

148727_1491922127715805_927687147946242298_n

Címke: , , ,

KRITIKA

Jegyzet

Jegyzet

HARDCORE

LISTA

KRITIKA

AJÁNLÓ

KRITIKA

EXKLUZÍV

HARDCORE

POSZTERFOLIO

Jegyzet

PRIZMATUBE

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, magazin

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

HARDCORE

INTERJÚ

HÍREK

A NAP KÉPE

Rövidfilm