HÍREK

Az elismert rendező bankot rabolt a filmjéhez, lecsukják

PRIZMA

2015/06/23

Mindent a mozgóképért!

Joseph Gibbonst kísérleti filmes munkásságáért 2001-ben a Guggenheim Alapítvány ösztöndíjjal tüntette ki, munkáit négyszer mutatták be a neves Whitney Biennálén és a Museum of Modern Artban, a párizsi Pompidouban és a bostoni Institute of Contemporary Art intézményében. Számos más elismerése mellett a 61 éves férfi 2001 és 2010 között előadóként dolgozott az MIT művészet, kultúra és technológia programjában.

Idén újévkor besétált egy manhattani bankba, átnyújtott a pénztárosnak egy cetlit arról, hogy ez egy rablás, és egy rózsaszín-ezüstszín kamerával felvette, ahogy a másik leszámol neki 1002 dollárt.

Tény, a férfi nem menne el egy Mr. Greennek.

Mindenesetre semmit sem tagad – elismerte, hogy a rablás (“heist”) anyagát egy készülő filmjében tervezte használni. Gibbons a New York Postnak azt is elmondta, hogy bár egy művészi projekthez készült a felvétel, “nem volt pénze, és nem volt hol laknia”.

Letartóztatása óta New Yorkban van, hamarosan rács mögé kerül. Az ügyészek egytől három évig terjedő szabadságvesztést javasoltak, de a bíró végül egy éves büntetést ajánlott fel.

010915gibbons2sh

– Nála sose lehet tudni, épp egy karaktert játszik-e el, vagy őt magát látjuk – mondta Vincent Grenier, filmkészítő és egyetemi professzor a férfiről. – De van egy olyan oldala, ami teljesen, tökéletesen hétköznapi, semmilyen értelemben nem határsértő.

Gibbons régóta sajátos humorú provokátor hírében áll, aki nem fél filmre venni határsértő tetteit.

Sok erős húzása volt már, a Confessions of a Sociopath című filmjére például egyaránt lehet mondani, hogy önéletrajzi mű, cinema verité-produkció és hogy performanszművészeti projekt: a 2002-es alkotásban azt látjuk, hogy Gibbons boltból lop, heroint lő be magának, beszélget a tartótisztjével és pszichoterápián vesz részt.

YouTube előnézeti kép

A rendező azt mondta, tettében a francia költő, Rimbaud inspirálta. Szerinte ő – mármint Gibbons – olyan önéletrajzi filmezést valósít meg, amely megköveteli, hogy személyesen is részt vegyen az adott transzgresszív cselekedetben, amit fel tud használni valamilyen műalkotás létrehozásához.

– Rimbaud szerint a költőnek mindenféle mérget el kell fogyasztania, és bele kell mennie az ismeretlenbe, a sötétség legmélyére, hogy onnan visszahozza, amit talált. Ezt kamaszként olvastam tőle, és nagy hatással volt rám

– nyilatkozta Gibbons a Big, Red & Shiny online művészeti folyóiratnak.

Emily Breer, Gibbons egyik filmkészítő kollégája elismerte: szerinte briliáns alak, de a legutóbbi produkciójával azért egy picit túllőtt a célon.

– Homályos a határvonal művészet és élet között, nem? Azért olyat mégse igazán lehet, hogy csak úgy bemegyünk egy bankba és ráijesztünk egy pénztárosra valamilyen művészeti projekthez. Miért más Gibbons, mint bármilyen szerencsétlen, aki azért rabol bankot, mert nincs pénze?

joegibbons2

Ugyanakkor letartóztatása óta a művészvilág jó náhány képviselője kiállt a férfi mellett. A New York Post szerint a Queens Museum egyik kurátora azt tervezi, hogy meghívja, szabadulása után mutassa be nála a felvételt.

Számos művész levélben adott hangot támogatásának, és az Indiegogón több mint 8000 dollárt gyűjtöttek össze. A közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon Tony Oursler, a multimédiás projekteket és installációkat készítő alkotó azt nyilatkozta, Gibbons “nemzeti kincs, zseniális művész és ihletadó”.

(fordította-szerkesztette: Roboz Gábor; via Boston Globe)

Címke: ,

HÍREK

LISTA

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA

HÍREK

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

HARDCORE

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

HÍREK

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

ESSZÉ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

HÍREK

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ