hajdulead

HÍREK

Érkezik az új Prizma-szám a magyar film egyik legizgalmasabb figurájáról

PRIZMA

2015/10/15

Nagy az öröm.

Akik az online felületünk mellett a nyomtatott Prizma sorsát is nyomon követik, tudják, hogy korábban kétszer is szenteltünk teljes lapszámot általunk nagyra becsült rendezőknek – Cronenberg és Jarmusch után most újabb alkotóval bővül a lista.

Tizenharmadik számunk Hajdu Szabolcs életművét mutatja be.

A 2000-es években indult Hajdu megkerülhetetlen alakja a kortárs magyar filmnek: hol játékosabb, hol realistább stílusú munkái sokunknál számítanak hivatkozási alapnak, az meg pláne rokonszenvessé teszi az író-rendezőt, hogy mindig valami mással kísérletezik. A változó narrációs technikák, műfaj- és stílusvariációk mellett egy többé-kevésbé állandósult alkotógárda szolgáltat biztos hátteret Hajdu filmjeinek.

 

Arra gondoltunk, vegyesen közlünk rövidebb és hosszabb tanulmányokat a lapszámban: egyes filmek ugyan nagyobb hangsúlyt kapnak másoknál, de azért igyekeztünk feltérképezni Hajdu teljes eddigi munkásságát. Varga Balázs a filmekben megjelenő terekről és szerepekről ír, Gelencsér Gábor elsősorban a Fehér tenyér társadalmi-politikai vetületeit vizsgálja, Dánél Mónika Hajdu képalkotói mechanizmusait elemzi, Mega Sára pedig a filmek mágikus realista vonásait mutatja be.

A cikkeket két interjúval egészítjük ki: Mega Sára és Roboz Gábor magával a rendezővel beszélgetett (ilyen nagyívű, terjedelmes interjú eddig nem készült Hajduval Magyarországon), Pálos Máté pedig a sokáig kulcsfontosságú alkotótársat, a látványtervező Esztán Mónikát kérdezte.

Mutatunk is néhány oldalpárt:

hajduprizma01

hajduprizma02

hajduprizma03

hajduprizma04

Mi nagyon szeretjük nézegetni a számot, a pdf-et már több tucatszor átpörgettük, és valami hasonlót tervezünk a nyomtatott példányokkal is. De nyilván annak örülnénk a legjobban, ha velünk örülnétek, és ti is lapozgatnátok – amint kapható lesz, azonnal szólunk, már tényleg nyakunkon a megjelenés.

Címke: , ,