POSZTERFOLIO

Ennek a filmnek vannak most a legjobb plakátjai

Roboz Gábor

2016/02/25

Persze az ellenvéleményeket is meghallgatjuk.

Igyekszünk nem ismételni magunkat, úgyhogy most nem írjuk le, miért és mennyire várjuk már a High-Rise-t, múltkor megtettük. A lényeg, hogy néhány hét múlva mutatják be Angliában, és a marketingeseknek nem lehetett könnyű dolga, a film ugyanis arról szól, hogy egy felhőkarcoló gazdag lakóin eluralkodnak az ösztöneik, erőszakos tombolásba kezdenek, és a káosz megfékezhetetlennek tűnik.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy filmhez ilyen sok méregerős poszter készül, és talán pont az lehetett megtermékenyítő hatással, hogy valamelyest bizonytalan a High-Rise műfaji besorolása. Az előzetes alapján valamiféle thrillerre lehet számítani, de azt akkor is sejthetjük, hogy valami szokatlan vár ránk, ha egyébként nem tudjuk, hogy a rendező Wheatley sosem tiszta zsánerfilmekben gondolkodik.

Nehéz kedvencet választani a poszterek közül, de a negyedikért jár a külön pont.

A film alapjául szolgáló Ballard-regény magyarul nem jelent meg, de válogattunk a plakátokhoz egy-egy idézetet, amelyeket most saját fordításban közlünk.

highrisep01

„A lakóépület újfajta társas lényt hozott létre: hűvös, közömbös személyiséget, amely érzéketlen a felhőkarcolóban folytatott élet pszichológiai nyomásaira, csak minimális szinten igényli a privát szférát, és a semleges közegben úgy fejlődik, akár valamiféle magas szintű gépezet.”

highrisep02

„Ezek az emberek bizonyos értelemben előörsét alkották a jövő tehetős és művelt proletariátusának: éltek fényűző lakásaik dobozában az elegáns bútoraikkal és kivételes érzékenységükkel, és semmi esélyük nem volt a menekülésre.”

highrisep03

„Még a gyerekeik neveléséhez való ragaszkodásuk is – bármilyen kizsákmányolt csoport végső reflexe, mielőtt teljesen behódolna – ellenállásuk végét jelezte.”

highrisep04

„Az ismeretségek gyors körforgásából, a másokkal kialakított valódi kapcsolat hiányából nyerték az erejüket, valamint tökéletes önellátásukból – soha nem igényeltek semmit, így soha nem is csalódtak.”

highrisep05

„A nő először megpróbálta megölni a férfit, de amikor kudarcot vallott, előbb ételt adott neki, aztán a testét: szoptatással visszajuttatta gyermeki állapotába, és talán még érzelmeket is táplált iránta. Aztán, amint a férfi elaludt, elvágta a torkát. Ez az ideális házasság szinopszisa.”

highrisep06

„A felhőkarcoló bizonyos értelemben a kinti világra kezdett hasonlítani: az udvariassági konvenciók rendszere pontosan ugyanazt a könyörtelenséget és agressziót leplezte.”

*

Bónusz: az utolsó plakátból kaleidoszkópszerűen mozgó változat is készült.

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

KRITIKA

OFF SCREEN

HÍREK

AJÁNLÓ

ESSZÉ

OFF SCREEN

magazin

magazin

magazin

magazin