Infografika

Nincs nemek közötti egyenlőség

Pálos Máté

2013/12/03

Legalábbis Hollywoodban – derül ki a New York Film Academy által közzétett infografikából.

Hiába dicsérhettük nemrég a női főhőssel dolgozó, nagy költségvetésű akciófimet, Az éhezők viadala: Futótűzet többek között azért, mert “szerethetően karakán főhősnője most sem hajlandó passzívan beállni a megmentésre váró, férfikarokba ájuló fruskák sorába“, az elmúlt öt év top ötszáz hollywoodi filmjének alapos vizsgálata azt mutatja, hogy a nők egyértelműen alulreprezentáltak a tömegfilmben és a filmipar különböző területein (pontos adatok és infografika lentebb). Ráadásul nem elég, hogy a beszélő szereplőknek csupán körülbelül egyharmada nő, de a férfiaknál nagyjából háromszor-négyszer gyakrabban ábrázolják őket átszexualizálva – miközben az Egyesült Államokban eladott mozijegyek felét nők veszik meg.

Az amerikai függetlenfilmes szcénában ennél egyértelműen jobb a helyzet, a legutóbbi Sundance-en például a rendezők durván fele nő volt, ahogy ellenpéldaként a televíziós közegből eszünkbe juthat a nagyszerű Girls című sorozat, és alkotó-főszereplője, Lena Dunham, vagy a három évtizede filmrendezői pályán lévő és számos figyelemreméltó darabot – például az egyik legszebb vámpírfilmet (!), az Alkonytájt – jegyző Kathryn Bigelow (a fenti képen), aki 2010-ben A bombák földjén dirigálásáért megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Csakhogy első nőként a kategória történelmében.

A New York Film Academy infografikájának célja, hogy rávilágítson erre a problémára, illetve párbeszédet generáljon arról, hogy mit lehetne tenni a nők filmiparban betöltött szerepének növeléséért.

Képernyőfotó 2013-12-03 - 14.52.33

Lillian Gish, rendező, színész, forgatókönyvíró.

Hasonló célok miatt jött létre a Columbia University holdudvarában működő Women Film Pioneers Project, ami  a filmtörténetírás egyik nagy adósságát rója le azzal, hogy feltérképezi a korai némafilmkorszakban filmgyártással foglalkozó női alkotók, vágók, operatőrök tevékenységét. “Több nő dolgozott  a filmtörténet első két évtizedében a filmipar különböző szegmenseiben, mint azóta bármikor.” – írják. A vállalkozás eredménye nemcsak több alapos esszé, például a női operatőrökről (!) vagy az afro-amerikai nők némafilmiparban betöltött szerepéről, hanem egy nagyjából kétszáz  életrajzból álló portré-adatbázis a korai filmtörténet női alkotóiról.

A Mad Men írócsapata a The Wall Street Journal 2009-es cikkéből

Végezetül egy a témához kapcsolódó, elsőre talán meglepő tény: a hat évadot maga mögött tudó és hatalmas kritikai sikert elért sorozat, a Mad Men írócsapatának túlnyomó többsége nő. A súlyos elfojtásokkal élő, kiábrándult és cinikus reklámszakember, Don Draper hanyatlását és a titkárnőként a céghez kerülő, majd karriert építő Peggy felemelkedését párhuzamosan végigkövető széria harmadik évadában egészen pontosan hét nő dolgozott a kilenc fős írócsapatban. Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy – a Breaking Bad íróiról sem elfeledkezve – nekik köszönhetjük az utóbbi évek legösszetettebb nőalakjait és legérzékenyebben ábrázolt férfifiguráit, amelyek filmvászonra vagy tévéképernyőre kerültek a nyugati tömegkultúrában. (A Mad Men gendervetületeiről itt írtunk korábban.) YouTube előnézeti kép És akkor az ígért infografika:

(via)

Címke: , ,

THE week END

THE week END

THE week END

Short.Cuts

Short.Cuts

Short.Cuts

LISTA

HÍREK

HÍREK

MI FOLYIK ITT?

HÍREK

PRIZMATUBE

Rövidfilm

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

HÍREK

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ