AJÁNLÓ

Meztelen nővel és cuki kutyával búcsúzik Jean-Luc Godard

Pálos Máté

2014/11/23

És mindezt 3D-ben! Kijött a magyar feliratos előzetes a francia mester legújabb filmjéhez, a Búcsú a nyelvtől-höz. Meglepő, de a filmet decemberben bemutatják a hazai mozik.

A nyughatatlan rendező bő egy hét múlva, december 3-án lesz 84 éves, úgyhogy elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy kipróbálja a 3D-technikát, és a kísérlet eredményével búcsúzzon el végleg (?) a nyelvtől, ami nyilvánvalóan számára mindig is egyet jelentett a filmnyelvvel.

Godard szerint a film a gondolkodás nyelve

Egyébként már tavaly nyáron felhívtuk arra a figyelmet, hogy a Cannes-i versenyprogramot is megjárt Búcsú a nyelvtől előzetese filmtörténeti jelentőségű újításokkal él: 3D-s mozifilm előzetesében ezidáig mi nem láttunk pucér női testen végigpásztázó beállítást.

Nem hiába, Godard fáradhatatlan újító, és mindig tudja, mivel kell feldobni egy filmet: nővel, pisztollyal, kutyával.

Az is vicces egyébként, hogy az előzetes sok szempontból tök olyan, mint egy elsőéves filmelmélet hallgató mozgóképes házidolgozata. A közepesen lelkes leendő filmesztéta a könyebbik végéről fogta meg a feladatot (“készíts filmet az időmúlásról”), azt remélve, hogy kutyával, sárguló falevelekkel, áttünésekkel és beuszó feliratokkal nagyon nem lehet mellényúlni, és még olyan hatást is kelt a cucc, mintha lenne benne valami gondolat.

Pillantsunk csak bele a film zseniálisan röhejes szinopszisába is. Színtiszta Kafka.

Egy magányos férfi találkozik egy házas nővel. Szerelemre lobbannak egymás iránt. Szenvedélyesek, veszekszenek, pofonok csattannak el. Egy kutya közben város és vidék közt kóborol. Múlnak az évszakok. A férfi és a nő újra találkoznak. A kutya köztük találja magát. Az egyik a másikban él, a másik a harmadikban és így élnek ők hárman együtt. A nő férje azonban mindent tönkretesz, és ezzel egy második film kezdődik: ugyanaz, mint az első és mégsem az.”

Na jó, inkább röhejes, mint zseniális, de komolyan, ki várt mást Godard-tól?

Most látom, hogy a Vertigo ismertetésébe milyen kedves hiba csúszott: Bolondos Pierrot-ként hivatkoznak a filmtörténeti jelentőségű brutális agyrobbantó-retinaszaggató új hullámos remekműre, a Bolond Pierrot-ra.

Lesznek 3D-s vetítések

Visszatérve tárgyunkra: már az is heroikus tett, hogy ezt a filmet behozza a Vertigo, de az különösen menő, hogy honlapjuk szerint egyes mozikban 3D-s veítések is lesznek. Reméljük minél több, hiszen a 2D-s vetítések során csak a film lényege veszik el.

Godard előző filmje, a Film/szocializmus egyébként szerintünk kifejezetten érdekes kísérlet volt. Ezt írtuk róla ezer évvel ezelőtt:

Látványos, izgalmas és kreatív megoldás a HD-kamera és a különféle képmanipulációk használata, ami arról árulkodik, hogy Godard érzékeny az aktuális társadalmi és filmesztétikai történésekre, hiszen filmjében a (vélt vagy valós) európai értékválságot, a multikulturális összeurópai lét zavarosságát a képek heterogenitásával érzékelteti.

A nagy felbontású digitális képek csillogása és szemkápráztató színei, az akadozó és kásás képek, a különböző természetfilmekben, dokumentumfilmekben, archívumokban, régi játékfilmekben talált és digitálisan manipulált képek és a klasszikus festmények határtalan és bámulatos folyama, amibe egy amatőr felvétel versenyt nyávogó macskákról és a Patyomkin páncélos könnyedén simul bele, és amit még hatásosabbá tesz a kaotikus és sokszor torzított hangsáv, a manapság menő mash-up artra, a youtube-esztétikára, és a képrögzítési módok közelmúltban létrejött radikális sokféleségére reflektál.”

Most jut eszünkbe a lényeg… Az megvan, hogy Godard nevében két D betű van?

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

TRAILERPARK

PRIZMATUBE

Rövidfilm

AJÁNLÓ

PRIZMATUBE

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

POSZTERFOLIO

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

Jegyzet

Rövidfilm

ESSZÉ

KRITIKA

TRAILERPARK

A NAP KÉPE

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

PRIZMATUBE

POSZTERFOLIO

LISTA