Mothra_Godzilla

MONSTER OF THE WEEK

Godzilla és az Óriásmolylepke története

Szilágyi Miklós

2014/05/15

A legújabb Godzilla-film közelgő bemutatója alkalmából egy cikksorozatban elevenítjük fel a monstrum eddigi alakváltozatait.

A King Kong vs. Godzilla (Kingu Kongu Tai Gojira, 1962) hatalmas sikere után szinte évi rendszerességgel kerültek moziba a legújabb Godzilla-filmek. 1964-ben két darab is született, a Mothra vs. Godzilla (Mosura tai Gojira) és a Ghidorah, the Three-Headed Monster (San Daikaijū: Chikyū Saidai no Kessen).

A Mothra vs. Godzillában (1964) a címszereplő bölcs óriásmolylepke, aki a Toho Stúdió Mothra (Mosura, 1961) című filmjében tűnt fel három évvel korábban, először teszi tiszteletét a sorozatban. Az új szereplő megjelenése műfaji változást is hozott: az óriásmolylepke mellett Godzilla a fantasyval is megismerkedett. A történet szerint egy vihar partra sodorja Mothra tojását, amit a Happy Enterprises nevű cég a saját élményparkjának látványosságaként szeretne felhasználni. Ekkor érkeznek meg a radioaktív Infant-sziget (és maga Mothra) követei , a hüvelykujj méretű Pöttöm ikrek, hogy otthonuk megmentése érdekben visszaköveteljék az elveszett utódot. A tojás azonban magához vonzza a megzavarodott Godzillát is, így a haldokló Mothrának kell megvédenie saját utódait és embereket egyaránt. A történet fantasy vonatkozásai Mothra lélekvándorlásában és a Pöttöm-ikrek telepatikus képességében érhetők tetten. Az óriásmolyasszony elpusztul, de lárváiban reinkarnálódik, és tartja magát az adott szavához.

YouTube előnézeti kép

A Mothra vs. Godzilla valójában csak megágyaz a soron következő szuperprodukciónak, a Ghidorah, the Three-Headed Monster (1964) című, szintén Honda Ishirō rendezte kaidzsu eigának, amit leginkább a Bosszúállók c. Marvel-opuszhoz lehetne hasonlítani. A történet szerint a csodaszép selginai hercegnőt megszállja egy földönkívüli civilizáció prófétájának szelleme, aki felhívja a figyelmet a közelgő veszélyre, a háromfejű űrbéli aranysárkány, Ghidorah érkezésére. A szörny teljes bolygókat pusztít el, és a Föld a következő a sorban. Miközben a hercegnőre bérgyilkosok vadásznak, a lárvaállapotú Mothra igyekszik összehozni egy óriásszörnyekből álló szupercsapatot Ghidorah ellen.

Végül sikerül meggyőznie az egymással viaskodó Godzillát és Rodant – a Rodan (Radon, 1956) c. Toho-filmből kölcsönzött óriáspteranodont – hogy összefogjanak az emberiség védelmének érdekében.

Így válik Godzilla a földgolyó védelmező bajnokává, és a hercegnő is megmenekül. [1]

A Ghidorah, the Three-Headed Monster is egy vérbeli popcorn mozi. Kár lenne mögöttes mondanivalóval megterhelni a történetet – bár bizonyos elméletek szerint az óriásszörnyek a hidegháborús hatalmak politikai áthallásai (Godzilla az USA, Rodan a Szovjetunió, Ghidorah pedig a növekvő Kína allegóriái), azonban Godzilla megszelidítésének mögöttes indokait mindenképp érdemes körüljárni. „Az 1963-as Részleges Atomcsend Szerződés, mely betiltotta az atmoszferikus atomkísérleteket, megoldotta Godzilla és a többi radioaktív szörny mögötti problémát. 1965-re a Toho Stúdió elnöke eldöntötte, hogy Godzillát a fő közönségéhez szabja: a gyermekekhez.” [2]  Ezért kezdhetett el nyitni a fiatalabb korosztályok felé a Shōwa-sorozata a Ghidorah, the Three-Headed Monsterben. A film megváltoztatja Godzilla szerepét, antagonistából protagonistává avanzsálja a szörnyet. A szent Fudzsi-hegy lábánál Godzilla – Mothra és Rodan társaságában – felesküdött az emberek védelmére.

Műfaji szempontból érdekes, hogy a sztoriban hiába jelenik meg az űr tematika, a film a science-fiction helyett érezhetően a fantasy irányába orientálódik.

Ez nem csak Mothra lényének és a Pöttöm-ikrek telepatikus imaénekének köszönhető, hanem a jupiteri próféta karakter misztikus magyarázatának is.

A film roppant látványos, igényesen elkészített alkotás, mely hozza a megszokott magas színvonalat a rombolás ábrázolásában, a Ghidorah elektromos lehelete által szétrobbanó épületek különösen impozánsra sikerültek. A főcím ismét megadja az alaphangulatot, a feliratok alatt kimerevedő képeket láthatunk a film „szörny a szörny ellen” csatajeleneteiből. Külön öröm, hogy a lények a King Kong vs. Godzillához képest sokkal igényesebbek, ami nagyban hozzájárul a film élvezeti értékéhez.

A Ghidorah, the Three-Headed Monster nem fog csalódást okozni a kikapcsolódásra vágyó nézőnek, megtekintésekor olyan emlékezetes és szórakoztató pillanatokat láthatunk, mint. Godzilla, Rodan és Mothra vitatkozása, melyet a Pöttöm-ikrek szinkrontolmácsolnak óriásszörnyről japánra, vagy a végső nagy küzdelem, amiben a három védelmező szörny pankrátorokat megszégyenítő műfogásokkal győzi le Ghidorah-t. Mindenképpen érdemes adni egy esélyt a filmnek már csak azért is, hogy szemtanúi lehessünk annak a történelmi jelentőségű pillanatnak, amikor Godzilla átáll az emberek oldalára.

YouTube előnézeti kép

[1] Miller, Tom: Struggling With Godzilla: Unraveling the Symbolism in Toho’s Sci/Fi Films, Kaiju-Fan, Issue #10 Winter, 1999.

[2] Noriega, Chon: Godzilla and the Japanese Nightmare: When Them! Is U.S., Cinema Journal 27, No. 1., Texas, University of Texas Press, 1987, 71. old.

Címke: , ,

kinkong_vs_godzilla

MONSTER OF THE WEEK

godzilla_poster

MONSTER OF THE WEEK

godzilla_2014

KRITIKA, MONSTER OF THE WEEK

godard_bucsu-a-nyelvtol_05

AJÁNLÓ

liftlead

PRIZMATUBE

godzillaee

magazin

6203.0.570.359

Jegyzet

Griffith

Rövidfilm

Photo of Megan Fox

ESSZÉ

Csak_a_szel_102303622

KRITIKA

texas_chainsaw

TRAILERPARK

lb1

A NAP KÉPE

h

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

Great.Gatsby.Flappers

PRIZMATUBE

trsp

POSZTERFOLIO

hqdefault

HARDCORE

pulgasari__span

LISTA

image

PRIZMATUBE

Képernyőfotó 2014-03-24 - 16.28.08

PRIZMATUBE

chtown6

ESSZÉ