sharknad

MONSTER OF THE WEEK

Tiszavirágzás – Sharknado

Sepsi László

2013/07/15

A kérészlárva fajtól függően akár éveket tölthet a folyók és tavak üledékét túrva, hogy aztán megannyi vedlés után néhány óra alatt eljárja haláltáncát a vizek fölött. A rajzás nem tart tovább pár napnál, viszont bőséges lakomát jelent a ragadozóknak.

A fősodorbeli médiában leginkább maró gúnnyal és iróniával, súlyosabb esetben átlátszó moralizálással („miért hagyják, hogy átverjék a közönséget?”) kezelt Asylum stúdió idén nyáron minden korábbinál nagyobb hullámokat kavart maga körül. Bár a SyFy csatornának gyártott Sharknado nézettsége nem volt különösebben kiemelkedő – kevesebb, mint másfél millió amerikai néző volt kíváncsi a csütörtök este vetített filléres katasztrófafilmre, viszont ezen a héten újra leadják –, a körülötte kialakult spontán hype azon mainstream orgánumok ingerküszöbét is megütötte, melyek általában csak a stúdióval szemben rendszeresen elindított szerzői jogi perekre szánnak egy-egy kisszínest. A produkció bemutatását nem előzte meg kirívó reklámhadjárat, plakátjai és bemutatói nagyjából épp annyiszor tűntek fel az online felületeken, mint hasonlóan bizarr high concepteket használó előzményeié. A csatorna egy nem túl fantáziadús cápafilm-maratonnal vezette fel a premiert (ahol azok is megnézhették a tavalyi 2-Headed Shark Attackot, akik esetleg lemaradtak róla), emellett a múlt hét első felének legizgalmasabb Asylum-közeli eseménye az volt, hogy a Battle for the Bs című kiváló kötet szerzője magvasakat nyilatkozott a Pacific Standardnek a Netflix-éra és a low budget filmgyártás viszonyáról. Csütörtök este mégis virágba borult a twitter: a csúcsponton percenként 5000 egysoros érkezett a Sharknadóról, celebek, trashfilm-rajongók és egyszeri tévénézők kommentálták a viharcápák invázióját, ezzel a Trónok harca-beli vörös nász mellett az idei év legnagyobb visszhangot kiváltó televíziós eseményévé téve a SyFy programját.

YouTube előnézeti kép

A jól megérdemelt sikerben csupán az a meglepő, hogy a Sharknado semmiben nem különbözik a stúdió azon produkcióitól, melyekben a készítők vették a fáradtságot, hogy direkt öniróniával és groteszk humorral ellensúlyozzák alkotásuk nyilvánvaló hiányosságait. Ez korántsem szükségszerű: a robotpilóta-üzemmódban levezényelt creature feature-ök (Ogre, Hydra) és minimális kreatív (illetve anyagi) befektetéssel elkészített töltelékfilmek (Grimm’s Snow White, Világok harca – Az invázió) között a MegaPiranha röpködő halai vagy a Mega Python vs. Gatoroid gejl popzenére szaporodó óriáshüllői szolgáltatják azokat a pillanatokat, melyek később animgifekké és youtube-videókká átkonvertálva öregbítik a stúdió hírnevét. Majd a lelkes érdeklődőknek újabb több órányi érdektelen mozgóképen kell keresztülrágnia magát, hogy lásson egy sosevolt sztárt, amint láncfűrésszel vágja ki magát egy döglött cápából.

YouTube előnézeti kép

Kétségtelen, hogy az Asylum idei repertoárjában a Sharknado volt ez a hosszú távú hírnevet biztosító műalkotás, ami bizarr mutációk (Sharktopus, 2-Headed Shark) helyett ezúttal címszereplőinek tömegességével próbálja legyalulni a közönséget. A hurrikános katasztrófafilmeket és a cápás horrort vegyítő produkció bájosan imponál annak a trashfogyasztó rétegnek, amely az olcsó műfajfilmekben a tömegkultúra valamiféle kritikáját keresik (az egyik szereplőt a leszakadt Hollywood felirat egy betűje csapja agyon), mint az öntudatos wannabe-kultfilmtől elvárható, frivolan utalgat a Cápától a Hullajóig, de akiket hidegen hagynak az ilyesfajta gesztusok, azok szűz aggyal is élvezhetik a tiszavirágként röpködő halak vérengzését. Utóbbinak csupán az az egy – az Asylumtól megszokott – hátulütője van, hogy az attrakciós jelenetek továbbra sem tartanak tovább néhány másodpercnél (bár a cápák és a tornádó érzékelhetően több vászonidőt kaptak, mint az Atlantic Rim robotjai és ellenfeleik), így elég rosszkor pislantani, hogy a befogadó lemaradjon egy később klasszikusként idézett történésről. Ugyanakkor ezúttal a villanásnyi money shotokat összekötő töltelékanyag is viszonylag élvezetesre sikerült, annak ellenére, hogy a Sharknado – szemben a Sharktopusszal – kevéssé használja ki a bikinis lányokkal teli strand látképeit. Az ide-oda billegő díszletfurgonban banális párbeszédeket folytató szereplőgárda vagy a digitális cápauszonyokkal feldobott dokumentumfelvételek a megszokottól eltérően önmagukban is bírnak némi élvezeti érdekkel, így nem szükséges az akciók közti intervallumokat a konyhában tölteni.

Ahogy a Sharknado kamikaze-ragadozói elhagyták tengermélyi élőhelyüket, hogy a kifejlett – és repülésben csak néhány fokkal ügyesebb – kérészekhez hasonlóan egy varázslatos éjszakán eltakarják a Holdat, úgy a tömegkultúra perifériáján éldegélő Asylum is túlesett múlt héten eddigi leghosszabb tizenöt perc hírnevén. A látszólagos természeti csoda valójában a felszín alatt megerősödött organizmus első érdemi kirajzása, ami nem mellékesen felettébb üdítően hatott a kollektív filmnézési szokásokra. Kis szerencsével talán a következő tiszavirágzásra sem kell jövő nyárig várnunk.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

piranha7

MONSTER OF THE WEEK

reb-brown

MONSTER OF THE WEEK

MBDHOOF EC125

MONSTER OF THE WEEK

MBDTING EC001

MONSTER OF THE WEEK

houseofclocks

MONSTER OF THE WEEK

vlcsnap-2011-10-02-10h30m14s230

MONSTER OF THE WEEK

poster_nevercrywerewolf

MONSTER OF THE WEEK

mångudenlead

MONSTER OF THE WEEK

allthekind

MONSTER OF THE WEEK

becka

MONSTER OF THE WEEK

door-into-darknesslead

MONSTER OF THE WEEK

bogie

MONSTER OF THE WEEK

generation-x_480_poster

MONSTER OF THE WEEK

humbug1

MONSTER OF THE WEEK

mega-piranha

MONSTER OF THE WEEK

mazesmonsters

MONSTER OF THE WEEK

vlcsnap-267332

MONSTER OF THE WEEK

thenightofthehunter

MONSTER OF THE WEEK

tk3

MONSTER OF THE WEEK

scarecrlead

MONSTER OF THE WEEK