generation-x_480_poster

MONSTER OF THE WEEK

#29. Generation X

Sepsi László

2011/06/11

Az utóbbi hetekben a hazai és a külföldi kritika egyaránt az egyik legsikerültebb szuperhősfilmként üdvözölte Matthew Vaughn a Prizma Online-on is méltatott X-Men-prequeljét, így ennek kapcsán aktuálissá vált megemlékezni a franchise egyik legnagyobb fiaskójáról is. Az 1992 óta futó rajzfilmsorozat sikerén felbuzdulva a Fox 1996-ban elérkezettnek látta az időt, hogy a Marvel füzeteinek élőszereplős verziójával örvendeztesse meg a rajongókat: választásuk az eredeti széria helyett a két évvel korábban indult Generation X című spin off-ra esett, melyben Vészmadár és Emma Frost tanítgatja a legfiatalabb X-jelölteket. A képregénysorozat utolsó száma 2001-ben jelent meg, viszont a VHS-korszak egyik alapfilmjeként számon tartott A rejtőzködőt is jegyző Jack Sholder pilotja a korabeli rajongók traumatizálása után még ekkorka karrierhez sem jutott.

A Generation X híven illusztrálja a kilencvenes évek szuperhősfilmjeinek alapproblémáját: habár az nyilvánvalóvá vált, hogy a jókora képregényfogyasztó réteg el nem hanyagolható vásárlóerőt képvisel, A holló kivételével csaknem egytől egyig önparódiába hajló alkotások – Burton és Schumacher Batmanjeitől a Tini Nindzsa Teknőcökön és a Spawn – Az ivadékon át a Dredd bíróig – azt mutatták, hogy a filmkészítők és a stúdiók egyelőre képtelenek akár csak a komolyság látszatával hozzányúlni a maszkos igazságosztók toposzához. Habár a képregényes formanyelv a szuperhősfilmek állandó elemévé vált – Sholder tévéfilmjében is előtérbe tolva a rajzfilmszerű fogásokat, minden második jelenetben előhozakodva egy negatív térre építő kompozícióval –, tartalmi szempontból ritkán kínáltak többet az eredeti ironikus újraírásánál. A Generation X ráadásképp görcsösen próbál nyitni a szélesebb közönségrétegek felé: egy viszonylag kevésbé felfuttatott sorozatot választva vállalja az eredeti mitológia rajongófrusztráló felülírását, hőseit korabeli szubkultúrák trendjeinek megfelelően fazonírozza, végül pedig még néhány bélgáz-tréfától sem riad vissza az X-Mennel semmilyen kapcsolatot nem ápoló nézők megnyerése érdekében.

A költségkímélő figuracseréken túl – néhány szuperképesség vászonra ültetése meghaladta a büdzsé lehetőségeit – a Generation X legmarkánsabb húzásaként vadonatúj antagonistát is kínált a Magnetóra ráunt közönségnek. Az árulkodó nevű Russell Tresh – aki sem a tévéfilm előtt, sem pedig utána nem bukkant fel a képregényben – a Mindörökké Batman Rébuszának olcsó utánérzése, Matt Frewer Jim Carrey manírjait kopírozva ármánykodik a nagyvárosban, eközben önmagába sűrítve a képregény és a tömegfilm közötti átjárás eddigi eredményeit. Miképp ez a Spawn – Az ivadék gyilkos bohóca esetében is feltűnő, a grafikus leképezést megidéző formanyelvi truvájok szinte kivétel nélkül Tresh figurájához kötődnek: jelenetei hektikus, ezer színben játszó magánszámok, megnyilvánulásait mind torzabb nézőpontok teszik dinamikussá és az általa kínált álomvilág valójában negatív térre épülő virtuális valóság. Az egyazon logika szerint működő Tresh, Rejtély és a Violator tragédiája az, hogy senki nem veszi őket komolyan: bukásuk a kilencvenes évek stúdiórendszerébe tévedt képregények katasztrófáit tükrözik, mindegyiküket hibernációra ítélve addig, amíg Magneto az új évezredben végül ki nem állt a selejtek jogaiért.

Címke: , , , ,

chroniclelead

KRITIKA

vlcsnap-2011-10-02-10h30m14s230

MONSTER OF THE WEEK

reb-brown

MONSTER OF THE WEEK

mazesmonsters

MONSTER OF THE WEEK

tk3

MONSTER OF THE WEEK

HalloweenTree Fahey

MONSTER OF THE WEEK

jopgidjjaqoebig

MONSTER OF THE WEEK

guardianlead

AJÁNLÓ

doctorwholead

LÁNCREAKCIÓ

thor2lead

KRITIKA

fp

MIDNIGHT MOVIEZ

sharknad

MONSTER OF THE WEEK

Tűzgyűrű

KRITIKA

Az acélember

KRITIKA

pirxtitle

MONSTER OF THE WEEK

Vasember 3

KRITIKA

utopiaujlead

LÁNCREAKCIÓ

once_magic_rumpelstiltskin

TRAILERPARK

1afathersday3

ESSZÉ

houseofclocks

MONSTER OF THE WEEK