MONSTER OF THE WEEK

#13. The Halloween Tree (a bevezetőt írta: Sepsi László)

Sepsi László

2011/01/08

Szűk másfél hónappal ezelőtt a Prizma Online hétvégi telehorror-rovata Ray Bradbury-vel búcsúzva vonult röpke téli álomra, így a második etap a viszonylagos folytonosság jegyében nem is indulhat mással, mint a sci-fi klasszikus mesterének egy újabb tévéfilmjével. De a The Halloween Tree tanulságokban gazdag dark fantasyjának legfőbb aktualitását elsősorban mégis a Prizma januárban megjelenő ötödik száma adja, amely a gyerekfilm és holdudvarának elméleti problémáit járja körül, Roald Dahltól a tinihorrorig. Ugyanezen oknál fogva a következő hetek szombat esti bejegyzései – ha nem is kivétel nélkül – de a fiatalabb korosztályt célzó rémfilmeket veszik célba, amit az is indokol, hogy a televízió médiumában jelentek meg először a legkisebbeket célzó horror-mozgóképek.

A Cartoon Network produkciójában készült The Halloween Tree már érezhetően egy olyan kor terméke, amely túl van a gyerekeknek szóló mozgóképek megreformálásán. Nem csupán a korábbi évtizedek domináns Disney-rajzfilmjeitől üt el sötét színkezelésével, de választott témáján keresztül is bizonyítja, hogy Tim Burton és társa az elmúlt években sikerrel kanonizálták többek között a halál karneváli ábrázolását (Beetlejuice-tól az Addams családig) a gyerekfilm határain belül. A The Halloween Tree haldokló barátjuk megmentéséért téren és időn keresztül vezető odüsszeiára induló főhősei és az őket körülvevő mágikus világ távoli rokonai a Gonosz lélek közeleg melankolikus coming-of-age történetének, ám ezesetben a kihívást nem az idő megállításának vágyában rejlő kísértés jelenti, hanem egyértelműen magának a halálnak a legyőzése. A küldetés sikere egyúttal be is sorolja Mario Piluso rajzfilmjét a gyerekfilm kategóriájába: míg az említett Gonosz lélek… az örök változás és a gyermekkortól való búcsú meséje, addig a The Halloween Tree hamisítatlan gyerekfilm, melyben akár négyezer év is könnyedén átugorható, a halál pedig gyarló, kijátszható és legyőzhető mumusa az emberiség történetének.

Bradbury könyve és annak rajzfilm-adaptációja nem csupán azért egyedülálló, mert bravúrosan keveri a hétköznapi valóságot az emberiség történelmén átívelő mítoszokkal, bemutatva utóbbiak továbbélését, hanem mert egyúttal szokatlanul ügyesen rendeli alá a történet nyers pedagógiai töltetét (az emberiség halálhoz kapcsolódó hagyományainak bemutatása) a dark fantasy sodró cselekményének. De ezzel egy időben a The Halloween Tree nem csupán a halálról, de a horrorról szóló példabeszéd is, melynek legfőbb tanulsága éppen a félelmekkel és az ismeretlennel való kontrollált szembenézés erejének felmagasztalása, mely funkciót egy borzalomfilm – készüljön akár gyerekek, akár felnőtteknek – éppúgy betöltheti, mint bármely Halloween-jelmez vagy Busó-maszk. Egy évtizeddel Roxfort első „sötét varázslatok kivédése” tanórái előtt Ray Bradbury a Cartoon Networkkel karöltve elkezdte kinevelni Noel Carroll leendő olvasóinak egy újabb generációját.

Címke: , , ,

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

magazin

KRITIKA

MONSTER OF THE WEEK

KRITIKA

KRITIKA

TRAILERPARK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK

KRITIKA