door-into-darknesslead

MONSTER OF THE WEEK

#32: Door into Darkness: A szemtanú

Csiger Ádám

2011/07/09

Az európai zsánerfilm egyik, ha nem a legfontosabb szerzője, Dario Argento életművében kevéssé ismert, mégis mérföldkőnek számító állomás az 1971-ben forgatott, de adásba csak két évvel később kerülő Door into Darkness című minisorozat. Argento házigazdaként, „Alfred Hitchcock bemutatja” stílusban konferálta fel négy különálló bűnügyi történetét, így válva az olasz Hitchcockká, habár elsősorban produceri minőségben jegyzi a szériát, mivel hivatalosan csak az Il Tram (A villamos) c. epizódot írta és rendezte (azt is álnéven). Védjegyeit leginkább a Testimone Oculare (A szemtanú) c. rész mutatja, melyet íróként ő, rendezőként egy bizonyos Roberto Pariante jegyez. Argento akkori alkotótársa, a sorozat készítésében íróként és rendezőként közreműködő Luigi Cozzi szerint kollégája nem volt elégedett Pariante munkájával, és néhány nap után átvette a rendezést, a film összetéveszthetetlenül ambiciózus vizuális stílusa pedig valóban arról árulkodik, hogy Argento állt a kamera mögött.

A hetvenes évek Olaszországának egyeduralkodó TV-csatornája az állam kezében levő RAI volt, melynek vezetősége 1971-ben az akkor szárnyait bontogató Argento segítségével próbálta megnyeri közönségét. Ekkoriban ő volt a legnagyobb helyi szenzáció, a Kristálytollú madár és a Kilencfarkú macska egyszerre hoztak pénzt és kritikai elismerést. Habár a túlértékelhetetlen Mélyvörös és a Sóhajok még messze voltak, Argento már első sikere után nagy alkotói szabadsággal és büdzséből dolgozhatott, a Door into Darkness esetében viszont szigorú előcenzúrával kellett szembenéznie. A RAI megtiltotta neki a gore és a meztelenség ábrázolását (noha ezek korai munkáiban sem voltak gyakoriak), még a fallikus szimbólumok használatával is vigyáznia kellett, ennek ellenére produkciója mérföldkőnek számított az olasz televíziós tabu-ábrázolás történetében, ennek megfelelően (és Argento legtöbb filmjéhez hasonlóan) vitákat kavarva.

A négy epizód közül A baba (La bambola) számít a leggyengébbnek, amit általában azzal magyaráznak, hogy a rendezői székben a RAI házi direktora, Mario Foglietti ült. Argento maga a Luigi Cozzi rendezte A szomszéd (Il vicino di casa) című  Hátsó ablak-parafrázist tartja a legjobbnak az epizódok közül, de ez álszerénységnek tűnik részéről, mivel a maga rendezte két rész köröket ver erre az opusra. A villamos tipikus, kétharmadáig egyenesen minimalista whodunit-krimi, mely a tetőpontjára briliáns kameramunkával felvett és nézőt próbáló suspense-zel operáló giallóvá alakul. Az epizódot Argento úgy konferálta fel, hogy bemutatja vezető színészét és az általa játszott karaktert, míg A szemtanú bevezetője jóval naivabb ennél, amit a kibontakozó stílusos (gore-t és egyéb exploitation-ínyencségeket továbbra is nélkülöző) kamaradráma-giallo hamar feledtet. A realista-modernista, önreflexív felvezető előadás nem volt precedens nélküli az olasz film történetében (gondoljunk csak Mario Bava remekére, a Boris Karloff-fal felkonferált Black Sabbath-ra), az Argento által használt filmnyelv viszont annál inkább. A szemtanú erőssége nem a történet, ezt az Argento kézjegyének számító kreatív kameramunka és vágás ellensúlyozza. Az epizód csúcspontja egy különösen szép, egyedülálló vizuális geg: Argento úgy ábrázolja a hősnő felé osonó, de ismeretlen identitású gyilkost, hogy „padlóperspektívából” fényképezi, azaz színésze a kamera látómezejére, a filmkép felületére lép.  A szemtanú ugyan nem említhető egy mondatban Argento jobb filmjeivel, az olasz televízió-történet legizgalmasabb órájának viszont már inkább nevezhető.

Címke: , ,

houseofclocks

MONSTER OF THE WEEK

skinb

magazin

sharknad

MONSTER OF THE WEEK

vlcsnap-2011-10-02-10h30m14s230

MONSTER OF THE WEEK

poster_nevercrywerewolf

MONSTER OF THE WEEK

piranha7

MONSTER OF THE WEEK

reb-brown

MONSTER OF THE WEEK

mångudenlead

MONSTER OF THE WEEK

allthekind

MONSTER OF THE WEEK

becka

MONSTER OF THE WEEK

bogie

MONSTER OF THE WEEK

generation-x_480_poster

MONSTER OF THE WEEK

humbug1

MONSTER OF THE WEEK

Social-Network-Photo401

LÁNCREAKCIÓ

studio60_102

LÁNCREAKCIÓ

mazesmonsters

MONSTER OF THE WEEK

vlcsnap-267332

MONSTER OF THE WEEK

thenightofthehunter

MONSTER OF THE WEEK

tk3

MONSTER OF THE WEEK

scarecrlead

MONSTER OF THE WEEK