skinb

magazin

MONSTER OF THE WEEK 14. Fear Itself ep. 1×08: Skin and Bones (a bevezetőt írta: Sepsi László)

Sepsi László

2011/01/15

Mick Garris a két évadot megért Masters of Horror fiaskója után sem adta fel a műfaj meghatározó rendezőit egybegyűjtő televíziós horrorantológia koncepcióját: a Showtime-on kifulladt elődjével szemben az egy évadot megért Fear Itself már az NBC-n startolt 2008-ban, alacsonyabb költségvetéssel és elődjénél is gyengébb epizódokkal. A Masters of Horror húzónevei közül csak John Landis és Stuart Gordon maradtak az újabb etaphoz, így a Fear Itself egyetlen igazi erénye az maradt, hogy minden eddiginél közelebb juttatta a fősodorhoz a nyolcvanas évek második fele óta dolgozó író-színész-rendező Larry Fessendent, aki az áttörés lehetőségével kecsegtető, Del Toro-féle Árvaház-remake előkészületeiből is kiugrott a tavalyi év elején.
A tárgyalt epizód a tovább gomb után magyar felirattal látható.

A jelenleg az egyik legrégebb óta folyamatosan működő független stúdióként számon tartott Glass Eye Pix (és annak horrorra specializálódott alegysége, a Scareflix) nagyfőnöke [1] egyben az egyik legmarkánsabb kézjeggyel rendelkező horrorszerző a nyolcvanas években indult generációból. Már a kilencvenes évek elejének aktivista hévvel fűtött, az állatkísérletek ellen szót emelő horrorjainak (Majomszeretet, Max 3000 – Az ember legjobb barátja) sorába illeszkedő No Telling is kijelölte a direktor univerzumának határait, és bár a tanyasi sufniban kutyákat vagdaló jóravaló férj története után a New York-i kvázi-értelmiségiek közé kalauzoló Habit alkoholistás vámpírmelodrámája markáns kitérőt jelentett, a későbbiekben Fessenden visszatért a debütfilm alaptémáihoz. A kereken tíz évvel a No Telling után készült Wendigóban és a Carpenter-féle A dolog misztikus verzióját kínáló The Last Winterben már rálelt arra a központi szimbólumra is, amely azóta is meghatározza munkáit. Az indián folklór Fessenden interpretációjában kielégíthetetlen étvágyú démonként megjelenő figurája egyszerre sűríti magába a természettel szemben is tiszteletlen civilizált ember hübriszét és a magánéleti kapcsolatok mélyén rejlő korlátlan önzést, miközben egyúttal a bűvkörébe került mikroközösségek végzetét is magában hordozza.

A Fear Itself számára rendezett kamarahorrorban Fessenden teljes egészében elszakad az életmű korábbi darabjaiban domináns környezetvédelmi propagandától és a Wendigo mítoszát még szorosabban összefonja a munkásságát eddig is meghatározó domestic horror eszközkészletével (ezügyben lásd még King Állattemetőjének és a Graham Masterton regényfolyamának nyitódarabját adaptáló The Manitou példáját). Verhoeven méltatlanul alulértékelt Árnyék nélküljéhez hasonlóan a démoni metamorfózis ezúttal is egy szerelmi háromszög vesztes tagjának osztályrésze, aki szimbolikus láthatatlanná válás helyett ezúttal a belsejében dúló haragnak teret engedve tépi darabokra mindazt, ami emberi kapcsolataiból még megmaradt. A kannibalizmus tabujának megszegése ezúttal nem az emberfelettivé válás felé mutató határátlépés (mint például a Farkaséhség szintén a vadon és az emberi civilizáció határmezsgyéjén játszódó western-horrorjában), hanem egy önmagát felzabáló-felszámoló viszonyrendszer végső gesztusa, amely után már csak az egyetlen tiszta érzelmet jelentő anya-gyermek kapcsolat marad érintetlen. A Skin and Bones Fessenden eddigi munkásságának talán legkegyetlenebb darabja, ahol már sem a gyermeki világlátás (Wendigo), sem pedig a természet tisztaságának ábrázolása (The Last Winter) nem ellensúlyozza a kibontakozó víziót, a ködbe burkolózott hegyek tövében az emberi társadalom alapsejtjét jelentő család intézménye nem több egy korrodálódott viszonyokon alapuló, lassan torzóvá sorvadó mítosznál.

Footnotes    (↵ returns to text)
  1. Részletesebben lásd: Sepsi László: Horrora akadva. Larry Fessenden és a Glass Eye Pix. Mozinet 2009/7.

Címke: , , ,

houseofclocks

MONSTER OF THE WEEK

poster_nevercrywerewolf

MONSTER OF THE WEEK

allthekind

MONSTER OF THE WEEK

door-into-darknesslead

MONSTER OF THE WEEK

bogie

MONSTER OF THE WEEK

humbug1

MONSTER OF THE WEEK

vlcsnap-267332

MONSTER OF THE WEEK

scarecrlead

MONSTER OF THE WEEK

monsqad

magazin

skipper

MONSTER OF THE WEEK

jopgidjjaqoebig

MONSTER OF THE WEEK

ScreamOfTheWolflead

MONSTER OF THE WEEK

nyuszi

MONSTER OF THE WEEK

crypt

MONSTER OF THE WEEK

fridaythe13th

MONSTER OF THE WEEK

sharknad

MONSTER OF THE WEEK

MBDHOOF EC125

MONSTER OF THE WEEK

MBDTING EC001

MONSTER OF THE WEEK

DOYOI

MONSTER OF THE WEEK

TheGreylead

KRITIKA