humbug1

MONSTER OF THE WEEK

#27. X-akták: Humbug

Sepsi László

2011/05/28

Habár egy évtized múltán az X-akták az ezredvég paranoiával és zsigeri félelmekkel telitömött, emblematikus szériájaként él a köztudatban, melyben a humort legjobb esetben is Mulder ügynök száraz megjegyzései képviselték, ennek ellenére számos epizód helyezte ironikus keretbe vagy forgatta ki a sorozathoz kapcsolódó toposzokat. Ahogy Vince Gilligan (Totál szívás) a mitológiához kapcsolódó részeken túl rendszerint elvitte Chris Carter sorozatát a nyilvánvaló szatíráig (Folie à Deux, Drive), esetleg formai kísérletezéssel csavart egyet a megszokott formulán (Monday, X-COPS), a Humbugot jegyző Darin Morgan is az eredeti koncepció határait feszegető forgatókönyvíróként vonult be a széria történelmébe.

A második évad huszadik epizódjaként vetített Humbug egyszerre Morgan első önálló munkája az X-akták számára és az első olyan epizód, melyben a komikum is jelentős szerephez jut. A számos filmtörténeti utalást tartalmazó cselekmény (melyben egyaránt felbukkannak a Twin Peaks, A sanghaji asszony és a Henenlotter-féle Basket Case motívumai) a Monster of the Week-koncepció egy igen látványos metaforáját kínálja: a két főhős ezúttal egy olyan kisvárosban nyomoz, melynek lakói egytől egyig cirkuszi freakek, ezzel a tévés szörnyszériák karneváli jellegét hangsúlyozva. De Morgan frappáns módon tovább is görgeti ezt a metaforikát: a Fidzsi Szirén tanulságos története már a posztmodern tömegszórakoztatás sajátos természetét modellezi, ahol – miképp maga a városi legendákon, összeesküvés-elméleteken és klasszikus horrortoposzokon alapuló X-aktákban is – valóság és illúzió folyamatosan helyet cserélnek, és már lehetetlen eldönteni, hogy hol ér véget a minden megtévesztés alapját szolgáltató realitás-mag és hol kezdődik a színtiszta humbug.

Az epizód karneváli zsúfoltságát jelzi, hogy a szórakoztatóipari áthallásokon túl Morgan néhány szentencia erejéig egy evolucionista gondolatmenetet is felvillant: a zárlat tételmondatai a biológiai torzulások szükségszerűsége mellett érvelnek, de egy ponttól kezdve – „Ha az uniformizáció korában háttérbe szorulnak a mutációk, akkor szándékosan kell létrehozni őket.” – a testmódosításokban jeleskedő freak monológja már nyilvánvalóan a tömegfilm sajátosságaira utal. Annak fényében, hogy a Humbug című epizód tekinthető az X-akták „reményteljes szörnyetegének”, amely az eredeti formulát számos ponton felülírva tágította a sorozat univerzumát, ez az érvelés nyilvánvaló önreflektív töltettel bír, melynek állítását tiszteletben tartva Morgan későbbi forgatókönyveiben (mint a csótányinváziós War of the Coprophages és az UFO-mitológiát kiforgató Jose Chung’s From Outer Space) is egyértelműen a megkövesedett sablonok extrém átformálásán ügyködött. Jelen epizód  hatása azonban nem csupán az X-akták szempontjából kikerülhetetlen: egy évtizeddel később az HBO Carnivàle-ja ugyancsak a sideshow-ban talált rá a tévés szórakoztatóipar metaforájára, vándorcikuszának élére a Humbug (és a Twin Peaks) jellegzetes fizimiskájú törpéjét, Michael J. Andersont helyezve.

Címke: , ,

houseofclocks

MONSTER OF THE WEEK

poster_nevercrywerewolf

MONSTER OF THE WEEK

allthekind

MONSTER OF THE WEEK

bogie

MONSTER OF THE WEEK

vlcsnap-267332

MONSTER OF THE WEEK

scarecrlead

MONSTER OF THE WEEK

monsqad

magazin

skinb

magazin

skipper

MONSTER OF THE WEEK

jopgidjjaqoebig

MONSTER OF THE WEEK

ScreamOfTheWolflead

MONSTER OF THE WEEK

nyuszi

MONSTER OF THE WEEK

crypt

MONSTER OF THE WEEK

fridaythe13th

MONSTER OF THE WEEK

sharknad

MONSTER OF THE WEEK

MBDHOOF EC125

MONSTER OF THE WEEK

MBDTING EC001

MONSTER OF THE WEEK

DOYOI

MONSTER OF THE WEEK

11840lead

MONSTER OF THE WEEK

vlcsnap-2011-10-02-10h30m14s230

MONSTER OF THE WEEK