kinkong_vs_godzilla

MONSTER OF THE WEEK

Godzilla barátokat szerez – King Kong és az ankiloszaurusz

Szilágyi Miklós

2014/04/25

A legújabb Godzilla-film közelgő bemutatója alkalmából egy cikksorozatban elevenítjük fel a monstrum eddigi alakváltozatait.

A korábban ismertetett Godzilla (Gojira, 1954) stabil kiindulási pont a további filmek értelmezéséhez, segít kiigazodni a temérdek folytatás kusza hálójában. A japán Godzilla-mozifilmek három nagy egységet alkotnak. Ezek közül az első a Shōwa-sorozat (az elnevezés Japán 124. uralkodójára, Hirohito császárra utal, akit Shōwa néven is emlegettek, mivel a filmek az ő uralkodása alatt készültek), mely 1975-ig tart, és az eredeti 1954-es Godzillán kívül további 14 filmet foglal magába. A Shōwa laza történeti ívet jár be, amelyben Godzilla pusztító szörnyből védőszentté válik. (A két másik nagy egység, a Heisei- és a Millenium-sorozatok ismertetésére a későbbiekben kerül majd sor.)

Az 1954-es alapműben az Oxigén Pusztító segítségével sikerült megölni Godzillát, de a folytatásra nem kellet sokat várni, hiszen a film elsöprő sikere után egy évvel Motoyoshi Oda rendezésében elkészült a kevésbé sikerült Godzilla Raids Again (Gojira no Gyakushū, 1955). Bár a folytatásba két óriásszörny is került, és a hangsúly áttolódott az akciófilmes elemekre, a Godzilla Raids Again az elődjéhez képest mégsem lett igazán szórakoztató alkotás, ráadásul kulturális szempontból is csekély érdekességet mutat fel. A sztori szerint a hidrogénbomba-kísérletekkel járó erős fény felébreszt egy második Godzillát, valamint az óriás ankiloszauruszt, Anguirust. A két szörny Japánt választja küzdelmük színteréül, és gigászi csatájuk során egész városokat tarolnak le. A problémát végül szuperfegyver híján egy mesterséges lavina segítségével hárítják el, amellyel sikerül lefagyasztani Godzillát.

A gyengécske folytatást követő hosszabb szünet után maga a mester, Honda Ishirō tér vissza egy vérbeli popcorn mozival, a King Kong vs. Godzillával (Kingu Kongu Tai Gojira, 1962). Az eredeti katasztrófa/sci-fi/horror műfaji egyveleg helyett erre a kaidzsu eigára, a hangsúlyos katasztrófaábrázolás mellett, inkább jellemzőek a kaland- és akciófilmes, valamint a komikus elemek.

A korábbi hibából tanulva ezúttal nem egy „névtelen” óriásszörnnyel eresztik össze Godzillát, hanem magával King Konggal. A történet szerint egy gyógyszergyártó cég rigolyás vezetője expedíciót indít a gigászi méretűre nőtt gorilla felkutatására, hogy reklámcélokra használja fel azt, miközben egy jéghegynek ütköző amerikai atom-tengeralattjáró felébreszti a hibernált álomban szunnyadó (ezúttal is antagonista szerepű) Godzillát. Az óriásgyík ismét nekiáll Japán lerombolásának, és talán csak egyetlen dolog győzhetné le, az otthonából kiragadott, megzavarodott King Kong.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a film hátterében, közvetetten ugyan, de az amerikai-japán konfliktus áll, melyben ki-ki a maga óriásszörnyével méri össze erejét. Azonban ez esetben nem Godzilla képviseli a japánokat, és King Kong az amerikaiakat, hiszen az előbbit ez alkalommal is az USA szabadítja rá Japánra (igaz, csak véletlenül). Emellett King Kong sem az Egyesült Államokat reprezentálja, hanem a japánok eredeti II. világháborús vágyálmát, melyben a Birodalom hatalma alá vonja a csendes-óceáni szigetvilágot. „Mivel Japán vesztesként került ki a csendes-óceáni hadszíntérről, a gyarmatbirodalom szándéka és vágya elszállt. A Csendes-óceán déli része, amely valaha a birodalmi Japánt a gyarmati terjeszkedésre sarkallta, gyorsan törlődött a köztudatból. Azonban az 1950-es évek végén és a ’60-as évek elején, ahogy Japán újra gazdasági kapcsolatba lépett a régióval, a Dél visszatért a japánok képzeletébe.” – írja Igarashi Yoshikuni egy későbbi, de hasonló Godzilla-filmről [1]. Ez a motívum továbböröklődik a Shōwa-sorozatban, több alkalommal is központi szerepet kapnak az egzotikus szigetek, mint rejtett erőforrások, izgalmas titkok őrzői.

De természetesen nem a mögöttes tartalomnak köszönhető a film óriási sikere. A két ikonikus szörny szerepeltetése mellett közönségcsalogató tény volt az is, hogy ez a film az első színes, szélesvásznú Godzilla-mozi. A szemet gyönyörködtető színkavalkádhoz azonban hozzátartozik az is, hogy kegyetlenül leleplezi a gumiruhák mesterkéltségét (különösen King Kong esetében). A japán közönség, főleg színházi hagyományaiknak köszönhetően, merőben máshogy viszonyul a szörnyruhába bújtatott emberekhez, de egy nyugati néző legfeljebb csak megmosolyogja az óriásgorilla esetlen kezeslábasát. Hasonló a helyzet a makettek esetében is, bár a miniatűr városképek és terepasztalok lenyűgöző látványa inkább ámulatra méltó, mint nevetséges. A szörnyruhák esetlensége azonban egyáltalán nem befolyásolja a gyönyörűen megkomponált képeket, amikben Honda valódi szakértelme megmutatkozik.

Ami Ifukube Akira ismételten fantasztikus zenéjén túl igazán megkönnyíti a mai nézők számára a film befogadását, az a humor. Az önreflektív tévés poénok ülnek, a hungarocell sziklákkal dobálózó szörnyek is ugyanúgy mosolyra fakasztanak, mint az Empire State Building helyett ezúttal a japán parlament épületét megmászó King Kong, de a térdcsapkodós vicceket az eltúlzott karaktereknek köszönhetjük. A Pacific Pharmaceuticals gyógyszergyártó cég igazgatója afféle Louis de Funès-típusú túlmozgásos figura, aki egymaga is elvinné a hátán a filmet.

A King Kong vs. Godzilla rendkívül szórakoztató, s bár (az olyan momentumoknak köszönhetően, mint mikor King Kong egy gyökerestül kitépett fát igyekszik letuszkolni Godzilla torkán) leginkább a trashkultúrában vált kultikussá, a kevésbé mazochista nézők számára is élvezhető alkotás.

[1] Igarashi, Yoshikuni: Mothra’s Gigantic Egg: Consuming the South Pacific in 1960s Japan, In: Tsutsui, William M. & Ito, Michiko: In Godzilla’s Footsteps: Japanese Pop Culture Icons on the Global Stage, New York, Palgrave Macmillan, 2006, 86. old.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

Mothra_Godzilla

MONSTER OF THE WEEK

godzilla_poster

MONSTER OF THE WEEK

godzilla_2014

KRITIKA, MONSTER OF THE WEEK

godard_bucsu-a-nyelvtol_05

AJÁNLÓ

liftlead

PRIZMATUBE

godzillaee

magazin

6203.0.570.359

Jegyzet

Griffith

Rövidfilm

Photo of Megan Fox

ESSZÉ

Csak_a_szel_102303622

KRITIKA

texas_chainsaw

TRAILERPARK

lb1

A NAP KÉPE

h

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

Great.Gatsby.Flappers

PRIZMATUBE

trsp

POSZTERFOLIO

hqdefault

HARDCORE

pulgasari__span

LISTA

image

PRIZMATUBE

Képernyőfotó 2014-03-24 - 16.28.08

PRIZMATUBE

chtown6

ESSZÉ