MAD MEN-JEGYZETEK

„Senkinek sem könnyű, Pete.”

Szabó Orsolya

2013/04/07

Társadalmi nemek a Mad MenReklámőrültek című sorozatban.

A gazdag, intelligens és legkevésbé sem boldog Rachel Menken a következő kijelentéssel zökkenti ki a Mad Men addig magabiztosnak tűnő Don Draperjét a sorozat legelső epizódjában: „férfinak lenni is biztosan nehéz.” Ezek a szavak kettős problémát feszegetnek: egyrészt megfogalmazzák azt az egyszerű, ám a korban még csak akadozva tematizált problémát, hogy a ’60-as évek Amerikájában nem könnyű az ember élete, ha nőnek született. Másrészt pedig rámutatnak arra, hogy a férfiak sem mindig érzik magukat kényelmesen az általuk igazgatott világban. A feminizmus második hullámának hajnalán játszódó Mad Men eddigi öt évadjában nem ritka az efféle ambivalens pillanat, mivel a sorozat igen nagy teret szentel a társadalmi nemek kérdéskörének, mindig biztosítva azt is, hogy a néző egy pillanatra se dőlhessen hátra azt gondolván: mindezen már túl vagyunk. Miközben a karakterek a nemi szerepek ellentmondásaiból próbálják megtalálni a kiutat, a sorozat nem csupán végigzongorázza a külvárosi neurózis, elhallgatott nemi erőszak és munkahelyi szexizmus „klasszikus” témáit, de a genderminták töredezettségéről, varratairól is összetett képet nyújt.

Amikor először nyitjuk ki a Sterling Cooper Draper Pryce reklámügynökség irodájának ajtaját, azonnal felmérhetjük, hogy az ott dolgozó férfiak idejének tetemes része a titkárnők fenekének csapkodásával, a legkevésbé sem politikailag korrekt viccek mesélésével és az azzal kapcsolatos spekulálással telik, hogy vajon mit is akarnak a nők. Freud amúgy is meglehetősen kétes érvényű kérdése a gyakori ismételgetéstől végleg önmaga paródiájává válik a sorozatban. Miközben a helyi kis– és nagyhalak, valójában saját boldogtalanságuk okait kutatva, a női lélek megfejthetetlenségéről elmélkednek, az egyéni válaszokat csak ritkán hallják vagy hallgatják meg.

Pedig akad, akinek lenne mondanivalója. „Mi van, ha ez az én időm?” – felel a kérdésre kérdéssel például Peggy Olson, aki a titkárnői asztalt korán otthagyva, tehetséges és öntudatos reklámszakemberré vált az ötödik évad végére. Míg az irodavezető Joan Harrisnek a vőlegénye által elkövetett nemi erőszak (melyet a néző az áldozat szemszögéből tapasztal meg) és kisfiának születése „szükséges” ahhoz, hogy (részben) kilépjen a tradicionális női szerepekből, Peggy már a sorozat elején elkezdi megkérdőjelezni az előírt gendermintákat. A fiatal nő diadalmasnak tűnő útja azonban szintén számos törésen és traumán keresztül vezet. Peggynek folyamatosan a legkülönfélébb női(es) és férfi(as) szerepeket kell magára próbálnia, időnként igen nagy árat fizetve – erre jó példa elfojtott terhességének nyomasztó története. Ebből adódóan nem meglepő, hogy amikor az esti pohár tej és az irodájában tárolt puskája között vergődő, férfiasságával és házasságával küzdő Pete Campbell kifejti: milyen könnyű is egy egyedülálló brooklyni nő élete, Peggy csak ennyit fűz hozzá: „senkinek sem könnyű, Pete.”

404cb50b6a7f5706_don-draper-mad-men

Még Don Drapernek sem, aki pedig a ’60-as évek biztosította összes férfiszabad(os)sággal tud és akar is élni, s akkor érzi magát a legjobban, amikor mindezt egy házasság keretei között valósíthatja meg. Donban igencsak bizonytalan kép él arról, milyen férfi is szeretne lenni, s miközben a Peggyéhez hasonló intenzitással próbálgatja magára a genderszerepeket, időnként szó szerint alig tud tükörbe nézni a meghasonlottságtól. Az első három évad során éppen úgy fulladozik a külvárosi légkörtől, mint első felesége, Betty, akinek még az sem adatik meg, hogy időnként elveszejtse magát Manhattan sűrűjében, és úgy érzi, hogy „ellebeg, ha Don nem tartja a földön.” Betty fokozatosan néz szembe saját (és férje) boldogtalanságával, s amikor rájön a férfi titkaira, a szerepek megfordulnak – a „házimacskaként” tartott feleség egy rövid időre átveszi az irányítást, ami a kapcsolat végét (s Betty számára egy ugyanennyire kiegyensúlyozatlan másik kapcsolat kezdetét) jelenti.

Don második házassága egyszerre ironikus és könnyed hippihangulatban, az I Got You Babe dallamára indul. Amikor a férfi az ötödik évad végén kisétál a Megan főszereplésével forgatott reklámfilm díszletéből, már sejthetjük: az a női szerep, amelyet második felesége játszik, nehezen kényszeríthető egy térbe Don megálmodott férfiszerepével. Hogy mennyire nehezen, azt április 7-én megtudjuk.

Címke: , ,

MAD MEN-JEGYZETEK

MAD MEN-JEGYZETEK

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

INTERJÚ

LÁNCREAKCIÓ

A NAP KÉPE

LÁNCREAKCIÓ

AJÁNLÓ

TRAILERPARK

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

LÁNCREAKCIÓ

MONSTER OF THE WEEK

MONSTER OF THE WEEK