ripper-street-cast

LÁNCREAKCIÓ

A Hasfelmetsző után – Ripper Street

Kránicz Bence

2013/08/19

A Guy Ritchie keze alatt új lendületre kapó Sherlock Holmes-franchise újra divatba hozta a viktoriánus Angliát, a korszellemnek megfelelően immár nem a makulátlan főúri eleganciára, hanem a bűntől fertőzött alvégekre irányítva a figyelmet. Eközben a tévéképernyőkön a kortárs közegbe helyezett Sherlock-széria bizonyította, hogy a klasszikus bűnügyi történetekre modernizált változatban is óriási igény mutatkozik, a Doyle-novellák eredeti miliője viszont parlagon hevert – csak idő kérdése volt, mikor csap le a lehetőségre valamelyik brit csatorna. A Holmes-túltengés miatt szinte kézenfekvő volt, hogy a másik klasszikus Viktória-korabeli mítosz adja az új sorozat hátterét: a Ripper Street (2012-) megoldatlan bűneseteire Hasfelmetsző Jack sötét árnyéka vetül.

Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy a BBC idén télen elstartolt procedural szériája piócaként csüng a nagyvásznon és kisképernyőn párhuzamosan sikert sikerre halmozó magándetektív figuráján. Ellenkezőleg, a 2010-es Sherlocknak éppen az egy évvel korábban indult Whitechapel taposta ki az utat, amely szintén kortárs környezetet választott a múltra utaló (a Hasfelmetsző-gyilkosságokhoz kapcsolódó) bűnesetei színteréül. A Ripper Street inkább egy olyan műfaji-tematikus kölcsönhatás legutóbbi eredménye, ami az irodalom és a nagyjátékfilmek mellett a tévében is folyamatosan működik. Hasfelmetsző-sorozatok terén még mindig a nevezetes gyilkosságsorozat centenáriumán, Michael Caine főszereplésével készült kétrészes tévéfilm (Hasfelmetsző Jack, 1988) számít meghatározónak, a legfrissebb széria így csak közvetve kapcsolódik a valós eseményekhez, és arra helyezi a hangsúlyt, amire a Hasfelmetsző-fikció jobb darabjai (kiváltképp a From Hell-képregény) is mindig utalnak. Nevezetesen, hogy a hírhedt gyilkosságokra korántsem megmagyarázhatatlan rémtettekként, hanem egy széthulló világrend mindennapos borzalmaiként érdemes tekinteni.

BBC America

Richard Warlow szériájának alaphelyzete szerint egy évvel az újságok által Hasfelmetsző Jacknek elnevezett sorozatgyilkos felbukkanása után járunk, amikor ismét holtan találnak egy prostituáltat. A whitechapeli kerület felelős rendőrtisztje, Edmund Reid szerint azonban ezúttal nem a Hasfelmetsző tért vissza – és valóban, a nyolc epizód nyolc bűntényének egyikét sem az ismeretlen rém követte el, mégis mindegyik köthető hozzá, az elharapózó erőszak, a lakosság körében terjedő paranoia okozója végeredményben a Hasfelmetsző. Reid felügyelő így nem csak a színre lépő bűnözőkkel, hanem a romokban heverő rendőrség és a pattanásig feszült idegek jelentette problémákkal is kénytelen megbirkózni, miközben neki a kislánya veszett oda a whitechapeli fantom üldözése közben.

Az új Anna Karenina vagy a Robin Hood kisebb mellékszerepeiből ismerős Matthew Macfadyen alakításában Reid egyszerre megingathatatlanul a szellem embere és végzetesen sebzett lélek – a néző azonnal belé helyezi minden bizalmát. Társai hasonlóan első osztályú karakterek, a megfelelő színészek tolmácsolásában: a fiatal Sean Pennre emlékeztető Adam Rothenberg az amerikai kalandort és sebészt, Jackson kapitányt adja, Jerome Flynn pedig nagyjából ugyanazt a marcona, de szimpatikus figurát hozza Drake őrmesterként, mint a Trónok harcában, ahol Tyrion Lannister testőrét, Bronnt játssza. A női figurák közel sem ilyen emlékezetesek, és a szereplőválasztás sem kedvez nekik: a nyilvánosház madámjaként MyAnna Buring a széria gyenge pontja, az érző szívű kurva kötelező karaktere pedig elsősorban az illetékes színésznő (Charlene McKenna) vaskos cockney kiejtése miatt marad emlékezetes. Ahogy a nőknek, úgy a finomkodásnak sincs helye a sorozatban: a közszolgálati televíziótól szokatlanul merész gore-jelenetek és a kötelező elemként felvonultatott boncolás-szekvenciák éppúgy a nyers, zsigeri atmoszféra megteremtésében érdekeltek, mint a londoni East End legmocskosabb illegális boksz-klubjait is készséggel bemutató képi világ.

Az egyes részek komplex bűnesetei igyekeznek lerántani a leplet a korabeli társadalom minden tabujáról, a birodalom megkeseredett, magukra hagyott katonáitól a magától értetődő antiszemitizmuson keresztül az – olykor szó szerint – eltaposott szegények hulláin épülő beruházásokig. Ezzel együtt ritka az olyan invenciózus történet, mint a Hasfelmetsző-kánont a mozgókép születésével, pontosabban rögtön a snuff pornóval összekötő pilot epizódé, vagy az amerikai Jackson kapitányt üldöző, és így a western műfaji jegyeit is magukkal hozó Pinkerton-ügynökök megjelenése.

A helyszínelés-boncolás-üldözés szentháromságában lezajló nyomozások kiszámítható dramaturgiája miatt alapvetően a thriller és horror elemekkel dúsított krimisorozatok kedvelői és a viktoriánus miliő iránt különösen vonzódó anglománok jelentik a második évadára készülő széria elsődleges célközönségét. A kortárs angol sorozatok mezőnye ugyanakkor van annyira erős, hogy a Sherlock vagy a Black Mirror képezte csúcskategóriából épphogy csak kiszoruló Ripper Streetet bárki számára könnyű szívvel lehessen ajánlani.

YouTube előnézeti kép

 

Címke: , ,

fatmaclead2

LÁNCREAKCIÓ

doctorwholead

LÁNCREAKCIÓ

utopiaujlead

LÁNCREAKCIÓ

ozlead

LÁNCREAKCIÓ

Extras_Season2_Poster.preview

LÁNCREAKCIÓ

bored3

LÁNCREAKCIÓ

Social-Network-Photo401

LÁNCREAKCIÓ

studio60_102

LÁNCREAKCIÓ

phillylead

LÁNCREAKCIÓ

intrlead

KRITIKA

marcitremelead

LÁNCREAKCIÓ

orangelead2

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

leftovers1

LÁNCREAKCIÓ

lena_dunham_donald_glover_girls_season_2_

LÁNCREAKCIÓ

2043105-1200x675

LÁNCREAKCIÓ

breaking-bad

INTERJÚ

273605-mad-men

MAD MEN-JEGYZETEK

mad-men-pete-and-don-ffd9cb44322e2ec1

MAD MEN-JEGYZETEK

whis

MAD MEN-JEGYZETEK

sakk

A NAP KÉPE