EXKLUZÍV, Jegyzet

Indiana Jones Soderbergh műtőasztalán

Jankovics Márton

2014/09/23

Harrison Ford fekete-fehérben és némán keresi az elveszett frigyládát. 

Steven Soderbergh ugyan nyugdíjazta magát Hollywoodból, ám szerencsére egy pillanatra sem tűnik úgy, mintha ettől kezdve a lábát akarná lógatni. A hihetetlenül termékeny műfaji kaméleon akkor is feltalálja magát, ha épp nem Clive Owent rendezi A sebészben, és nem is valami off-Broadway színdarabot gründol. Ilyenkor gondol egyet, és a reggeli kávézás után kissé újravágja a Psychót, vagy Twitter-novellát ír. Esetleg megnézi az Indiana Jonest. Színek nélkül. Némán. Fura zenével.

És hogy miért is tesz ilyet? Minderre választ kapunk a honlapján, melyre minden filmrajongónak érdemes időnként ellátogatnia. Röviden: a jelenetezés miatt.

soderbergh3

Soderbergh szerint ugyanis hihetetlen sok múlik azon, hogy ki mennyire tudja az egyes jelenetek alkotóelemeit megfelelően összehangolni. Amennyire könnyűnek tűnik ez a tudomány, annyira nehéz ezt a fajta egyensúlyt megteremteni, amit szerinte már az is ékesen bizonyít, hogy milyen sok rendező irdatlan béna benne. Ám Steven Spielberg azon kevesek közé tartozik, akinek fantasztikus érzéke van a jelenetezéshez. Legalábbis a pályája kezdetén így volt, a mai teljesítményével már Soderbergh sincs annyira megelégedve, bár a kis csipkelődése inkább főhajtásként értelmezhető, mint valódi beszólásként:

“Spielberg többet felejtett a jelenetezésről az első filmje óta, mint amennyit én a mai napig megtanultam róla.”

Mindenesetre sok apróságot el lehet lesni a mestertől. Például azt, hogy bármilyen gyorsak a vágások nála, mindig pontosan tisztában van a néző a térbeli viszonyokkal. A klasszikusok Soderbergh-módra meghekkelt fekete-fehér verziója épp azt a célt szolgálja, hogy mindenestül a jelenetezésnek adhassuk át magunkat, és ne vonják el a figyelmünket olyan jelentéktelen apróságok, mint a színek vagy a dialógok. A videó sajnos nem beágyazható, de a képre kattintva megkapjátok ezt a kihagyhatatlan élményt – Soderbergh hozzáfűzött jegyzeteivel egyetemben.

soderbergh2

Címke: , , ,

KRITIKA

HÍREK

ESSZÉ

ESSZÉ

ESSZÉ

HÍREK

PRIZMATUBE

magazin

TRAILERPARK

magazin

HÍREK, Jegyzet, magazin

POSZTERFOLIO

EXKLUZÍV, INTERJÚ, magazin

ESSZÉ

INTERJÚ

KRITIKA

AJÁNLÓ

ESSZÉ

KRITIKA

ESSZÉ