HÍREK

Eszelősen jó könyvötlettel rukkolt elő Tom Hanks

Jankovics Márton

2014/11/10

Reméljük, hamarosan olvashatjuk is a posztmodern elborulást.

Vannak azok az emberek, akik lépten-nyomon a bélyeggyűjteményükkel dicsekednek. Még szerencse, hogy Tom Hanks nem tartozik közéjük – ő csak az írógép-parkja köré igyekszik globális kultuszt építeni. Ennek érdekében azonban bármire képes.

Ami, valljuk be, nagyságrendekkel menőbb a bélyegeknél. Különösen az a mód, ahogy ez a kultuszépítés zajlik.

A színész ugyanis nem (csak) lájkvadász Facebook-posztokon pózol az imádott masinákkal, ennél sokkal, de sokkal többet tesz az old-school alkalmatosságok népszerűsítéséért. Nemrég egy teljességgel haszontalan, ám jópofa alkalmazással állt elő, mely az analóg gépírás zamatát lopta vissza az iPaden való pötyögésbe. Ez egyből meg is hódította az ITunes App Store népszerűségi listájának csúcsát.
Actor Tom Hanks attends the Film Society of Lincoln Center's 36th Gala at Alice Tully Hall on April 27, 2009 in New York City.
Most viszont még ennél is kúlabb ötlettel hívta fel magára és gyűjteményére a figyelmet: egy teljes novellafüzért fog szentelni írógépeinek.

“1978 óta gyűjtök írógépeket minden különösebb ok nélkül (…). A sztorik azonban nem magukról a gépekről fognak szólni, inkább olyan történetek lesznek, melyeket ezeken írhattak volna.” 

– nyilatkozta Hanks, aki még ennél is tovább fokozza majd a posztmodern geget. Hisz a szövegekhez képek is tartozni fognak, így az olvasó mindig tanulmányozhatja azt a gépet, amelyen az adott sztori épp “íródott”. Ez pedig legalább olyan vagány ötlet, mint Soderbergh Twitter-novellája volt, amelyet 140 karakteres etapokban tett közzé a kísérletező kedvű rendező.
A színésznek egyébként nem ez lesz az első irodalmi műve, hisz épp pár hete debütált egy novellával a The New Yorkerben, amely elég pozitív visszajelzéseket kapott. Úgy fest, a siker meghozta a kedvét a további tollforgatáshoz.
Akarom mondani, gépeléshez…

Címke: , , , , ,

LISTA

KRITIKA

AJÁNLÓ

KRITIKA

EXKLUZÍV

OFF SCREEN

LISTA

HARDCORE

KRITIKA

OFF SCREEN

LÁNCREAKCIÓ

AJÁNLÓ, HÍREK

LISTA

ANIMATÉKA