my-son-my-son-what-have-ye-done-middag

Filmklub

Herzog-filmklub: My Son, My Son, What Have Ye Done

Sepsi László

2012/12/17

Szerda este 19:00-kor az Odeon Undergroundban Werner Herzog My Son, My Son, What Have Ye Done című filmjét vetítjük, amely egyben a német filmrendező és David Lynch sajátos kollaborációjának eredménye. Ugyanitt először lesz kapható Batman-számunk, frissen a nyomdából!

“Akkorra nyúlik vissza, amikor ő éppen Az elefántembert forgatta” – meséli Werner Herzog a David Lynch-csel való kapcsolatáról – “Akkoriban elég jóban voltam Mel Brooks-szal, el sem hinnéd, de simán bemehettem Mel Brooks irodájába még úgy is, ha éppen öt jogász ülte őt körbe. Betrappoltam és áradozni kezdtem neki egy filmről, amit nemrég láttam és az a címe, hogy Radírfej.”
“Tudsz róla valamit, ki ez a kivételes tehetség, ki ez az ember, akiről még soha nem hallottam?” – kérdeztem tőle. Mel Brooks kuncogott és visszakérdezett, hogy akarok-e találkozni ezzel az emberrel. Aztán elsétált háromszobányira az irodájától, kinyitotta az ajtót és azt mondta: “Tessék, ő David Lynch. Én vagyok a producere Az elefántember című új filmjének.”
Saját részéről Lynch ennyit válaszolt lapunk kérdésére: “Wernert a barátomnak tekintem és rendkívül tisztelem, mint filmkészítőt. Egyedi hang a filmművészetben és a “nem”-et soha nem fogadja el válaszként. Készen áll bármilyen kihívásra – nem ismeri a félelmet”
Mark Olsen: INDIE FOCUS; A modern ancient tragedy; Werner Herzog takes a San Diego murder case and turns it into a personality study in ‘My Son, My Son.’ Los Angeles Times

“Igaz történet alapján”, hirdeti magáról az egyszerre bizarr és banális bűntény előzményeit elmesélő el film, ami bő lére eresztett sztorijával leginkább egy olyan kutyára emlékeztet, amelyik rettentő sokat ugat, de igazából nem harap. A cselekményt rendre agyament, szükségtelen, de olykor szórakoztató kitérők szakítják meg, mint például egy megmagyarázhatatlan látogatás valahová, ami talán Közép-Mongóliára lehet; egy kiruccanás a perui vadonba, ami Herzog olyan klasszikusait idézi, mint az Aguirre és a Fitzcarraldo; végül pedig látogatás egy struccfarmra, amit a Brad Dourif alakította elmebeteg karakter vezet (utóbbi a The Wild Blue Yonder című sci-fiben dolgozott már együtt Herzoggal). A “My Son” olyan, mint egy zenei album, amin Herzog az összegyűjtött B-oldalas dalait énekli, élőben és kicsit hamisan. […]
Valljuk be, a film olyan érzést kelt, mint egy heccelődő, de jószándékú David Lynch-paródia, lásd a kávékészítés körüli hercehurcát az egyik jelenetben, az ijesztő alsó világítást vagy egy kisnövésű személy (Verne Troyer) komikus és értelmetlen feltűnését. Persze, a rémísztő kisemberek ilyetén használatát eleve maga Herzog kezdte, még “A törpék is kicsin kezdték” című filmjével. Mindenesetre Lynch benne van a buliban: ő az executive producer, és a főcím is ezt írja: “A David Lynch Presentation”.
Leslie Felperin, Variety, 2009 szeptember 21.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

herzog_2005_grizzly_man_018

Filmklub

torp

Filmklub

spring-breakers-image640

AJÁNLÓ, Filmklub

fdsafasdfsadfsda

HÍREK

herzog00

DIA/FILM, HARDCORE

affleck1

HÍREK, Jegyzet

Soda_Jerk_PP2_DC_01

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

batman2

ESSZÉ, KÉPREGÉNY

lego2

KRITIKA

RemiNoel1

A NAP KÉPE

Bil_Zelman_Werner_Herzog

Jegyzet

On the Set of "Nosferatu"

PRIZMATUBE

odeon_underground_img_7053

MI FOLYIK ITT?

classic-batman-logo

HÍREK

the-dark-knight-rises-2560x16001

ESSZÉ

batman-ashes-to-ashes

LISTA

the-dark-knight-rises_2012-2-1000x460

HÍREK

tromaville

DIA/FILM

Prizma9Belivek-1

Prizma 9

basketcase20thanniversan

Filmklub