PRIZMATUBE

Nézd meg Werner Herzogot, amint éppen nekifeszül a végtelennek

Pálos Máté

2013/12/15

Ami a hetven fölött járó rendező számára egy dolgot jelent: a filmrendezést.

Nosferatu, az éjszaka fantomja forgatásakor, 1979-ben készített rövid werkfilmben bepillantást nyerhetünk a német zseni különleges rendezői módszereibe, amint a körülbelül húsz fős stábot irányítja. Az akkor 35 éves Herzog célja elmondása szerint az volt, hogy elkészítse saját verzióját a német film legnagyobb teljesítményeként számon tartott, Murnau-féle Nosferatunak.

Herzog – hőseihez hasonlóan – mindig is vonzódott az olyan kihívásokhoz, amik meghaladják az egyén korlátait. Ahogy arról a werkfilmen is beszámol, első filmjét azonnal 35 mm-es, professzionális kamerával akarta leforgatni, mert a jóval olcsóbb, 8 vagy 16 mm-es technikát valami amatőr dolognak tartotta. “Azonnal profi akartam lenni. Azt gondoltam, ha el kell buknom, akkor úgy bukjak el, hogy ne tudjak felépülni.” – mondja a kamerába utánozhatatlan angol kiejtévésel.

Herzog soha nem bukott el, és soha nem kényszerült végzetes kompromisszumokra. Jelenleg is aktív, sőt, ugyanaz a mindent maga alá gyűrő vakmerőség árad belőle, mint a hetvenes évek végén, a Nosferatu forgatásakor. Elég csak a nagyszerű Medvebarátot (2005), a Mozskos zsaru – New Orleans utcáint (2009) (kritikánk itt) vagy legutóbbi projektjét, a vezetés közbeni sms-írás veszélyeiről szóló dokumentumfilmet említenünk. (De nagyon szerettük a 2009-es My son, my son, what have ye done-t is, és benne Michael Shannon őrült tekintetét.)

Herzog nem pózol vagy ködösít, amikor arról beszél, hogy minden filmje a fájdalomból származik. “Ez az a forrás, amiből születnek. Nem az öröm.” – mondja. Ez számára nem más, mint szakmai ártalom.YouTube előnézeti kép

Az említett dokumentumfilm a vezetés közbeni sms-írás veszélyeiről:
YouTube előnézeti kép

Címke: ,

Filmklub

KRITIKA

KRITIKA

KRITIKA

DOC.KOMMENTÁR

KRITIKA

KRITIKA

KRITIKA

KINO LATINO

KINO LATINO

KRITIKA

KRITIKA

LÁNCREAKCIÓ

Rövidfilm

TRAILERPARK

DIA/FILM, HARDCORE

HARDCORE

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

LISTA