KRITIKA

Már a csikizés is olyan durva, mint a kötözős pornó

Roboz Gábor

2016/11/02

Először nevetünk, aztán nem.

El lehet persze olvasni ezt a cikket úgy is, hogy nem nézzük meg az alábbi videót, de érdemes legalább belepörgetni. Valószínűtlen, hogy David Farrier is pont ennek hatására kezdte el felgöngyölíteni élete egyik legvadabb sztoriját, az viszont biztos, hogy valami nagyon hasonlót láthatott.

YouTube előnézeti kép

Aki magyar olvasóként kapásból tudja hová tenni Farrier nevét, az tényleg túl sokat netezik, vagy csak valamilyen véletlen folytán futhatott bele, Új-Zélandon mindenesetre többé-kevésbé ismert újságíró, műsorvezető. Saját bevallása szerint arra építette a karrierjét, hogy különféle furcsa és bizarr eseteket és embereket mutasson be, és mivel már egy évtizede dolgozik a szakmában, legalább olyan magasan van az ingerküszöbe, mint egy magyar közéleti újságírónak.

Amikor két évvel ezelőtt rábukkant egy videóra és egy infóra, amely szerint minden józan megfontolásnak ellentmondva létezik olyan, hogy csikizés állóképességi verseny (Competitive Endurance Tickling), érthetően arra gondolt, hogy muszáj utánajárnia, ki áll emögött, és talán arra is, hogy milyen szerencsés, amiért ilyesmivel foglalkozhat munkaidőben.

tickled01

Az érdeklődésére kapott elutasító reakcióból hamar kiderült, hogy ezúttal nem rutinszerű e-mailezgetésben lesz része, és még mielőtt az egész igazán beindult volna, szerencsénkre felismerte, hogy ezt a sztorit nem egyszerűen lenyomozni kell, hanem élőben megörökíteni. Társával, Dylan Reeve-vel elkezdtek filmet forgatni az első levélváltást követően beindult láncreakcióról, és azzal kellett szembesülniük, hogy az egyik legártatlanabb emberi időtöltés netes kihasználása mögött feltáruló világ van olyan durva, mint a kötözős pornóé. Az idei Sundance-en bemutatott – és azóta közel húsz fesztivált megjárt – produkciójukban olyan történetet sikerült rögzíteniük, amire még a Black Mirror készítői is az mondanák, hogy ez egyszerűen túl sok.

Az HBO Documentary Films által is felkarolt Tickled talán még azokat is képes meglepni, akik naprakész dokumentumfilm-fogyasztóként a különösen észbontó eseteket keresik, és már túl vannak a közelmúlt olyan bemutatóin is, mint a Marwencol és Az imposztor. Ha csak a vázat nézzük, Farrierék filmje hamisítatlan tényfeltáró újságírás eredménye, ami a témának köszönhetően igencsak szürreális színezetet kap: a megtekintése közben nem sokáig fogunk nevetni, felszabadultan legalábbis csak rövid ideig, utána maximum kínunkban.

tickled02

Bár a Tickled az alkotók első egészestése, a sztori felépítésén jócskán érződik az újságírói rutin: a hagyományos narrációt, beszélő fejes és rejtettkamerás felvételeket és ízlésesen komponált vágóképeket egyaránt tartalmazó produkció dramaturgiája a legjobb thrillerekével rokon, egy ilyen munkáért bármelyik vérprofi hollywoodi forgatókönyvíró összetenné a két kezét, pedig nem is áldokumentumfilmről van szó.

Hogy a fenti leírásból nem derül ki, Farrierék pontosan mibe ásták bele magukat, az nyilván nem véletlen, mindenki akkor jár a legjobban, ha a lehető legkevesebbet tud a történetről, így mélyelemzésbe bonyolódni sem lenne szerencsés. Tény, hogy a Ticklednek nincs akkora tétje, mint mondjuk egy nagyszabású korrupciós botrányt leleplező produkciónak, de ettől még olyan iszonyú súlya van, amitől jóval a stáblista után is csak szeretnénk megszabadulni.

Címke:

KRITIKA

KRITIKA

KRITIKA

DOC.KOMMENTÁR

KRITIKA

KRITIKA

KRITIKA

KINO LATINO

KINO LATINO

KRITIKA

LÁNCREAKCIÓ

Rövidfilm

TRAILERPARK

HARDCORE

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

LISTA

TRAILERPARK

TRAILERPARK

EXKLUZÍV, magazin