PRIZMATUBE

Jobb kisülni, mint elhalványulni

Mega Sára

2015/03/12

Ez volt az egyik utolsó gondolat Kurt Cobain búcsúlevelében. Az énekes 1994-ben halt meg, máig tisztázatlan körülmények között. A rajongók különféle összeesküvés elméleteket gyártottak, de szinte biztos, hogy Cobain öngyilkos lett.

Az elmúlt 20 évben természetesen több könyv és film is született az énekesről és a Nirvanáról. Az 1998-as oknyomozó dokumentumfilm, a Kurt & Courtney a Cobain halála körüli ellentmondásokat akarja tisztázni, és azt a prekoncepciót alátámasztani, hogy a Nirvana frontembere gyilkosság áldozata lett. Gus van Sant 2005-ben rendezett Az utolsó napok címmel életrajzi filmet egy seattle-i zenészről, akinek élettörténete meglepően hasonlít Cobainéra.

Brett Morgan dokumentumfilmje, a Cobain: Montage of Heck idén januárban debütált a Sundance Fesztiválon, és sok szempontból ígéretesnek tűnik. Egyrészt Morgan sok eddig még nem látott, eredeti felvételt használt Cobain gyerek- és felnőttkori homevideóiból egyaránt, amiken az énekes családja körében látható. Másrészt az előzetesből az is kiderül, hogy a filmben animációs betétek is helyet kaptak, ami rendhagyó megoldásnak számít ebben a műfajban.

A rendező így nyilatkozott a filmjéről:

A mai generációnak olyan lesz ez a film, mint a nyolcvanas évek fiataljainak a Pink Floyd-féle A fal.

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

EXKLUZÍV, magazin

KRITIKA

KRITIKA

KRITIKA

DOC.KOMMENTÁR

KRITIKA

KRITIKA

KRITIKA

KINO LATINO

KINO LATINO

KRITIKA

KRITIKA

LÁNCREAKCIÓ

Rövidfilm

TRAILERPARK

HARDCORE

HANGOK A JÖVŐBŐL

HANGOK A JÖVŐBŐL

PRIZMATUBE

LISTA